Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

Αλβανοί λαθροθήρες "γάζωσαν" αγριόγιδο με Kalashnikov στο Πληκάτι της Κόνιτσας!!!

Έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής,οι οποίοι ζητούν την παρέμβαση της Πολιτείας για την προστασία των ζώων

Σε τόπο κυνηγιού έχουν μετατρέψει την προστατευόμενη περιοχή του Γράμμου Αλβανοί λαθροθήρες οι οποίοι σκοτώνουν σπάνια αγριόγιδα που απειλούνται με εξαφάνιση!!!Στην τοπική κοινωνία έχει προκληθεί αναστάτωση, καθώς οι λαθροθήρες εμφανίζονται ιδιαίτερα αποφασισμένοι και η φύλαξη της περιοχής αποδεικνύεται ανεπαρκής.Το φαινόμενο, όπως λένε όσοι ζουν στην περιοχή, είναι συχνό.Το περασμένο Σάββατο,Αλβανοί λαθροθήρες "γάζωσαν" κοντά στο Πληκάτι της Κόνιτσας, στην θέση "Ράζντολι" δίπλα από το παλιό στρατιωτικό φυλάκιο,με οπλοπολυβόλο Kalashnikov ένα ακόμα αγριόγιδο!!!Οι κάτοικοι στο Πληκάτι είναι ανάστατοι και δηλώνουν πως θα πάρουν τον νόμο στα χέρια τους!Η εξόντωση των αγριόγιδων συνιστά μείζον θέμα, καθώς το είδος είναι εξαιρετικά σπάνιο ακόμη και στις περιοχές όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες πληθυσμιακές συγκεντρώσεις. Ενδεικτικό του κινδύνου είναι ότι το κυνήγι του αγριόγιδου απαγορεύεται από τη Νομοθεσία σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ χαρακτηρίζεται ως «σπάνιο είδος» από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης για την πανίδα του Γράμμου που πραγματοποίησε η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος», ο πληθυσμός των αγριόγιδων στην περιοχή περιλαμβάνει 50 άτομα που αντιστοιχούν περίπου στο 1/12 του συνολικού πληθυσμού του στην Ελλάδα.Σημειώνεται ότι η παρακολούθηση του πληθυσμού στον Γράμμο, που έγινε από τον Γιαννιώτη βιολόγο και επιστημονικό συνεργάτη της «Πίνδος Περιβαλλοντική» κ. Χαρητάκη Παπαϊωάννου, κατέδειξε στασιμότητα στην εξάπλωση του είδους και χαμηλούς πληθυσμιακούς αριθμούς σε σχέση με τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής.


ΠΗΓΗ: epirusgate

Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012

Νέα ρυθμιστική διάταξη κυνηγιού στη Χίο

Αλλαγές στις ημερομηνίες, μείωση των εξόδων για κυνήγι και μείωση στο μισό ορισμένων θηραμάτων ανά έξοδο περιλαμβάνονται στην ειδική ρυθμιστική διάταξη για το κυνήγι που εκδόθηκε για τη Χίο, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά της 18ης Αυγούστου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Χίο το κυνήγι του λαγού ξεκινά από την 1η Οκτωβρίου και θα λήξει 23 Δεκεμβρίου και επιτρέπεται μόνο κάθε σαββατοκύριακο, μέρες κατά τις οποίες οι κυνηγοί στους προκαθορισμένους χώρους μπορούν να εκγυμνάζουν και τα σκυλιά τους.

Από την 1η Οκτωβρίου επιτρέπεται και το κυνήγι της πέρδικας, με τρεις εξόδους την εβδομάδα και μείωση των θηραμάτων σε δύο πουλιά, ενώ από τις 15 Σεπτεμβρίου έχει επιτραπεί το κυνήγι για ορτύκια, τρυγόνια με μειωμένα επίσης τα θηράματα στο μισό, αλλά και για τσίχλες, μπεκάτσες, σιταρήθρες και άλλα είδη.


ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ Η ΙΤΑΛΙΑ-ΥΠΝΟΣ ΒΑΘΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

"Ανοχύρωτοι"...στην επέλαση του μυοκάστορα

Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε την εισβολή του μυοκάστορα στον Αμβρακικό, τη Λευκάδα, στον Αξιό ποταμό και αλλού, με την...υπνωτιστική διάθεση και την αταραξία που χαρακτηρίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες, η γειτονική Ιταλία έχει ήδη τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για να αντιμετωπίσει το οξύ περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιπροσωπεύουν οι “αμφίβιοι” εισβολείς!

Αυτό που συμβαίνει σήμερα με τους μυοκάστορες στην Ιταλία είναι απόλυτα διδακτικό και για εμάς...

Αυτή τη στιγμή ο μυοκάστορας είναι το μεγαλύτερο οικολογικό πρόβλημα όλης της πεδιάδας του Πάδου, από το Πιεμόντε μέχρι και το Δέλτα του ομώνυμου ποταμού.

Σε όλη την περιφέρεια της Λομβαρδίας τα ζώα έχουν πλέον εποικίσει το αρδευτικό δίκτυο, τις αρδευόμενες καλλιέργειες, τις ακτές, τα ποτάμια, τα κανάλια, τις...πηγές και τις αστικές λιμνούλες!

Οι Ιταλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής βρίσκονται στα πρόθυρα... νευρικής κρίσης, γιατί βρίσκουν πλέον τους μυοκάστορες να βόσκουν μέσα στους κήπους των σπιτιών τους και στα πάρκα των πόλεων, να κολυμπούν στις ιδιωτικές πισίνες τους, να σουλατσάρουν δίπλα στα παιδιά τους... μέσα στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς.

Στις εθνικές οδούς και στους επαρχιακούς δρόμους γύρω από το Μιλάνο, το πιο συνηθισμένο θέαμα τώρα πια είναι οι χτυπημένοι από τα αυτοκίνητα μυοκάστορες, που όμως αυξάνονται και πληθύνονται παρά το “πογκρόμ” που ξεκίνησαν εναντίον τους τα τελευταία χρόνια οι Ιταλικές αρχές.
 

ΠΗΓΗ:diananews.gr

Απίστευτο: Έπιασε ψάρι βάρους 45 κιλών στην λίμνη των Ιωαννίνων!

Ένα ένα γιγάντιο ψάρι βάρους 45 κιλών,έπιασε στα δίχτυα του ο μικρός Νίκος,μαζί με τον παππού του Θεόδωρο Λάππα,ψαρεύοντας στα νερά της λίμνης Παμβώτιδας!Το ψάρι ανήκει στο είδος Μπίκετ και αποδεικνύει πως το φυσικό στολίδι για την πόλη των Ιωαννίνων,η θρυλική λίμνη Παμβώτιδα έχει ακόμη αλιευτικό πλούτο,παρά το γεγονός πως οι αρμόδιοι δεν κάνουν σχεδόν τίποτε για να την προστατέψουν...

ΠΗΓH: epirusgate

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012

Αμβρακικός, Αχέροντας, Καλαμάς και Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου σε έναν Φ.Δ.Π.Π.

«Χέρι πονάει, χέρι κόβουμε». Με αυτό το λαϊκό απόφθεγμα μοιάζει η πολιτική της Κυβέρνησης, αναφορικά με τη συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, καθώς σύμφωνα με το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού, ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Καλαμά και Αχέροντα και ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου θα συγχωνευθούν σε έναν Φ.Δ.Π.Π., με έδρα την Άρτα.

Η ονομασία του νέου Φορέα θα είναι «Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Δυτικής Ηπείρου και Μεσολογγίου».

Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Αριστεράς κα. Νίκη Φούντα, σε επίκαιρη ερώτησή της στη Βουλή, προς τα αρμόδια Υπουργεία, βάζει στο... τραπέζι λογικά ερωτήματα. Με ποια κριτήρια έγινε η συγχώνευση των προαναφερθέντων φορέων; Πώς προβλέπεται συγχώνευση φορέων τέτοιας περιβαλλοντικής σημασίας, που αναφέρονται σε διαφορετικές Περιφέρειες; Προβλέπεται περίοδος διαβούλευσης των εμπλεκόμενων φορέων έως τις τελικές αποφάσεις;

Ερωτήματα που ασφαλώς θα πρέπει να διευκρινιστούν, καθώς τίθενται σοβαρά ζητήματα εύρυθμης λειτουργίας των φορέων.

