Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Επιτυχής διάσωση παγιδευμένου πελαργού στο Κομμένο.

Από τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού και η Κοινότητα Κομμένου με ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι «αισθάνονται την υποχρέωση να ευχαριστήσουν δημοσίως την εθελοντική προσφορά του συμπολίτη μας κ. Γεωργίου Τάτση, η οποία είχε την ευτυχή κατάληξη της διάσωσης ενός παγιδευμένου πελαργού». «Ο δύσμοιρος πελαργός είχε την ατυχία το απόγευμα της Δευτέρας 12 Ιουλίου, να εγκλωβιστεί το αριστερό του πόδι στα καλώδια του αλεξικέραυνου που βρίσκεται στον τρούλο της εκκλησίας της κοινότητας Κομμένου. Το αποτέλεσμα ήταν να βρίσκεται κρεμασμένος ανάποδα, κάνοντας μάταια, αγωνιώδεις προσπάθειες να απελευθερωθεί», τονίζεται στην ανακοίνωση, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού Καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αθ. Αλμπάνη και που περιγράφοντας τα όσα διαδραματίστηκαν για την διάσωση του πελαργού αναφέρει:

«Το θέαμα που αντίκριζαν οι κάτοικοι της Κοινότητας Κομμένου και οι περαστικοί, ήταν σπαραξικάρδιο και είχε σαν αποτέλεσμα την κινητοποίηση τόσο του Προέδρου της Κοινότητας Κομμένου κ.Χρήστου Κοσμά, όσο και απλών κατοίκων της περιοχής.
Δυστυχώς όμως και παρά την άμεση ανταπόκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δεν κατέστη δυνατός ο απεγκλωβισμός του πελαργού πριν τη δύση του ηλίου, λόγω έλλειψης του κατάλληλου γερανοφόρου οχήματος. Η προσπάθεια συνεχίστηκε έτσι, το πρωινό της επόμενης ημέρας (Τρίτη 13 Ιουλίου), οπότε μετά και από τις κλήσεις που δεχτήκαμε από ευαισθητοποιημένους πολίτες της περιοχής, ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού ανέλαβε το συντονισμό της αναζήτησης (κάπως πιεστικά είναι αλήθεια) του κατάλληλου κλιμακοφόρου οχήματος. Το μεγάλο όμως ύψος του τρούλου της εκκλησίας (ξεπερνά τα 17 μέτρα), καθιστούσε ανεπαρκή τα διαθέσιμα μηχανικά μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος, της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αρταίων αλλά και ενός ιδιώτη από τη Φιλιππιάδα από τον οποίο ζητήθηκε η συνδρομή του.
Στο ενδεχόμενο λοιπόν, η έλευση του κατάλληλου κλιμακοφόρου οχήματος (θα έπρεπε να έρθει από τα Ιωάννινα ή το Αγρίνιο) να γίνει με αρκετή καθυστέρηση, όταν πια θα ήταν πολύ αργά για τον πελαργό (είχε συμπληρώσει ήδη 18 ώρες βαριά τραυματισμένος, χωρίς τροφή και νερό), ζητήθηκε βοήθεια από ορειβάτες-αναρριχητές της περιοχής.
Τελικά, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες η αυταπάρνηση και η καλώς εννοούμενη «τρέλα» ενός ευαισθητοποιημένου ατόμου, υπερνίκησε κάθε αντιξοότητα και αντικειμενική δυσκολία που υπήρχε από την έλλειψη του κατάλληλου μηχανικού εξοπλισμού.
Η ικανοποίηση όλων των παρευρισκομένων στην προσπάθεια διάσωσης, από το αίσιο τέλος της περιπέτειας του πελαργού, φανερώνει την αξία που έχει η σωτηρία έστω και ενός πουλιού, το οποίο όμως είναι τόσο οικείο και συμπαθές στα χωριά της περιοχής. Το ηθικό δίδαγμα για όλους μας, είναι ότι η διάθεση για εθελοντική προσφορά και η ουσιαστική συμβολή έστω και ενός ατόμου μπορεί να έχει αξιοζήλευτα αποτελέσματα. Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού αναγνωρίζει και επικροτεί κάθε ενέργεια που συστρατεύεται στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος και θα επιχειρήσει στο μέλλον να βρει τρόπους ουσιαστικής ενίσχυσης και επιβράβευσης παρόμοιων αξιέπαινων συμπεριφορών».

ΠΗΓΗ: ΗΧΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...