Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

Και άλλο περιστατικό λύσσας στο νομό Κιλκίς. Πρόκειται για το 10ο κρούσμα στην Ελλάδα!

Με κατεπείγον έγγραφο του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει για νέο κρούσμα λύσσας σε αλεπού, πάλι στο νομό Κιλκίς (περιοχή Αντιγόνεια).

Το Υπουργείο καλεί τους ΔΗΜΟΥΣ να ασχοληθούν σοβαρά με τα αδέσποτα.

Επίσης ζητάει να ενημερωθούν οι σπηλαιολογικοί σύλλογοι (καθώς στο εξωτερικό, κυρίως ΗΠΑ), πως η μετάδοση ιού της λύσσας γίνεται με τις νυκτερίδες και με το μολυσμένο «αεροζόλ», που υπάρχει σε σπηλιές.

Ενημερώνει εξάλλου εκ νέου τις περιβαλλοντικες οργανώσεις, που προς το παρόν δεν έχουν ασχοληθεί με το σοβαρό αυτό θέμα

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ

ΗΔΗ…στο νομό Κιλκίς η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης κατασκεύασε και τοποθέτησε με δικά της χρήματα ειδικές πινακίδες σήμανσης

ΠΗΓΗ: kinigetikanea.gr

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013

Κόντρα κυνηγών-οικολόγων για τον Αμβρακικό

Αντιπαράθεση Συλλόγων κυνηγών με περιβαλλοντικές οργανώσεις άναψε για το ποιος «προστατεύει» τον Αμβρακικό. Σε ανακοίνωσή της η E΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου - Κυνηγετικός Σύλλογος Άρτας σημειώνουν τα εξής:

«Συνεχίζονται οι ανακρίβειες και η παραπληροφόρηση από τις γνωστές αντικυνηγετικές – περιβαλλοντικές οργανώσεις για τον Αμβρακικό. Στο Δελτίο Τύπου την 18η–1ου–2013 οι γνωστές αντικυνηγετικές – περιβαλλοντικές οργανώσεις συνεχίζουν να διαδίδουν ανακρίβειες και να αποδίδουν ανύπαρκτες ευθύνες στις Κυνηγετικές Οργανώσεις.

Κατηγορούν ότι «η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου αρνείται να συμβάλλει ουσιαστικά στην πάταξη της λαθροθηρίας, με την κατάλληλη ενεργοποίηση των Θηροφυλάκων της, εάν δεν επιτραπεί το κυνήγι στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου».

Απαντούμε η Ε΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άρτας : Ποτέ δεν εισηγηθήκαμε να επιτραπεί το κυνήγι στον πυρήνα. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε όλες μας τις εισηγήσεις δεν υπάρχει τέτοια πρόταση! Η δε κινητοποίηση της Θηροφυλακής μας στον Αμβρακικό τις τελευταίες ημέρες είναι μεγάλη και αποτελεσματική με συνεχείς ελέγχους. Αποτέλεσμα; καμία παράβαση δεν διαπιστώθηκε. Αυτή είναι η αλήθεια»

ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013

26χρονος κυνηγός από την Άρτα νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος

Σε κρίσιμη κατάσταση, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων νοσηλεύεται ένας 26χρονος από την περιοχή της Άρτας. Ο 26χρονος είχε πάει για κυνήγι, όταν το όπλο του, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες εκπυρσοκρότησε, με αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του.Ο 26χρονος βρίσκεται στη ΜΕΘ και οι γιατροί καταβάλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια για να τον κρατήσουν στη ζωή.

ΠΗΓΗ: epirusgate.blogspot.gr

Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013

Νεκρός Βορειοηπειρώτης από κυνηγετική καραμπίνα στη Ρόδο

Αυτοτραυματισμό δείχνουν οι μέχρι στιγμής έρευνες
Αποκλείσθηκε κατ’ αρχήν η εκδοχή του εγκλήματος αναφορικά με τον Βορειοηπειρώτη που βρέθηκε νεκρός σε δασική περιοχή ανάμεσα στην Αρχίπολη και τα Κολύμπια Ρόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες με το πρώτο φως της ημέρας τρεις φίλοι Βορειοηπειρώτες με ελληνικές ταυτότητες, ξεκίνησαν για κυνήγι και αφού έφθασαν στην περιοχή της Αρχίπολης, διαχωρίστηκαν και συνεννοήθηκαν πως θα κυνηγήσουν και πού θα συναντηθούν, ενώ είχαν μαζί τους και τα κινητά τους τηλέφωνα για να συνεννοούνται. Κατά την διάρκεια του κυνηγιού οι τρεις φίλοι είχαν επικοινωνία μεταξύ τους μέχρι τη μία το μεσημέρι, αλλά στη συνέχεια ο ένας από τους τρεις δεν απαντούσε. Όμως οι άλλοι δύο γνώριζαν περίπου πού εκινείτο, διότι είχε προηγηθεί πυροβολισμός. Έτσι άρχισαν να τον ψάχνουν και τελικά τον βρήκαν σε μια πλαγιά απόκρημνη και θαμνώδη. Έφερε τραύμα στον μηρό που κατά τον ιατροδικαστή προκάλεσε αιμορραγία, διότι προφανώς χτυπήθηκε η μηριαία αρτηρία.