Η κα. Φούντα ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα της δεν είναι κατά των συγχωνεύσεων, αλλά αυτές πρέπει να γίνουν με αξιολόγηση των δομών και του παραγόμενου έργου των φορέων.

ΠΗΓΗ: atpreveza.gr

ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:Ένα γεράκι τραυματισμένο διασώθηκε χάριν του ενδιαφέροντος ενός πολίτη!

Ένα γεράκι τραυματισμένο διασώθηκε χάριν του ενδιαφέροντος ενός πολίτη της Φιλιππιάδας.
Συγκεκριμένα το γεράκι βρέθηκε τραυματισμένο από σκάγια στο χωράφι του Μ. Κωστάκου στον κάμπο της Φιλιππιάδας, ο οποίος έδειξε μεγάλη ευαισθησία και το μετέφερε στο φαρμακείο του κ. Ρυακιωτάκη.
Εκεί το περιποιήθηκαν πρόχειρα και στη συνέχεια επικοινώνησαν με τους εθελοντές για να δρομολογήσουν την ασφαλή αποστολή του στο κέντρο περίθαλψης Άγριων Ζώων. 

Αμέσως ξεκίνησε η «επιχείρηση» διάσωσης και το τραυματισμένο γεράκι παραδόθηκε στην κ. Πέλλα Καλογήρου υπεύθυνη ΕΚΠΑΖ για την Πρέβεζα όπου διαπιστώθηκε ότι το γεράκι, γένους αρσενικού, πυροβολήθηκε από κυνηγετικό όπλο, ενώ ακολούθησε η ασφαλή του αποστολή στην Αθήνα και η παραλαβή του από τους εθελοντές του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων της Αίγινας.

ΠΗΓΗ: epirusgate

Εντοπισμός 2 ατόμων που χρησιμοποιούσαν ηχομιμητική συσκευή προσέλκυσης πτηνών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της ΣΤ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης εντόπισαν και καταμήνυσαν δύο άτομα για παράνομη χρήση ηχομιμητικής συσκευής προσέλκυσης πτηνών.

Συγκεκριμένα την Κυριακή το βράδυ (9/9/12) Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας κατά την εκτέλεση υπηρεσίας εντόπισε μία ηχομιμητική συσκευή εν λειτουργία στην περιοχή Μονοπήγαδο του Ν. Χαλκιδικής. Αμέσως ειδοποίησε συναδέλφους προς ενίσχυση και μαζί με άλλον έναν Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα παρέμειναν στην περιοχή, περιμένοντας να έρθουν οι κάτοχοι της παράνομης συσκευής. Πράγματι μετά από ολονύκτια φύλαξη και παρακολούθηση, τη Δευτέρα το πρωί (10/9/12) ήρθαν τα δύο άτομα που είχαν τοποθετήσει τη συσκευή και άρχισαν να κυνηγούν γύρω από την παράνομη συσκευή.


Η επέμβαση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής ήταν άμεση, τα δύο άτομα ακινητοποιήθηκαν, κατασχέθηκε συσκευή και όπλο και υποβλήθηκε μήνυση για παραβάσεις του νόμου περί θήρας. Οι δύο παραβάτες ήταν από το Κορωπί και ένας εξ αυτών δεν είχε καν άδεια θήρας.

Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2012

Ενεργοί Πολίτες Αμβρακικού

«Σε απόγνωση και οικονομική εξαθλίωση οι ψαράδες»

«Η περίοδος αλίευσης της γαρίδας άρχισε τον Μάϊο με καλές προοπτικές. Οι χαμηλές τιμές πώλησης χονδρικής και τα πλήθη των μεδουσών που έχουν ήδη γεμίσει τον Κόλπο και καταστρέφουν τα δίχτυα τους, έχουν φέρει σε απόγνωση και οικονομική εξαθλίωση τους ψαράδες του Αμβρακικού. Ειδικά τον Αύγουστο οι μέδουσες ή κορέλια όπως τα ονομάζουν οι ψαράδες, απλώθηκαν σε όλο τον Κόλπο ως τις ακτές, με αποτέλεσμα να απέχουν από το ψάρεμα και να μένουν άνεργοι», τονίζεται σε ανακοίνωση των «Ενεργών Πολιτών Αμβρακικού», που αναφέρει τα εξής:  


«Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν το φαινόμενο περιοδικό και ότι εμφανίζεται κάθε 10 χρόνια, αλλά στον Αμβρακικό άρχισε το 2008 και κάθε χρόνο επιδεινώνεται λόγω των πολλών οργανικών – ρυπαντικών φορτίων που δέχεται καθημερινά ο Κόλπος, τόσο από την άναρχη και ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των θαλάσσιων ιχθυοκαλλιεργιών όσο και από τα αστικά λύματα, λύματα σφαγείων, τυροκομείων, ελαιοτριβείων και αγροτοπτηνοχοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Όλα τα παραπάνω κάνουν τον Κόλπο υπερτροφικό, μειώνουν σε μεγάλα μεγέθη το οξυγόνου του κλειστού Κόλπου μειώνοντας έτσι και τον θαλάσσιο ζωτικό χώρο των ψαριών, των χελωνών καρέτα-καρέτα και των δελφινιών, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η ισορροπία του οικοσυστήματος και να έχει κυριολεκτικά πλημμυρίσει από μέδουσες. Η Πολιτεία όπως πάντα απούσα, ξέρει μόνο να δίδει διπλασιασμούς σε δυναμικότητες των θαλάσσιων ιχθυοκαλλιεργειών, αφήνοντας να ερημώσει το μεγαλύτερο «εργοστάσιο» απασχόλησης της περιοχής, που παλαιότερα απασχολούσε πάνω από 5.000 άτομα και σήμερα με το ζόρι φτάνουν τα 1.000 με 1.500 άτομα.»


ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012

Νέα επιτυχία της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της ΣΤ' ΚΟΜΑΘ

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη επιχείρηση εντοπίσθηκαν τέσσερα άτομα σε ορεινή περιοχή του Ν. Χαλκιδικής που συμμετείχαν σε οργανωμένη επιχείρηση παράνομης θήρας.

Συγκεκριμένα οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης εδώ και λίγες μέρες είχαν εντοπίσει κατά τις συχνές περιπολιες που πραγματοποιούν έναν αυτοσχέδιο μηχανισμό, με πολύπλοκο ηλεκτρολογικό σύστημα, καλώδια και άλλα εξαρτήματα, που θα λειτουργούσε ως παγίδα σε πιθανή διέλευση αγριόχοιρου. Δεν υπήρχε όμως όπλο τοποθετημένο. Την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου τοποθετήθηκε όπλο πάνω σε τρίποδα και αμέσως δύο Ομοσπονδιακοί θηροφύλακες και ένας δασοφύλακας του Δασαρχείου Αρναίας προσέτρεξαν για τη σύλληψη των παρανόμων. Ακολούθησε μικροσυμπλοκή καθώς υπήρχε άρνηση για την παράδοση του όπλου. Τελικά οι παράνομοι τράπηκαν σε φυγή, αλλά όλος ο μηχανισμός κατασχέθηκε μαζί με το όπλο (ένα 22άρι πολεμικό όπλο), σιγαστήρας, φακοί μαζί με διόπτρες νυκτός και θερμική κάμερα.

Αμέσως υποβλήθκε μήνυση εναντίον των παρανόμων στο Αστυνομικό Τμήμα και η υπόθεση έχει πάρει την οδό της Δικαιοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλες φορές παράνομοι πολίτες μεταβαίνουν σε διάφορες περιοχές με παράνομα τροποποιημένα όπλα, συχνά και με αυτοσχέδιες πολεμικές κατασκευές, με σκοπό την παράνομη θήρευση. Η συνεχής παρουσία της Ομοσπονδιακής ΘΗροφυλακής και των θηροφυλάκων των αναγνωρισμένων Κυνηγετικών Συλλόγων αποτρέπουν τη δράση αυτών των επιτήδειων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις γίνεται εντοπισμός και σύλληψη αυτών.

