Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016

Η Ε’ ΚΟΗ ΑΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ

Την άμεση απάντηση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου προκάλεσε το δημοσίευμα του EpirusPost σχετικά με τις επιδρομές των Ιταλών κυνηγών στην περιοχή.
Η Ομοσπονδία παραδέχεται ότι τα τελευταία χρόια έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών από πολίτες, για συγκεκριμένες συμπεριφορές ενώ έχουν διαπιστωθεί και παραβάσεις για τις οποίες έχουν κατατεθεί μηνυτήριες αναφορές.
Ωστόσο είναι σαφής η προσπάθεια που κάνει να υποβαθμίσει το θέμα υποστηρίζοντας ότι η Ήπειρος δεν είναι ανεξέλεγκτη, ωστόσο ζητά να ενταθούν οι έλεγχοι στις πύλες εξόδου της χώρας.
Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΒΑΣΗ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ

Η κυνηγετική περίοδος στην Ιταλία τελειώνει.. Κι όπως συστηματικά συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, ξεκινά η «απόβαση» των Ιταλών στους κυνηγότοπους της Ηπείρου.
Ήδη αρκετοί είναι αυτοί που έχουν καταφτάσει σε περιοχές της Θεσπρωτίας και έχουν στήσει πόλεμο εναντίον της άγριας πανίδας, χωρίς μέτρο, καθώς η χώρα μας δεν φρόντισε να βάλει ποτέ..
Η απόβαση των Ιταλών ξεκίνησε συστηματικά μετά την απαγόρευση του κυνηγιού στη γειτονική Αλβανία, η οποία φέτος πήρε παράταση για άλλη μία διετία.
Η Αλβανική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε μία τέτοια απόφαση, μετά τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που είχε πάρει το κυνήγι των Ιταλών, εξ αιτίας των οποίων απειλούνταν με αφανισμό πολλά είδη πουλιών.
Έτσι άνοιξε ο δρόμος τους προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ήδη ορισμένες περιοχές της Θεσπρωτίας, έχουν μετατραπεί σε εμπόλεμες ζώνες.
Κι όπως μαρτυρούν ντόπιοι κυνηγοί, που έχουν γίνει μάρτυρες της κατάστασης, οι Ιταλοί έρχονται πλήρως εξοπλισμένοι. Φέρουν μαζί τους από ψυγεία μέχρι και μηχανές για να μαδούν τα πτηνά και στη συνέχεια να τα μετατρέπουν σε κιμά.
Ολόκληρες στη χώρα τους παίρνουν μόνο τις μπεκάτσες, οι οποίες καταλήγουν σε εστιατόρια πολυτελείας.
«Η Ήπειρος και ειδικά η Θεσπρωτία, είναι ένας ανεξέλεγκτος παράδεισος... Με 120 ευρώ, όσο κοστίζει η έκδοση μιας άδειας, μπορούν να κυνηγήσουν όσο θέλουν και να σκοτώσουν όσα θηράματα επιθυμούν», ανέφερε χαρακτηριστικά στο EpirusPost μέλος της ντόπιας κυνηγετικής οικογένειας που μετρά πολλά χρόνια στο χώρο.
Το «πάρτι» των κυνηγών στην Ήπειρο είχε ξεκινήσει προ πενταετίας και παρότι το πρόβλημα έχει αναδειχθεί πολλές φορές, ουδένα μέτρο ελήφθη...
Σημειώνεται ότι σχεδόν ποτέ δεν υπήρξαν συλλήψεις από την αστυνομία, το δασαρχείο ή τη θηροφυλακή στην Ήπειρο, πέρυσι όμως υπήρξαν συλλήψεις και κατασχέσεις θηραμάτων όταν τα καράβια έφτασαν από την Ηγουμενίτσα στην Ιταλία!

