Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014

Νεκρά ψάρια στον ποταμό Κλαμά!!!

Μέχρι πότε θα ανεχόμαστε την καταστροφή του πανέμορφου ποταμού της Ηπείρου;

Νεκρά ψάρια εντοπίστηκαν τις τελευταίες ώρες στον πολύπαθο ποταμό Καλαμά,από κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι κατήγγειλαν το γεγονός στις αρμόδιες αρχές της Περιφέρειας Ηπείρου και εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους, ζητώντας να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις ,έτσι ώστε να εντοπιστεί η πιθανή εστία μόλυνσης του ποταμού και να λυθεί άμεσα το θέμα.Σήμερα το μεσημέρι μάλιστα,μέλη της κίνησης "Καθαρός Καλαμάς", πήραν δείγματα από την περιοχή που ο ποταμός συναντά ένα παραπόταμο του στο Σουλόπουλο Ιωαννίνων και τα παρέδωσαν στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Να σημειωθεί πως τα περισσότερα ψάρια, είναι πέστροφες νεαρής ηλικίας.Οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν ότι πρόκειται για ασυνείδητους που διοχετεύουν λύματα στο ποτάμι. Οι μετρήσεις που έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν,έχουν δείξει πως οι πιέσεις που δέχεται το ποτάμι, μεταξύ αυτών και από διάφορες βιομηχανίες είναι πολλές. Τα επίπεδα των αμμωνιακών και των νιτρικών είναι σαφώς αυξημένα και ξεπερνούν τα όρια που έχουν τεθεί για τη διαβίωση των ψαριών...

Σάββατο, 14 Ιουνίου 2014

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΦΩΤΟ:Ξεψύχησε ορφανό αρκουδάκι στο Ζαγόρι!!!

Tο μικρό αρκουδάκι ,έξω από το  Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων
Από φόλα ή από ασιτία;

Την Πέμπτη 29 Μαΐου, έκανε το γύρο του κόσμου το video που σας είχε παρουσιάσει το EpirusGate, σχετικά με την αναρρίχηση μιας αρκούδας με το μικρό της αρκουδάκι στους ασβεστολιθικούς πύργους του Ζαγορίου. Σήμερα σας παρουσιάζουμε μια εντελώς διαφορετική φωτογραφία,με θλιβερή κατάληξη, αφού το μικρό ακρουδάκι ηλικίας μόλις δύο (2) μηνών που βρέθηκε να περιφέρεται για σχεδόν μία εβδομάδα μόνο του,χωρίς τη μητέρα του κοντά στο χωριό Φραγκάδες Ζαγορίου, άφησε τελικά την τελευταία του πνοή, είτε από φόλα είτε από ασιτία, λίγο πριν φτάσει δίπλα του μεικτό κλιμάκιο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και του Δασαρχείου Ιωαννίνων. 

Όπως είπαν κάτοικοι της πειροχής στο μεικτό κλιμάκιο που κατέφτασε, το ακρουδάκι για περίπου μια εβδομάδα περιπλανιόταν στα βουνά και τις χαράδρες της περιοχής και όλοι θεώρησαν ότι κάου δίπλα του θα βρίσκεται και θα το επιτηρεί η μετέρα του. Όσο όμως περνούσαν οι μέρες η μητέρα του δεν φάνηκε ποτέ και τότε ειδοποίησαν τον Φορέα και το Δασαρχείο. Ήταν όμως αργά, αφού το άτυχο ζώο ψυχορραγούσε...Το άψυχο αρκουδάκι, μεταφέρθηκε στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων, ώστε μετά από τις απαιτούμενες εργαστηριακές αναλύσεις να γίνουν γνωστά τα αίτια του θανάτου του.Όπως τόνισε ο υπάλληλος του Δασαρχείου Νίκος Βρακότας έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η υπηρεσία κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα παρόμοιο περιστατικό.
Από την πλευρά του ο σύμβουλος διαχείρισης περιβάλλοντος του Εθνικού Πάρκου Θανάσης Κοράκης, τόνισε πως παρά την αναζήτηση που έγινε στην γύρω περιοχή δεν βρέθηκαν ίχνη της μητέρας αρκούδας,γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα αυτή να έχει χάσει τη ζωή της...

