Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Αναστάτωση από πινακίδα που δυσφημεί τη Σαλαώρα

Εδώ παπάς εκεί παπάς και κανείς αρμόδιος δεν ξέρει τίποτα-Έντονες αντιδράσεις από αλιείς και πολίτες της περιοχής

Με το «εδώ παπάς, εκεί παπάς, πού ‘ναι ο παπάς», μοιάζει αυτή η υπόθεση που αφορά σε διαμαρτυρίες πολιτών και αλιέων στην περιοχή της Σαλαώρας για την τοποθέτηση πινακίδας που αναφέρει «Απαγορεύεται η κολύμβηση Ακατάλληλα ύδατα».

Η πινακίδα είναι τοποθετημένη 50 μέτρα από τη γέφυρα Σαλαώρας. Εκεί δηλαδή όπου την περασμένη Κυριακή είχε δοθεί το ραντεβού με τους εθελοντές για τον καθαρισμό του Κέφαλου, από τον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού, το Δίκτυο «Μεσόγειος SOS», το Σύλλογο Ενεργών πολιτών Αμβρακικού και την Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου.


Δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη η εν λόγω πινακίδα, λοιπόν, καθότι βρίσκεται σε μια από τις παραλίες του Αμβρακικού που πολλοί κάνουν μπάνιο τα καλοκαίρια. Αν μη τι άλλο προβλημάτισε ή και θορύβησε ορισμένους, οι οποίοι μετέφεραν το ερώτημά τους, παράλληλα με την εύλογη απορία τους: «Είναι μολυσμένα τα νερά του Αμβρακικού; Ποιος έβαλε αυτή την πινακίδα, γιατί δεν φέρνει την υπογραφή κανενός επίσημου φορέα, Δήμου, Περιφέρειας, Λιμεναρχείου…». Στις αρχικές ερωτήσεις προστέθηκαν και διαμαρτυρίες από αλιείς σχετικά με το ότι η πινακίδα αυτή δυσφημεί την περιοχή, ενώ φαίνεται ότι το θέμα συζητήθηκε μεταξύ πολιτών αφού δυο 24ωρα αργότερα οι ερωτήσεις πλήθυναν.

Δήμος Αρταίων

Προς διερεύνηση λοιπόν του θέματος απευθυνθήκαμε στον Δήμο Αρταίων. Τα ερωτήματα μεταφέραμε στον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Θεόδωρο Γκούβα, ο οποίος πήγε επί τόπου στο χώρο ενώ εξέτασε και στις υπηρεσίες του Δήμου αν η εν λόγω πινακίδα έχει τοποθετηθεί για κάποιο λόγο από τον Δήμο Αρταίων στον οποίο και ανήκει γεωγραφικά η συγκεκριμένη περιοχή. «Δεν είναι έργο του Δήμου. Δεν έχει τοποθετήσει την πινακίδα ο Δήμος αλλά απ’ όσο πληροφορούμε η Περιφέρεια», ήταν η αναφορά του κ. Γκούβα, μετά από μερικές ώρες εξέτασης του θέματος.