Πρόσφατα μάλιστα έγινε μήνυση κατά παρανόμου που επιχείρησε να θηρεύσει αγριόχοιρο με παράνομο τροποποιημένο πιστόλι (επισυνάπτεται η φωτογραφία)

.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης δηλώνει ότι θα συνεχίσει με συνέπεια την προσπάθεια της για την προστασία της άγριας πανίδας, της αποτροπής της λαθροθηρίας και της υπαγωγής του κάθε παρανόμου ενώπιον της δικαιοσύνης. Παρόλο τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους και βασιζόμενη στην άρτια οργανωμένη θηροφυλακή, τη βούληση του Δ.Σ. και την υποστήριξη των Κυνηγετικών Συλλόγων, θα εξακολουθήσουμε με σταθερότητα και αποτελεσματικότητα τον κοινό αγώνα για την εξάλειψη του απαράδεκτου φαινομένου της λαθροθηρίας.


ΠΗΓΗ: ΚΟΜΑΘ

Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2012

Προσοχή στις Άδειες κατοχής κυνηγετικών όπλων!


Υπενθυμίζουμε και εφιστούμε την προσοχή των μελών του Συλλόγου μας, αλλά και γενικά των κατόχων κυνηγετικών όπλων, ότι η ισχύς των αδειών κατοχής κυνηγετικών όπλων έχει δεκαετή διάρκεια και εάν δεν ανανεωθούν έγκαιρα στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα σύμφωνα με το νόμο 2168/93 εκτός του προβλεπομένου προστίμου (120 ευρώ) οι παραβάτες διώκονται και ποινικά. 

ΠΗΓΗ: Κ.Σ. ΑΡΤΑΣ

Απελευθέρωση λαγών

Τριάντα λαγοί απελευθερώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Άρτας για εμπλουτισμό των βιοτόπων του Νομού μας, σύμφωνα με την αριθμ. 30134/2349/8/6/2012 έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας των τεχνικών εκθέσεων.

ΠΗΓΗ: Κ.Σ. ΑΡΤΑΣ

Διμηνιαία η εφημερίδα του Συλλόγου

Από εδώ και στο εξής η εφημερίδα του Συλλόγου «ΑΡΤΕΜΙΣ» θα κυκλοφορεί ανά δίμηνο, λόγω του υπέρογκου ταχυδρομικού κόστους που υπεβλήθη σε όλα τα έντυπα από τον Αύγουστο του 2011. Πολλά έντυπα και εφημερίδες Συλλόγων, Σωματείων και Φορέων αναγκάστηκαν να σταματήσουν και συγχρόνως να σταματήσει η ενημέρωση και η πληροφόρηση του κόσμου μέσω αυτών των εντύπων.

Η «ΑΡΤΕΜΙΣ» κυκλοφορούσε ανελλιπώς από τον Ιούνιο του 1997 κάθε μήνα και ήταν ίσως η μόνη εφημερίδα Κυνηγετικού Συλλόγου, η οποία ήταν μηνιαία. Οι κυνηγοί περίμεναν την εφημερίδα και σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να πάψει να ακούγεται η δική τους φωνή. Αυτή εξάλλου ήταν και η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Απριλίου 2012, να μειωθούν τα ετήσια φύλλα για να περιοριστεί το ετήσιο κόστος. Συγκεκριμένα με το νέο τιμολόγιο των ΕΛ.ΤΑ το ταχυδρομικό κόστος καταλήγει να είναι 0,25 ευρώ / φύλλο μέσω της υπηρεσίας PRESS POST, ενώ μέχρι πέρυσι τον Ιούλιο, το κόστος ανά φύλλο ήταν 0,06 ευρώ, δηλαδή η αύξηση είναι περίπου 4 φορές πάνω. Αντέχουμε και συνεχίζουμε χάρη στη δική σας ανταπόκριση.

ΠΗΓΗ: Κ.Σ.ΑΡΤΑΣ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...