Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013

Τραυμάτισε σε γάμο 13 άτομα με το κυνηγετικό του όπλο.

Λάρισα: Συνελήφθη ο τσιγγάνος πιστολέρο

Τα ξημερώματα συνελήφθη, τελικά, ο 44χρονος ρομά, που χθες το βράδυ σκόρπισε τον πανικό σε γαμήλιο γλέντι στη Λάρισα.

Ο συλληφθείς προσπαθούσε να πυροβολήσει στον αέρα με κυνηγητικό όπλο, αυτό εκπυρσοκρότησε, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά συνολικά δεκατρία άτομα, από τα οποία πέντε ανήλικα παιδιά. Συγκεκριμένα τραυματίσθηκαν οχτώ άνδρες και πέντε γυναίκες, ηλικίας από 1 έως 49 ετών.

Όλοι οι τραυματισθέντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για παροχή πρώτων βοηθειών, από τους οποίους μία 35χρονη και τέσσερις ανήλικοι παρέμειναν προληπτικά για νοσηλεία.

Το κυνηγητικό όπλο κατασχέθηκε. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.

ΠΗΓΗ: thessalianews.gr

Πάνω από 100 θεάσεις δελφινιών στην περιοχή του Ιονίου και του Αμβρακικού καταγράφηκαν μέσα σε ένα χρόνο!!!

Πάνω από 100 θεάσεις δελφινιών στην περιοχή του Ιονίου και του Αμβρακικού καταγράφηκαν μέσα σε ένα χρόνο μέσα από το πρωτοποριακό εγχείρημα περιβαλλοντικού Ινστιτούτου, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή των δελφινιών στην ευρύτερη περιοχή αλλά και για την προστασία τους. 
Η έκκληση που έκανε το Ινστιτούτο πέρυσι προς όποιον συναντήσει δελφίνι κατά τη διάρκεια μιας εν πλω βόλτας στον Αμβρακικό ή στο Ιόνιο να το αναφέρουν στους ερευνητές δίνοντας και την ακριβή θέση μέσα από μια πολύ εύχρηστη ιστοσελίδα, έπιασε τόπο και περισσότεροι από 100 άνθρωποι-ψαράδες, εκδρομείς, λουόμενοι, χειριστές σκαφών- έστειλαν αναφορές για το που και πότε συνάντησαν δελφίνι στο Ιόνιο ή τον Αμβρακικό, ενώ αρκετοί από αυτούς απέστειλαν μέχρι και φωτογραφίες γεμίζοντας με ικανοποίηση τους επιστήμονες που εδώ και 21 χρόνια χαρτογραφούν το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής μας. 

Σύμφωνα με τον επιστημονικό συντονιστή του προγράμματος ο αριθμός των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής αλλά και των ιστιοπλοϊκών που μετακινούνται για διακοπές στα νησιά του Ιονίου αυξήθηκε αισθητά κατά την τελευταία δεκαετία και όλα μαζί δημιουργούν ένα στόλο από εκατοντάδες πλοία που κινούνται τακτικά στα νερά του Ιονίου. Αυτή η συχνή δραστηριότητα του μεγάλου στόλου, προσφέρει τεράστιες δυνατότητες προκειμένου μέσα από τις αναφορές που γίνονται, οι επιστήμονες να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με την παρουσία και την κατανομή των κητοειδών σε περιοχές τις οποίες δεν μπορούν οι ίδιοι να καλύψουν με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουν.

ΠΗΓΗ: epirusgate.blogspot.gr

Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013

Το χρονικό της σύλληψης ενός λαθροκυνηγού στη Σάμο, μέσα στην πολυτελή φυλάχτρα του!

Μπαμ ηκούσθη στον αέρα αλλά… ο πρόεδρος ήταν πιο πέρα. Αναστατώθηκε ο πρόεδρος του Κ.Σ. Καρλοβάσου Μανώλης Μαρνέζος (και μέλος του Δ.Σ. της Κ.Ο.Α.) ακούγοντας τουφεκιές κοντά στο ξωκλήσι του Αϊ Γιώργη, πάνω από το ρέμα της Αγίας Ειρήνης. Το θέμα όμως δε σταματάει εδώ αφού υπήρχαν καταγγελίες πως καθημερινά ακούγονταν τουφεκιές, στην ίδια περιοχή.