Καταγγελία της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης για τοποθέτηση δηλητηριασμένης ζωοτροφής με σκοπό την θανάτωση άγριων θηλαστικών (αγριόχοιρων)

Σε καταγγελία προχώρησε άμεσα η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης, όταν Ομοσπονδιακός της Θηροφύλακας κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του σε αγροτική περιοχή της Άρδασσας του Δήμου Εορδαίας της Π.Ε. Κοζάνης βρήκε δηλητηριασμένη ζωοτροφή μέσα σε καλλιέργειες σιτηρών αραβόσιτου και ηλίανθου. Άγνωστο άτομο είχε τοποθετήσει σε δυο σημεία, δηλητηριασμένη ζωοτροφή αποτελούμενη από σιτάρι και σπασμένο σπυρί καλαμποκιού αναμεμιγμένο με μια άσπρη σκόνη.

Οι δύο σωροί των ζωοτροφών, ποσότητας συνολικά περίπου πέντε κιλών ήταν τοποθετημένοι ο ένας εντός της καλλιέργειας ηλίανθου και ο δεύτερος στα όρια της καλλιέργειας με σιτηρά. Πάνω στους σωρούς με την δηλητηριασμένη ζωοτροφή ήταν τοποθετημένες σακούλες απορριμμάτων τις οποίες συγκρατούσαν χωμάτινοι σβόλοι, ώστε να μην διασκορπιστούν οι σωροί από τα πτηνά και να παραμείνουν σε ποσότητα που να ελκύει τους αγριόχοιρους.

Για το περιστατικό αυτό η ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ ενημέρωσε άμεσα το Δασαρχείο Κοζάνης το οποίο και απέστειλε επί τόπου τρεις δασοφύλακες, οι οποίοι μαζί με τον Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα συνέλεξαν την αναφερόμενη ποσότητα ζωοτροφής.

Αμέσως η ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ ενημέρωσε τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κοζάνης και έστειλε δείγμα της ζωοτροφής για ανάλυση στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, ενώ το υπόλοιπο αποθηκεύτηκε σε ειδικό χώρο στις εγκαταστάσεις του Κυνηγετικού Συλλόγου Εορδαίας.

Από τα αποτελέσματα του εργαστηρίου διαπιστώθηκε ότι οι ζωοτροφές ήταν εμποτισμένες με απαγορευμένη δηλητηριώδη ουσία. Κατόπιν η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Η ενέργεια του ατόμου να τοποθετήσει δηλητηριασμένη ζωοτροφή πιθανόν έχει να κάνει με την αγανάκτηση αγροτών της περιοχής, στους οποίους τα τελευταία χρόνια αγριόχοιροι προκαλούν ζημίες στις καλλιέργειες τους, ενώ από τον ΕΛΓΑ δεν προβλέπεται αποζημίωση.

Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014

Επιχείρηση απομάκρυνσης μεγάλου φιδιού από Σχολείο της Θεσσαλονίκης

Ένα φίδι (λαφιάτης) βρέθηκε μέσα σε μικρό πλαστικό φρεάτιο συστήματος άρδευσης στο χώρο στάθμευσης του 7ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης που βρίσκεται πίσω από τους Κήπους του Πασά κοντά στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος.

Πρόκειται για θηλυκό λαφιάτη μήκους περίπου δύο (2) μέτρων. Το φίδι το είχαν δει την Κυριακή κάτοικοι της περιοχής και ενημέρωσαν τη Δευτέρα το πρωί τη διευθύντρια του σχολείου (τη Δευτέρα δεν υπήρχαν μαθητές).

Η επιχείρηση οργανώθηκε από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης με τη συνδρομή του Ομοσπονδιακού Θηροφύλακα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας - Θράκης Ρετζέπη Ιωάννη και πιάστηκε από έναν υπάλληλο του Δήμου Θεσσαλονίκης που εργάζεται στο ζωολογικό κήπο και είναι ειδικευμένος στα ερπετά (κ. Βόσβολης Αθανάσιος).

Από πλευράς Δασαρχείου ήταν η δασοφύλακας κ. Χατζηδημητριάδου Εύα.

Η ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ (ΥΠΕΚΑ) ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΙΔΩΝ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ!!! (έχει αποστείλει έγγραφο εδώ και 2,5 χρόνια)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...