Ο ένας από τους δύο Βορειοηπειρώτες έμεινε κοντά στον νεκρό φίλο τους και ο άλλος ειδοποίησε την Αστυνομία και κατέβηκε στον δρόμο προς τα Κολύμπια για να περιμένει τα περιπολικά και το ασθενοφόρο.

Όλες οι μέχρι στιγμής ενδείξεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο 49χρονος Βορειοηπειρώτης αυτοτραυματίστηκε, κατά πάσα πιθανότητα αφού προηγουμένως γλίστρησε στην πλαγιά όπου εκινείτο.

Πάντως η Αστυνομία συνεχίζει να εξετάζει όλες τις εκδοχές, αλλά η πιθανότερη εκδοχή είναι αυτή του αυτοτραυματισμού.

 

ΠΗΓΗ: borioipirotika.blogspot.gr

Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013

6 αργυροπελεκάνοι νεκροί από σκάγια κυνηγών στο Δέλτα του Νέστου

Έξι αργυροπελεκάνοι εντοπίστηκαν νεκροί από σκάγια την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου στη Λιμνοθάλασσα Βάσσοβα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας που διεξήγαγαν δύο υπάλληλοι του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας στην περιοχή του Δέλτα του Νέστου.

Σε τρία διαφορετικά σημεία και σε μικρή απόσταση από το εσοδευτικό στόμιο της λιμνοθάλασσας οι επόπτες Βασίλης Κατσούλης και Κωσταντίνος Μάγγος βρήκαν τα έξι πουλιά που ανήκουν στο είδος Pelecanus crispus.

Οι επόπτες επικοινώνησαν τηλεφωνικά με το Δασαρχείο Καβάλας, που είναι θεσμικά αρμόδιο, και τελικά κατέφθασαν στην περιοχή με υπηρεσιακό όχημα δύο δασοφυλάκες του Δασονομείου Χρυσούπολης και στην συνέχεια ο προϊστάμενος του Γραφείου Δημοσίου Κατηγόρου Απόστολος Κωστέλης και η προϊστάμενη του Γραφείου Αναπτύξεως Θήρας Ιχθυοπονίας & Δασικής Αναψυχής Χαρίκλεια Χάϊτα του Δασαρχείου Καβάλας.

Το προσωπικό του Δασαρχείου Καβάλας σε συνεργασία με τους υπαλλήλους του Φορέα Διαχείρισης Προγράμματος Επόπτευσης – Φύλαξης της Προστατευόμενης Περιοχής του Εθνικού Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης αλλά και με τη βοήθεια ψαράδων της περιοχής, που τους μετέφεραν με βάρκες, προχώρησαν στην μακροσκοπική εξέταση των νεκρών πτηνών, από την οποία όμως δεν ήταν δυνατή η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την αιτία θανάτου.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, που εξέδωσαν ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας και το Δασαρχείο Καβάλας, οι δύο Αργυροπελεκάνοι ήταν σε άσχημη κατάσταση εξαιτίας της δράσης αρπακτικών πτηνών, τα οποία τράφηκαν από αυτούς, ενώ οι τέσσερεις μακροσκοπικά ήταν σε σχετικά καλή κατάσταση και χωρίς μεγάλα εμφανή τραύματα. Στο ράμφος ενός και στο μάτι ενός άλλου πελεκάνου υπήρχαν μικρές οπές.

Αρχικά έγινε περισυλλογή όλων των νεκρών πτηνών και στη συνέχεια εστάλησαν από το Δασαρχείο Καβάλας σε κτηνιατρικό εργαστήριο προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου.

Η ακτινολογική διερεύνηση του κτηνιάτρου Ευστάθιου Συμεωνίδη έδειξε στα τρία από τα νεκρά πτηνά μεγάλο αριθμό κυνηγετικών βλημάτων (πάνω από πέντε) με έναν αριθμό από αυτά να βρίσκονται σε άμεση σχέση με τα ζωτικά όργανα (πνεύμονες, καρδιά), σε δύο ο αριθμός των βλημάτων ήταν μικρός με διαφορετική διασπορά, ενώ σ’ ένα δεν βρέθηκε κανένα βλήμα, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές υποψίες για πυροβολισμό τους.