Η υπόθεση ανατέθηκε στους 2 Ομοσπονδιακούς θηροφύλακες του νησιού, οι οποίοι ξέρουν καλύτερα απ τον καθένα τον τόπο και τα «κόλπα» που χρησιμοποιούν οι λαθροθήρες.

Πράγματι την επόμενη ημέρα ο θηροφύλακας Κοντοργιάνος Γεώργιος βρήκε την άκρη του νήματος: φυλάχτρες φτιαγμένες με πλήρη επιμέλεια και ανέσεις. Οι φυλάχτρες ήταν επιπλωμένες για να περνάει ο λαθροθήρας ευχάριστα τις ώρες του στο καρτέρι. Όμως ο αναφερόμενος θηροφύλακας μαζί με τον συνάδελφο του Τσακουμάκη Ηλία είχαν στήσει το δικό τους «καρτέρι». Αμέριμνος, με το τουφέκι στον ώμο, πήγαινε νύχτα ακόμη να πιάσει το πόστο του αντί για λαγούς και πέρδικες όμως βρήκε την θηροφυλακή να τον περιμένει. Η συνέχεια δόθηκε στο γραφείο του Εισαγγελέα, όπου τον παρέδωσε η δασική αρχή μαζί με το όπλο του, ένα Baikal IZ18.

Ο Εισαγγελέας όρισε τακτική δικάσιμο. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι ο συλληφθείς δεν είχε καμία σχέση με την κυνηγετική οικογένεια. Δεν είχε αποκτήσει ποτέ άδεια κυνηγιού, ούτε είχε σκοπό να αποκτήσει στο μέλλον.

ΠΗΓΗ: ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ-Αυτοκοτνία 53χρονου στους Κωστακιούς Άρτας!!!

Τέλος στη ζωή του με κυνηγετικό όπλο έβαλε ένας 53χρονος πριν από λίγη ώρα στους Κωστακιούς Άρτας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του epirusgate,o 53χρονος,λίγη ώρα πριν,είχε αγοράσει το κυνηγετικό όπλο από έναν 78χρονο συγχωριανό του, αμέσως μετά πήγε στην οικία του, όπου και αυτοπυροβολήθηκε!

ΠΗΓΗ: epirusgate.blogspot.gr

Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013

Από τύχη αποφεύχθηκε οικογενειακή τραγωδία στο Πέραμα Ιωαννίνων!

Ηλικιωμένος πυροβόλησε εναντίον της κόρης του


Από τύχη αποφεύχθηκε οικογενειακή τραγωδία στο Πέραμα Ιωαννίνων,όταν ένας 79χρονος, πυροβόλησε με την κυνηγητική καραμπίνα-την οποία κατείχε νόμιμα-την κόρη του 51 χρονών, χωρίς ευτυχώς να την τραυματίσει! Ο 79χρονος συνελήφθη και σήμερα θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες του epirusgate,μεταξύ πατέρα και κόρης υπήρχαν οικογενειακές διαφορές, οι οποίες λίγο έλειψε να οδηγήσουν στο έγκλημα!!!