ΠΗΓΗ: EpirusPost

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016

Σκοτωμένη από σκάγια, βρέθηκε σπάνια Χουλιαρομύτα στη Σαγιάδα

Είναι πολύ σπάνιο πτηνό σε όλη την Ευρώπη

Νεκρή χουλιαρομύτα βρέθηκε στην περιοχή των εκβολών Καλαμά και συγκεκριμένα στο ανάχωμα στους βάλτους Σαγιάδας. Από τις φωτογραφίες φαίνεται ότι το πουλί έχει εμφανή τραύματα από σκάγια σε 3 τουλάχιστον σημεία. Η χουλιαρομύτα ή Πλαταλέα η λευκορόδια ( Platalea leucorodia), ανήκει στην τάξη των Πελαργόμορφων και στην οικογένεια των Θρησκειορνιθιδών (Threskiornithidae).Είναι πολύ σπάνιο πτηνό σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα όπου τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά ο πληθυσμός του.

Στο Δέλτα Καλαμά η χουλιαρομύτα παρατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με μεγαλύτερους αριθμούς να συγκεντρώνονται κατά την χειμερινή περίοδο στην παλιά και στη νέα κοίτη. Κατά την εαρινή και θερινή περίοδο οι χουλιαρομύτες τρέφονται στον βάλτο Σαγιάδας και στη θαλάσσια περιοχή της Σαγιάδας. Στο Δέλτα του Αχέροντα οι χουλιαρομύτες έχουν παρατηρηθεί στην Αμμουδιά αλλά και στον όρμο Κερέντζας κατά τη θερινή και τη χειμερινή περίοδο.Απαντώνται σε υγροβιότοπους με πλούσιους καλαμιώνες, όπως το δέλτα του Καλαμά και του Αχέροντα όπου συγκεντρώνονται κατά εκατοντάδες για να διαχειμάσουν, σε βάλτους, κατά μήκος των ποταμών και σε πλημμυρισμένες περιοχές και λιμνοθάλασσες. Φωλιάζουν σε παραλίμνια ή παραποτάμια δάση με αρμυρίκια, ιτιές και σκλήθρα, σχηματίζοντας μικτές αποικίες με άλλα είδη ερωδιών, κορμοράνους και χαλκόκοτες. Τρέφονται με ασπόνδυλα, μαλάκια και μικρά ψάρια, που πιάνουν φιλτράροντας την ύλη του πυθμένα των αβαθών περιοχών που χρησιμοποιούν ως περιοχές διατροφής.Όσον αφορά το καθεστώς προστασίας της χουλιαρομύτας, στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας αναφέρεται ως Τρωτό (VU, Vulnerable), είναι προστατευόμενο είδος του παραρτήματος Ι της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ «Περί της διατηρήσεως των άγριων πτηνών» και εμφανίζεται στα παραρτήματα διαφόρων διεθνών συμβάσεων, όπως η Σύμβαση της Βέρνης και η Σύμβαση της Βόννης.
Μια κίνηση ανάδειξης τις σπουδαιότητας του είδους αποτελεί η χρήση του ονόματός του στο διμηνιαίο περιοδικό του Φορέα Διαχείρισης καθώς και στο λογότυπό του.

ΠΗΓΗ: epirusgate.blogspot.gr

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2016

Γεράκι βρέθηκε τραυματισμένο από σκάγια...

Το πανέμορφο γεράκι της φωτογραφίας βρέθηκε από μέλος του φιλοζωικού σωματείου Θεσπρωτίας, τραυματισμένο από σκάγια, την πρωτοχρονιά στο Μαυρούδι Ηγουμενίτσας.

Το γεράκι, αφού έλαβε τη φροντίδα του φιλοζωικού σωματείου, ώστε μην διατρέχει κίνδυνο η ζωή του, μεταφέρθηκε στο ΕΚΠΑΖ Θεσσαλονίκης, για τη πλήρη αποκατάσταση των τραυμάτων και την ασφαλή επιστροφή του στη φύση.

ΠΗΓΗ: epirusgate.blogspot.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...