Το Δασαρχείο Καβάλας, ως αρμόδιο ανακριτικό όργανο, θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες έρευνες και προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες και διαδικασίες για την ανεύρεση και την παραδειγματική τιμωρία των ασυνείδητων που προχώρησαν σε αυτήν την εγκληματική ενέργεια.

Ο Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) είναι αρκετά κοινό αλλά τοπικό είδος στην Ελλάδα. Είναι προστατευόμενο είδος καθώς έχει χαρακτηριστεί τρωτό τόσο διεθνώς, όσο και σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας ενώ είναι και ένα από τα είδη χαρακτηρισμού της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.) «Δέλτα Νέστου και Λιμνοθάλασσες Κεραμωτής και Νήσος Θασσοπούλα» με κωδικό (GR1150001) του Δικτύου Natura 2000. Σημειώνουμε ότι τα νεκρά πουλιά βρέθηκαν εντός των ορίων της συγκεκριμένης Ζώνης Ειδικής Προστασίας.

Ο Αργυροπελεκάνος φωλιάζει σε εσωτερικούς υγρότοπους και σε λιμνοθάλασσες, πάνω σε καλά απομονωμένες με νερό η λάσπη νησίδες, σχηματίζοντας πυκνές συχνά αποικίες. Το χειμώνα απαντάται σε κάθε μορφής υγρότοπους, φυσικούς ή τεχνητούς, συμπεριλαμβανομένων και κλειστών θαλάσσιων κόλπων. Τρέφεται αποκλειστικά με ψάρια, ανάλογα με τον τύπο υγρότοπου και τη διαθεσιμότητα των ειδών. Ψαρεύει μόνος, ομαδικά ή μαζί με κορμοράνους.

Ο συνολικός αναπαραγόμενος στην Ελλάδα πληθυσμός έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και σήμερα ανέρχεται στα 1.150-1.300 ζευγάρια. Οι αποικίες κατανέμονται σε 3 θέσεις: 1.000-1.100 ζευγάρια στη Λ. Μικρή Πρέσπα , 100-146 ζευγάρια στον Αμβρακικό κόλπο και 45-55 ζευγάρια στη Λ. Κερκίνη, όπου άρχισε να φωλιάζει πρόσφατα, σε τεχνητές νησίδες αναπαραγωγής.

Μετά την αναπαραγωγική περίοδο και σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα το είδος διασπείρεται σε όλη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα. Τα τελευταία 10 χρόνια οι καταμετρήσεις του διαχειμάζοντος στην Ελλάδα πληθυσμού αναφέρουν περίπου 500 ως 1.400 άτομα, ενώ το ποσοστό του πληθυσμού του είδους που βρίσκεται στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο του 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Στην σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι παρά την δύσκολη οικονομική κατάσταση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δυο αρμόδιες υπηρεσίες στη λειτουργία τους, υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ του Δασαρχείου Καβάλας και του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, ώστε να αποτραπούν αντίστοιχες παράνομες ενέργειες εντός της Προστατευόμενης Περιοχής, με γνώμονα την προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και των προστατευόμενων ειδών.

ΠΗΓΗ: zoosos.gr

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

«Τείχος προστασίας» για αρκούδες και οδηγούς στην Εγνατία Οδό

Στην κατασκευή ενός ειδικού φράχτη προχωρά η «Εγνατία Οδός ΑΕ» σε μια προσπάθεια να προστατευθούν τα ζώα, αλλά και οι οδηγοί των οχημάτων που κινούνται στην Εγνατία Οδό στο ύψος του κάθετου άξονα Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή.«Έχει ήδη εγκατασταθεί εργολάβος και το έργο προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Υπάρχει μια μεγάλη ευαισθησία σε θέματα προστασίας όχι μόνο των οδηγών αλλά και του περιβάλλοντος. Γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρχει ομαλή λειτουργία του έργου μέσα στο φυσικό περιβάλλον» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Εγνατίας, Παρασκευάς Σαββαΐδης.Οι εργασίες προχωρούν ανάλογα τις καιρικές συνθήκες και με την ολοκλήρωσή τους οι ερευνητές των περιβαλλοντικών οργανώσεων ελπίζουν πως δεν θα υπάρχουν άλλα τροχαία με θύματα αρκούδες.Συνολικά, από το 1998, οπότε και καταγράφηκε το πρώτο ατύχημα με αρκούδα, έχουν σημειωθεί 77 ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους. Σε αυτά, 47 ζώα βρήκαν το θάνατο.Ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα υπολογίζεται περίπου σε 350-400 άτομα. Ζουν σε δύο ανεξάρτητους πληθυσμούς, οι οποίοι δεν επικοινωνούν γεωγραφικά μεταξύ τους.Ο μεγαλύτερος πληθυσμός ζει στην ευρύτερη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου και ο δεύτερος στην οροσειρά της Ροδόπης.Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται εξάπλωση του πληθυσμού και σε περιοχές όπου δεν υπήρχαν παλαιότερα αρκούδες, όπως ο Όλυμπος.