ΠΗΓΗ: epirusgate.blogspot.gr

Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013

Στα... όπλα Κυνηγετικός Σύλλογος Ιωαννίνων και Ε' ΚΟΗ

Για τη λειτουργία της Θυροφυλακής 

Κόντρα φαίνεται πως έχει ξεσπάσει μεταξύ του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων και της Ε' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου με αφορμή το έργο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής για το οποίο ο Βαγγέλης Λύτρας άφησε αιχμές, ανακοινώνοντας μάλιστα την ανάληψη πρωτοβουλιών, όπως είναι οι εθελοντές θηροφύλακες προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της λαθροθηρίας.Τη νέα κυνηγετική περίοδο που ξεκίνησε, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ιωαννίνων θα διαθέσει οχήματα και άλλα μέσα ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν περιπολίες για τον εντοπισμό φαινομένων λαθροθηρίας, τα οποία και θα καταγγέλλονται στην Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή που έχει την αρμοδιότητα να πραγματοποιεί συλλήψεις.Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βαγγέλης Λύτρας μίλησε με σκληρό τρόπο για τους λαθροθήρες, παραδεχόμενος ότι κάποιοι αποτελούν και μέλη των κυνηγετικών οργανώσεων, ενώ άφησε αιχμές για το έργο της Θηροφυλακής.«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την θηροφύλαξη μέχρι τώρα. Χρειάζεται να κάνουμε κάτι παραπάνω για να σταματήσουν κάποιοι αλητήριοι που ληστεύουν τη φύση να το πράττουν. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Δεν μπορούν να οχυρώνονται πίσω από τις κυνηγετικές οργανώσεις για να κυνηγούν λαθραία», σημείωσε χαρακτηριστικά.Παράλληλα τόνισε πως είναι χρέος κάθε κυνηγού αλλά και κάθε πολίτη να καταγγέλλει φαινόμενα λαθροθηρίας, όταν τα εντοπίζει.

Η απάντηση της Ε' ΚΟΗ

 

Η απάντηση στα όσα κατήγγειλε ο κ. Λύτρας δόθηκε σήμερα από τον πρόεδρο της Ε' ΚΟΗ, Παναγιώτη Σκαμαντζούρα, ο οποίος αφού τόνισε ότι δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ιωαννίνων καθώς και οι δύο εργάζονται για τον ίδιο σκοπό επέλεξε να απαντήσει με αριθμούς. Αρχικά συνεχάρη τους 25 Θυροφύλακες για το έργο τους που όπως είπε είναι πλούσιο ενώ στη συνέχεια τόνισε πως με τη σκληρή και οργανωμένη δουλειά τους έχουν καταφέρει να περιορίσουν τον αριθμό των παραβάσεων μέσα σε μία δεκαετία.Τέλος σημείωσε ότι εθελοντές Θυροφυλάκες έχει και η Ε' ΚΟΗ «τους 20.000 κυνηγούς μέλη της που ενημερώνουν για παραβατικά φαινόμενα».

Για το εκτροφείο Ορεινής Πέρδικας

 

Ο κ. Σκαμαντζούρας αναφέρθηκε επίσης και στο εκτροφείο της ορεινής πέρδικας στα Πράμαντα την επιτυχία του οποίου χαρακτήρισε ως στοίχημα, τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα λειτουργεί με τους καλύτερους όρους και τις προϋποθέσεις, αξιοποιώντας στο έπακρον και την εμπειρία όσων έχουν βοηθήσει από την αρχή, αλλά και το αμέριστο ενδιαφέρον, τη διάθεση και την προσφορά των συναδέλφων κυνηγών από την περιοχή.«Είναι ένα κόσμημα για την κυνηγετική οικογένεια της Ηπείρου και ευελπιστούμε, ότι ο στόχος της απελευθέρωσης και της ενίσχυσης των βιοτόπων της ορεινής πέρδικας θα επιτευχθεί εντός του χρονοδιαγράμματος.Κρίνουμε δε, ως ανεύθυνες και επιεικώς επικίνδυνες κάποιες απόψεις, που διατυπώνονται χωρίς συναίσθηση και με πρωτοφανή ελαφρότητα, ότι δήθεν για την ενίσχυση του εκτροφείου, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες αυγά από τα ηπειρωτικά βουνά. Πρέπει να τονίσουμε ότι τα αυγά και οι γεννήτορες του Εκτροφείου μας προέρχονται από το πιστοποιημένο Κρατικό εκτροφείο που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δασαρχείου Καρπενησίου και τη φροντίδα της Δ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος», είπε ο κ. Σκαμαντζούρας.

ΠΗΓΗ: ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Νέο κρούσμα λύσσας σε αλεπού στο Κιλκίς ανεβάζει τα κρούσματα στα 27

Σύμφωνα με την 6669/06-08-2013 έκεθεση αποτελεσμάτων του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών θετικό στον ίο της λύσσας ήταν ένα δείγμα αλεπούς που εστάλη από το Νομό Κιλκίς.