Διεύθυνση Υγιεινής Περιφερειακής Ενότητας

Στα πλαίσια του ρεπορτάζ και προς απάντηση των ερωτήσεων που δεχθήκαμε απευθυνθήκαμε χθες το πρωί στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και στην αρμόδια Διεύθυνση Υγιεινής. Η επικοινωνία μας με την προϊσταμένη της Διεύθυνση κ. Αφροδίτη Κοντοδήμα απέκλεισε και αυτό το ενδεχόμενο. «Όχι, δεν έχουμε εμείς τοποθετήσει καμία τέτοια πινακίδα. Κάθε χρόνο η Διεύθυνση μας παίρνει δείγματα από τα νερά στις ακτές του Αμβρακικού και τα στέλνουμε το Χημείο στα Ιωάννινα προς εξέταση. Τα αποτελέσματα δεν έχουν βγει ακόμη, ώστε να μας αναφερθεί για οποιοδήποτε σημείο ότι πρέπει να απαγορευτεί η κολύμβηση. Όταν και εφόσον συμβαίνει κάτι τέτοιο εμείς δεν έχουμε αρμοδιότητα να τοποθετήσουμε πινακίδα, αλλά να ενημερώσουμε εγγράφως το Δήμο για τα αποτελέσματα στις ακτές των ορίων του και να αναφέρουμε αν πρέπει κάπου να τοποθετηθεί κάποια ένδειξη. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη γιατί δεν έχουμε ακόμη τα αποτελέσματα. Ωστόσο επειδή προσφάτως πήραμε τα δείγματα, είδα και προσωπικά την πινακίδα αυτή. Και αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εκτός από το γεγονός ότι δεν υπογράφεται από κανένα, ακόμη και η αναφορά της είναι λάθος. Αυτό που γράφει «Ακατάλληλα ύδατα» δεν είναι σωστό. Δεν προκύπτει από έλεγχο, μέχρι αυτή τη στιγμή και αν ακόμη κάποιες φορές συστήνεται η τοποθέτηση πινακίδας κοντά σε εκβολές ποταμών ή τάφρων, σημειώνεται «Για προληπτικούς λόγους», και όχι Ακατάλληλα ύδατα», διευκρίνισε η ίδια.

Λιμεναρχείο

Ακολούθως επικοινωνήσαμε και με το Λιμεναρχείο Πρέβεζας στην αρμοδιότητα του οποίου είναι η θαλάσσια περιοχή, όπου ο υπεύθυνος στο αρμόδιο γραφείο ανθυπασπιστής, κ. Σκεμπετάρης, έδωσε επίσης αρνητική απάντηση. Συγκεκριμένα ο ίδιος μας είπε: «Όχι δεν έχει τοποθετηθεί καμία πινακίδα από μας. Κι αυτό διότι δεν έχουν ακόμη βγει τα αποτελέσματα από τα δείγματα νερού που έχουμε στείλει και εμείς όπως κάνουμε κάθε χρόνο στο Χημείο Ιωαννίνων ώστε να έχουμε εικόνα για το αν υπάρχει οπουδήποτε κάποιο πρόβλημα. Επιπλέον, εμείς δεν τοποθετούμε τις πινακίδες αλλά ενημερώνουμε εγγράφως τους αρμοδίους φορείς που για την περίπτωση αυτή είναι τα Λιμενικά ταμεία τα οποία έχουν περάσει στους Δήμους με τον «Καλλικράτη», οπότε αρμόδιοι για την περίπτωση αυτή που θα ενημερωθούν ώστε να τοποθετήσουν οποιαδήποτε πινακίδα είναι οι Δήμοι. Κάτι τέτοιο όμως μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει συμβεί».

Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού

Τέλος απευθυνθήκαμε και στο Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού απ’ όπου σε επικοινωνία με το διευθυντή κ. Μπαρέλος λάβαμε επίσης την εξής απάντηση: «Όχι δεν έχουμε τοποθετήσει εμείς καμία πινακίδα. Και δεν είναι αρμοδιότητά μας. Σχετικά με την τοποθέτηση πινακίδας, κάτι που μας έχει αναφερθεί, θα ζητήσουμε τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προκειμένου να γίνουν σχετικοί έλεγχοι ώστε να εξακριβωθεί αν συντρέχουν λόγοι απαγόρευσης ή μη της κολύμβησης σε αυτά τα νερά».

Αντί απαντήσεων και νέα ερωτήματα


Μετά και την διερεύνηση του θέματος χωρίς να προκύπτει τουλάχιστον από τους επίσημους φορείς ποίος έβαλε την συγκεκριμένη πινακίδα στο σημείο αυτό και για ποιους λόγους, προστίθεται και ένα ακόμη ερώτημα σε όσα έχουν ήδη προκληθεί γι’ αυτή την υπόθεση: Ποιος είναι τώρα ο αρμόδιος φορέας ώστε να εξετάσει ποιος έβαλε νόμιμα ή παράνομα την εν λόγω πινακίδα στην ακτή και φυσικά να προβεί σε ό,τι προβλέπει ο νόμος για μια τέτοια περίπτωση;

ΠΗΓΗ:
ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...