ΠΗΓΗ: epirusgate.blogspot.gr
Advertisement

Πρόγραμμα επιτήρησης και εκρίζωσης της λύσσας

Υπεγράφη από το ΥΠΑΑΤ, και προωθείται στο συναρμόδιο για υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, απόφαση σχετικά με την επιτήρηση και την εκρίζωση της λύσσας σε όλη την επικράτεια για το τρέχον έτος.

Η απόφαση αφορά στην υλοποίηση προγράμματος επιζωοτιολογικής επιτήρησης, παρακολούθησης και καταπολέμησης της λύσσας στα άγρια και κατοικίδια θηλαστικά. Το πρόγραμμα προβλέπει παθητική επιτήρηση σε όλη την επικράτεια. Ειδικά για τις Περιφερειακές Ενότητες, οι οποίες εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο εξαιτίας του εντοπισμού κρουσμάτων λύσσας, προβλέπει και τον εμβολιασμό των κόκκινων αλεπούδων καθώς και τον έλεγχο της αποτελεσματικότητάς του.
Οι παραπάνω δράσεις είναι σύμφωνες με την υφιστάμενη Ενωσιακή νομοθεσία και συγχρηματοδοτούνται κατά 75% από το Ενωσιακό Κτηνιατρικό Ταμείο. Το ποσό με το οποίο επιχορηγεί καταρχάς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη χώρα μας ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ ενώ υπάρχει δυνατότητα εκταμίευσης επιπλέον ποσού κατά την διάρκεια του έτους, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος υπέγραψε την απόφαση, τόνισε τα εξής: «Από την πρώτη εμφάνιση κρούσματος λύσσας στη χώρα, ανταποκριθήκαμε με ταχύτητα και ψυχραιμία λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπισή της. Ο εμβολιασμός των ζώων κατά της λύσσας αποτελεί τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο για την αποτελεσματικότερη προστασία της δημόσιας υγείας. Στόχος μας είναι η, κατά το δυνατό, αποτροπή εξάπλωσης της νόσου και προς την κατεύθυνση αυτή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ
Advertisement

Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2013

Πέρασε τον κυνηγό για… μπεκάτσα και του έριξε!

Πολλά ατυχήματα έχουν γίνει πάνω στο κυνήγι, όταν κάποιοι βιάζονται να πυροβολήσουν μόλις δουν θάμνους να κουνιούνται. Αυτό που συνέβη σε ορεινή περιοχή της Δράμας, όμως, δεν έχει προηγούμενο. Ο ένας κυνηγός είχε κρυφτεί πάνω σε ένα δέντρο και λίγο έλειψε να το πληρώσει με τη ζωή του!

Όσο πυκνό κι αν είναι το φύλλωμα ενός δένδρου, δεν είναι δυνατό να κρύψει εντελώς ένα ανθρώπινο σώμα. Όμως, ο 54χρονος ακούσιος δράστης νόμισε ότι ήταν κοπάδι από… μπεκάτσες αυτό που έκανε το δέντρο να κουνιέται και πυροβόλησε χωρίς να ελέγξει, με αποτέλεσμα να τραυματίσει σοβαρά τον άλλο κυνηγό. Ο 56χρονος τραυματίας μεταφέρθηκε στο Γενικό νοσοκομείο Δράμας όπου νοσηλεύεται, ευτυχώς χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του.

Ο δράστης, που υπέστη σοκ όταν είδε έναν άνθρωπο να πέφτει από το δέντρο και φοβήθηκε ότι τον είχε σκοτώσει, συνελήφθη από αστυνομικούς του τμήματος Σιδηρόνερου και οδηγήθηκε στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Δράμας που του άσκησε δίωξη για σωματική βλάβη από αμέλεια, ενώ το κυνηγετικό όπλο που κατείχε νόμιμα κατασχέθηκε.

ΠΗΓΗ: Πρώτο ΘΕΜΑ
Advertisement
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...