Η αλεπού βρέθηκε νεκρή στην περιοχή Κολχίδας κοντά στο 2χλκμ της οδού Κιλκίς – Κολχίδας.

Με το νέο αυτό κρούσμα τα περιστατικά με επιβεβαιωμένο τον ιό της λύσσας είναι πια 27. Από αυτά 3 αφορούν σκύλο, 1 αφορά γάτα και τα 23 αφορούν αλεπού.


ΠΗΓΗ: ΚΟΜΑΘ

α/α Είδος Ζώου Ημερομηνία ενημέρωσης
εργαστηριακής
επιβεβαίωσης*
Π.Ε. εντόπισης ζώου Περιοχή εντόπισης
ζώου
1 κόκκινη αλεπού 19/10/2012 Κοζάνης Σιάτιστα
2 σκύλος 19/11/2012 Καστοριάς Ιεροπηγή
3 κόκκινη αλεπού 7/12/2012 Κιλκίς Μεταξοχώρι
4 κόκκινη αλεπού 12/12/2012 Κιλκίς Κάτω Ποταμιά
5 σκύλος 20/12/2012 Πέλλας Αριδαία
6 κόκκινη αλεπού 24/12/2012 Πέλλας Αριδαία
7 κόκκινη αλεπού 31/12/2012 Κιλκίς Μεταλλικό
8 κόκκινη αλεπού 31/12/2012 Κιλκίς Σταυροχώρι
9 κόκκινη αλεπού 31/12/2012 Πέλλας Λουτράκι
10 κόκκινη αλεπού 14/1/2013 Κιλκίς Κιλκίς
11 κόκκινη αλεπού 18/1/2013 Κιλκίς Αντιγόνεια
12 κόκκινη αλεπού 31/1/2103 Κιλκίς Κορομηλιά
13 κόκκινη αλεπού 20/2/2013 Κοζάνης Κτένι
14 γάτα 28/2/2013 Τρικάλων Αγριελιά
15 κόκκινη αλεπού 28/2/2013 Κιλκίς Κορομηλιά
 16  κόκκινη αλεπού  11/3/2013  Κιλκίς  Βαφειοχώρι
 17  κόκκινη αλεπού  13/3/2013  Κιλκίς  Χωρύγι
 18  κόκκινη αλεπού  22/3/2013  Τρικάλων  Καστράκι
 19  κόκκινη αλεπού  1/4/2013  Κιλκίς  Παρόχθιο
 20  κόκκινη αλεπού  11/4/2013  Τρικάλων  Πλάτανος
 21  κόκκινη αλεπού  22/4/2013  Κιλκίς  Κορομηλιά
 22  κόκκινη αλεπού  29/5/2013  Πέλλας  Υδραία
 23  κόκκινη αλεπού  6/6/2013  Θεσσαλονίκη  Σίνδος
 24  σκύλος  18/6/2013  Σερρών  Εμ. Παππάς
 25  κόκκινη αλεπού  5/7/2013  Πέλλας  Πιπεριά
 26  κόκκινη αλεπού  24/7/2013  Κιλκίς  Λειψύδριο
 27  κόκκινη αλεπού  7/8/2013  Κιλκίς  Κολχίδα
Ενημέρωση 7/8/2013

*εργαστηριακά αποτελέσματα από το Εργ. Ιολογίας, Εθνικό Κέντρο Αναφοράς για τη Λύσσα, ΚΚΙΑ

Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης δημιουργεί τη πρώτη εκπαιδευτική εφαρμογή για παιδιά και μεγάλους.


Η εφαρμογή παρουσιάζει τα βασικά θηράματα στην Ελλάδα Αγριόχοιρο - Μπεκάτσα - Πέρδικα - Λαγό αναλυτικά μέσα από εικονογράφηση, χρήσιμες πληροφορίες, φωτογραφίες στο φυσικό τους περιβάλλον, καταλήγοντας σε ένα παιχνίδι ερωταπαντήσεων σωστού ή λάθους για το κάθε ένα. Επίσης παρουσιάζονται με φωτογραφίες και στοιχεία για όλα τα είδη θηραμάτων.  

