Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΤΑΣ ΄΄Η ΑΡΤΕΜΙΣ΄΄


Ο Kυνηγετικός Σύλλογος Άρτας ιδρύθηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση της Άρτας (1881) και είναι από τα παλαιότερα σωματεία της Άρτας μαζί με τον μεγαλύτερο Πολιτιστικό Σύλλογο της πόλης μας ΄΄ΣΚΟΥΦΑΣ΄΄.
Οι κυνηγοί της Άρτας σε όλη αυτή τη μακρόχρονη διαδρομή τους παρουσίασαν πλούσια δράση και έργο στην πόλη και το Νομό της Άρτας, ανάλογα με τις εποχές, τις συνθήκες και τις περιόδους έχουν γράψει τη δική τους σελίδα στην ιστορία αυτού του τόπου.
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άρτας έλαβε μέρος σε δύο σημαντικές ιστορικές μάχες της περιοχής, τις Μάχες του 1897 και του 1912 (Γριμπόβου) εναντίον των Τούρκων και έχει προσφέρει πάρα πολλές υπηρεσίες στους απελευθερωτικούς αγώνες για τις οποίες έχει παρασημοφορηθεί.
Διοργάνωνε αγώνες δρόμου, πάλης, λίθου, άλματος, ιππικούς, ποδηλατικούς, Σκοπευτικούς. Από τους τελευταίους έχει πάρει και το όνομα Σκοπευτήριο η περιοχή όπου στεγάζεται έως σήμερα ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άρτας.
Το πρώτο Δ/κό Συμβούλιο εμφανίζεται στα πρακτικά το 1924, οπότε και αρχίζει η συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας έως και σήμερα.
Το 1976 γίνονται νέα καταστατικά, ενιαία για όλους τους Κυνηγετικούς Συλλόγους της Ελλάδος, βάσει των οποίων ως γνωστόν λειτουργούν ακόμη μέχρι σήμερα όλα τα κυνηγετικά σωματεία.
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άρτας, έχει έδρα την πόλη της Άρτας και περιοχή ευθύνης ολόκληρο το Νομό Άρτας και τρία παραρτήματα για την καλύτερη λειτουργία του με έδρες: την Άγναντα, Άνω Καλεντίνη και το Βουργαρέλι.
Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των μελών παραμένει σταθερός περίπου 3.500 μέλη ετησίως και το μεγαλύτερο ποσό από τις συνδρομές διατίθεται για φιλοθηραματικούς σκοπούς.
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άρτας με αυτά τα έσοδα, έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια πολλά στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη του θηραματικού πλούτου της περιοχής μας.
Αναλυτικότερα μερικές από τις σημαντικότερες δραστηριότητες:
1) Η προστασία από τη λαθροθηρία του Νομού Άρτας, η οποία σημειωτέον έχει περιοριστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, ο Νομός της Άρτας διαθέτει (2) Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες, καθώς επίσης και εποχικούς Ομοσπονδιακούς, όταν αυτό επιβάλλεται από τις ανάγκες κάθε εποχής. Εποχικούς προσλαμβάνει αρκετές φορές και ο Σύλλογος για να συνδράμουν στο έργο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και να βοηθήσουν στην κάλυψη αυξημένων αναγκών κυρίως της θερινής περιόδου.
Οι κινήσεις των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων γίνονται με δύο τζίπ της Ο.Θ., ενώ από πολλά χρόνια για το σκοπό αυτό ο Κυνηγετικός Σύλλογος διαθέτει και δικό του όχημα.
Αυτή τη στιγμή ο Κυνηγετικός Σύλλογος έχει στην ιδιοκτησία του ένα Φ.Ι.Χ, 4Χ4, εξοπλισμένο τους θερινούς μήνες με δεξαμενή νερού και πιεστικό μηχάνημα και έχει στενή συνεργασία με τη Νομαρχία και τη Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Επίσης διαθέτει ένα σκάφος για την προστασία του υγροβιότοπου του Αμβρακικού.
Ο Νομός μας έχει πολλές ιδιομορφίες και δυσκολίες όσον αφορά τη φύλαξη αρχίζοντας από τον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων και φτάνοντας έως τον Aμβρακικό Κόλπο. Με ενδημικό θήραμα λαγό, αγριογούρουνο και πέρδικα και έναν από τους σπουδαιότερους υγροβιότοπους της Ευρώπης, όπου διαβιούν και φωλιάζουν πολλά υδρόβια πουλιά.
2) Στους εμπλουτισμούς της φύσης με ενδημικά θηράματα, οι οποίοι πρέπει να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια είχαν σταματήσει, λόγω των γνωστών απαγορεύσεων. Ήδη όμως το Δ.Σ. του Συλλόγου έχει έτοιμες επιστημονικές μελέτες και την ερχόμενη άνοιξη (2010) όλα δείχνουν ότι θα γίνουν οι πρώτες απελευθερώσεις αγριογούρουνων.
3) Εδώ και τέσσερα χρόνια κατασκευάστηκε και λειτουργεί νέος και σύγχρονος πυρήνας προσαρμογής θηραμάτων στο Λόφο Περάνθης, βάσει επιστημονικής μελέτης. Προς το παρόν η φιλοξενία των θηραμάτων περιορίζεται μόνο σε φασιανούς, αλλά υπάρχει φιλοδοξία και για άλλα θηράματα.
4) Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές σπορές εγκαταλελειμμένων αγρών , το οποίο αποτελεί ένα θετικό μέτρο στην ανάπτυξη του θηραματικού πλούτου, για το λόγο ότι κυρίως οι ορεινές περιοχές έχουν εγκαταλειφθεί με αποτέλεσμα να μην σπέρνονται οι αγροί και τα θηράματα να μην βρίσκουν τροφή. Ενώ για τις ημιορεινές και πεδινές περιοχές υπεύθυνη για τη μείωση των θηραμάτων είναι η εντατική καλλιέργεια, η αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων.
5) Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άρτας παρεμβαίνει άμεσα σε κάθε τι που επιβαρύνει, μολύνει και καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον, οι κυνηγοί ως άνθρωποι της φύσης είναι ευαισθητοποιημένοι στα θέματα περιβάλλοντος.
6) Διοργανώνει τακτικά ημερίδες, συζητήσεις αλλά κυκλοφορεί ανελλιπώς από το 1997 μηνιαίο κυνηγετικό έντυπο (εφημερίδα) σε όλα τα μέλη, γιατί μέσα από την ενημέρωση, την πληροφόρηση και τη γνώση αποκτάται η κυνηγετική παιδεία και η μόρφωση, απαραίτητα εργαλεία σήμερα για να έχουμε όχι απλώς κυνηγούς αλλά σωστούς κυνηγούς.
Όλη λοιπόν η διαδρομή, η δράση και το έργο του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας τον έχει καταξιώσει στην τοπική κοινωνία, συνεργάζεται άψογα και προσφέρει τη βοήθειά του όταν χρειάζεται σε υπηρεσίες, φορείς και σωματεία του Νομού μας σε θέματα που αφορούν κυρίως το περιβάλλον.
Η ιστοσελίδα του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας είναι http://www.ksartas.gr/ksa/

ΠΗΓΗ: Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...