Το πιο διασκεδαστικό κομμάτι της εφαρμογής είναι η δημιουργία του βιοτόπου για κάθε ζώο. Επιλέξτε φόντο δάσους, δέντρα, καρπούς, φύλλα, ζώα και δημιουργήστε τον κατάλληλο βιότοπο για το κάθε ζώο. Στείλτε τη φωτογραφία στο facebook και μοιραστείτε την με τους φίλους σας.
 
Μπορείτε να την αναζητήσετε είτε μέσω της Apple (App store), είτε απευθείας στην ιστοσελίδα μας στο www.hunters.gr

Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013

Τα αγρία συναισθήματα του θηρευτή!!!


Λίγες ώρες έμειναν για να αρχίσει και επίσημα η τρέχουσα κυνηγετική περίοδος, ώρες που φαντάζουν με αιώνες για την μεγάλη στιγμή. Τη στιγμή που θα ξυπνήσουμε από τα άγρια χαράματα για τις απαραίτητες ετοιμασίες, θα πιάσουμε στα χέρια μας το όπλο, θα βάλουμε στο αυτοκίνητο τον αγαπημένο μας σκύλο και θα ξεχυθούμε στον κυνηγότοπο.
 
Το πρωινό δροσερό αεράκι στα μέσα του καλοκαιριού με τις έντονες μυρωδιές των χόρτων της περιοχής, ξύπνα τα αγρία συναισθήματα θηρευτή και σκυλού για τον εντοπισμό του θηράματος. Ένας αδιάκοπος αγώνας εντοπισμού και κάλυψης ανάμεσα σε θηρευτή και θήραμα ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη.
Το πολυπόθητο θήραμα φτάνει επιτέλους στα χέρια του θηρευτή του- η ανακούφιση. Το πρώτο θήραμα της χρονιάς, ένας καλός οιωνός για μια καλή χρονιά.

Έτσι αισθάνομαι κάθε χρόνο την ίδια ημέρα και θα ήθελα αυτό το συναίσθημα να το μοιραστώ μαζί σας, επίσης να σας ευχηθώ καλή κυνηγετική περίοδο εφαρμόζοντας τους κανόνες ασφαλείας και σεβασμό στο περιβάλλον που όλοι αγαπάμε, γιατί σε αυτό οφείλουμε την ύπαρξη μας.

Καλή κυνηγετική περίοδο σε όλους!!!

Αυξημένα κατά 1 ευρώ από πέρυσι τα τέλη αδειών θήρας. «Κυνηγετικός Σύλλογος Άρτας»


Το κόστος των αδειών θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2013 - 2014 είναι αυξημένο κατά 1 ευρώ για την τοπική άδεια, 1 ευρώ για την περιφερική άδεια και 1 ευρώ για την γενική άδεια.
 Με αυτές τις διαφοροποιήσεις τα τέλη των αδειών στον Κυνηγετικό Σύλλογο Άρτας έχουν ως εξής: 

Η τοπική άδεια έχει 96 ευρώ που την περσινή περίοδο είχε 95 ευρώ, η περιφερειακή άδεια έχει 116 ευρώ που την περσινή περίοδο είχε 115 ευρώ και η γενική άδεια έχει 146 ευρώ που την περσινή περίοδο είχε 145 ευρώ.

Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013

Χωρίς καμία μεταβολή εκδόθηκε και φέτος η ετήσια ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι.

Χωρίς καμία μεταβολή, αναφορικά με τον χρόνο, τις περιόδους και τις κατηγορίες των θηρεύσιμων ειδών, εκδόθηκε και φέτος η ετήσια ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι από την Ειδική Γραμματεία Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Το μόνο θετικό, στη φετινή απόφαση, είναι η διατήρηση των τελών έκδοσης και ανανέωσης των αδειών θήρας προς το Δημόσιο και ίδια επίπεδα με πέρυσι.
 

Ο αναπληρωτής υπουργός, Σπύρος Καλαφάτης, σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο για την πλειονότητα των πολιτών, αποδείχθηκε την εισήγηση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, για να διατηρήσει σταθερά τα τέλη τόσο για τη γενική όσο και για την περιφερειακή και τοπική άδεια κυνηγίου!
Ετσι η ανανέωση της γενικής άδειας θα διαμορφωθεί και φέτος γύρω στα 150 ευρώ (ανάλογα με τις έκτακτες εισφορές προς Συλλόγους ή Ομοσπονδίες αλλά και το ασφάλιστρο) της περιφερειακής άδειας στα 120 ευρώ και της τοπικής άδειας στα 100 ευρώ, περίπου.
 

Ευτυχώς για τους Ελληνες κυνηγούς, ο αρμόδιος υπουργός θυμήθηκε ότι η ρυθμιστική απόφαση απευθύνεται σε χιλιάδες ανθρώπους που έχουν υποστεί μείωση του εισοδήματός τους αλλά και φοροεπιδρομή.
Αλλωστε, στη χώρα μας και σε αντίθεση με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, το κυνήγι δεν ήταν ποτέ υπόθεση των προνομιούχων, αλλά μέρος της κουλτούρας απλών ανθρώπων, που σήμερα δοκιμάζονται πολλαπλώς από την οικονομική κρίση.
Σε ό,τι αφορά τα θηρεύσιμα είδη, για λόγους, οι οποίοι δεν μπορούν να εξηγηθούν, το ΥΠΕΚΑ αρνήθηκε και φέτος να εντάξει στη λίστα των θηρεύσιμων ειδών το ζαρκάδι, τη χωραφόχηνα και το φασοπερίστερο που το ζητούν οι κυνηγετικές οργανώσεις τα δύο τελευταία χρόνια.
Για τα είδη αυτά, όλες οι επιστημονικές μελέτες καταγράφουν εντυπωσιακή αύξηση των πληθυσμών τους.
Αλλωστε για όλα τα θηρεύσιμα είδη και τις προβλεπόμενες περιόδους θήρας, η Κ.Σ.Ε φρόντισε και φέτος να προσκομίσει στο υπουργείο ένα πλήθος επιστημονικών στοιχείων και μελετών, ώστε να υπάρχουν τεκμήρια ότι οι ρυθμίσεις για την άσκηση του κυνηγίου σέβονται τις χρονικές ισορροπίες και την άνετη διαχείριση των θηραματικών πληθυσμών.
Υπενθυμίζουμε ότι οι κυνηγετικές άδειες εισφέρουν κάθε χρόνο στο Πράσινο Ταμείο και γενικότερα στο Δημόσιο, ένα ποσό που υπερβαίνει τα 8.000.000 ευρώ ενώ το σύνολο του τζίρου που αναλογεί στην κυνηγετική δραστηριότητα στη χώρα μας ξεπερνάει ετησίως το ένα δισεκατομμύριο ευρώ!
Η νέα ρυθμιστική απόφαση δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οπως δεν έχουν δημοσιευτεί και οι αποφάσεις για τα τέλη και τις συνδρομές, που όσο πιο σύντομα δημοσιευτούν θα διευκολύνουν τους κυνηγούς στη γρήγορη έκδοση της άδειάς τους, ενώ θα αποφευχθεί η συμφόρηση στα δασαρχεία όλης της χώρας.
 

Τέλος, η φετινή απόφαση υπογράφεται για πρώτη φορά από τον Ειδικό Γραμματέα Δασών, Γιώργο Αμοργιανιώτη, και όχι από τον αρμόδιο υπουργό, Σπύρο Καλαφάτη, που αποφάσισε να εισχωρήσει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα, με εντολή του, στον επικεφαλής της Υπηρεσίας Δασών.


ΕΙΔΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ


Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΕΚΑ για το 2013-2014, ισχύουν και κάποιες ειδικές ρυθμίσεις ως εξής:

 
1. Απαγορεύουμε το κυνήγι της Μπεκάτσας (Scolopax rusticola) στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ.
2. Περιορίζουμε τη χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγίου, από 15.9.2013 μέχρι και 20.1.2014 σε τρεις (3) ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται αντιστοίχως το κυνήγι του Λαγού (Lepus europaeus) και του Αγριόχοιρου (Sus scrofa).
3. Επιτρέπουμε το κυνήγι του Αγριόχοιρου (Sus scrofa) σε ομάδες μέχρι δέκα (10) κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης μέχρι τεσσάρων (4) ατόμων ανά ομάδα και έξοδο. Για λόγους προστασίας της φυσικής παραγωγής του αγριόχοιρου, απαγορεύεται το κυνήγι σε όλη τη χώρα του νεαρού αγριόχοιρου όσο αυτός φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του, καθώς και των χοιρομητέρων αυτών.
4. Επιτρέπουμε το κυνήγι της Αλεπούς (Vulpes vulpes) και του Πετροκούναβου (Martes foina) από 15.9.2013 μέχρι 20.1.2014 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21.1.2014 μέχρι 28.2.2014 χωρίς σκύλο δίωξης, μόνο στους νομούς που δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως αρουραιόπληκτοι.
Διευκρινίζουμε ότι η χρησιμοποίηση σκύλου δίωξης για το κυνήγι της Αλεπούς και του Πετροκούναβου υπόκειται στους περιορισμούς της παραγράφου 2 της παρούσης.
5. Απαγορεύουμε το κυνήγι του Λαγού (Lepus europaeus) καθ' όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου στις νήσους Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο.
6. Για όσα είδη πουλιών δεν αναφέρονται στην παρούσα απαγορεύεται το κυνήγι τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2, 3 και 4 της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ.
7. Το κυνήγι της Νησιώτικης Πέρδικας (Alectoris chukar) επιτρέπεται σύμφωνα με τον πίνακα θηρευσίμων ειδών που επισυνάπτεται της παρούσης με τις παρακάτω εξαιρέσεις:
α) στον νομό Λέσβου επιτρέπεται το κυνήγι της τις παρακάτω Κυριακές: 15.9.2013, 22.9.2013, 29.9.2013, 06.10.2013, 13.10.2013, 20.10.13. 27.10.13, 3.11.2013 και 10.11.2013. β) στους νομούς Σάμου και Χίου και στην περιοχή της Α' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσων (Α' ΚΟΚΔ) επιτρέπεται το κυνήγι της από 15.09.2013 έως 30.11.2013 και μόνο τις ημέρες Τετάρτη-Σάββατο-Κυριακή. Εξαιρείται η Νήσος Χίος η οποία επλήγη από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2012 όπου επιτρέπεται από 15.9.2013 - 17.11.2013 και μόνο τις μέρες Σάββατο-Κυριακή.

ΠΗΓΗ: diananews.gr

Κυριακή, 4 Αυγούστου 2013

Νεκρή Βίδρα στη λίμνη των Ιωαννίνων!!!

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η ύπαρξη της βίδρας στην περιοχή

Για ακόμη μία φορά, διαπιστώθηκε με δυσάρεστο τρόπο η παρουσία της βίδρας στη λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων.Ένα αρσενικό άτομο βρέθηκε νεκρό εγκλωβισμένο σε βολκό, στην περιοχή της λίμνης κάτω από το μοναστήρι Ντουραχάνη. Κατά το παρελθόν έχουμε ενημερώσει για τις αλιευτικές μεθόδους και παραβάσεις που έχουν παρατηρηθεί στην λίμνη.


Πριν ακριβώς ένα χρόνο, ένα άλλο άτομο βίδρας είχε βρεθεί στην άσφαλτο στην Αμφιθέα, χτυπημένο από αυτοκίνητο (βρίσκεται ταριχευμένο στο Μουσείο της λίμνης του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας στο Νησί Ιωαννίνων).Έτσι επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η ύπαρξη της βίδρας στη λίμνη.Η καθυστέρηση έγκρισης από το ΥΠΕΚΑ των έργων που αφορούν της παρακολούθηση του οικοσυστήματος, εμποδίζουν την εξαγωγή ολοκληρωμένων επιστημονικών συμπερασμάτων. 

Οι ανειλημμένες υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στην Ε.Ε. περνάν σε δεύτερη μοίρα ενώ σε πρώτο πλάνο είναι οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

ΠΗΓΗ: epirusgate.blogspot.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...