Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012

Την ώρα που η φωτιά κατέκαιγε τη Χίο, κάποιοι γνωστοί-άγνωστοι σκότωναν την αλήθεια

ΩΡΙΩΝ - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr orion@orion.net.gr
Αθήνα, 31/08/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες μιας ακόμη οργανωμένης προσπάθειας των διάφορων περιβαλλοντικών και φιλοζωικών ΜΚΟ να φορτώσουν όλα τα δεινά και την καταστροφή της φύσης στους κυνηγούς και στο κυνήγι. Μια τεράστιας έκτασης πυρκαγιά στο νησί της Χίου, προϊόν συστηματικού εμπρησμού, όπως προέκυψε από τη σύλληψη και την παραπομπή στη Δικαιοσύνη ενός κατοίκου της περιοχής, αποτέλεσε την αφορμή για μια ψευδή και συκοφαντική επίθεση κατά των κυνηγών και ειδικότερα κατά των κυνηγών της Χίου.

Η Διεύθυνση Δασών Χίου, εν όψει της επικείμενης έναρξης της κυνηγετικής περιόδου 2012-2013 που θα ήταν η 20η Αυγούστου, ημερομηνία που η πυρκαγιά ήταν σε εξέλιξη, προχώρησε στην αναστολή της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου για όλο το νησί μέχρι τις 27 Αυγούστου. Προφανώς έπρεπε να ολοκληρωθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς και να προχωρήσουν οι πρώτες εκτιμήσεις και καταγραφές των καμένων εκτάσεων στο νησί.

Οι κυνηγοί της Χίου, ως άνθρωποι της υπαίθρου που βιώνουν άμεσα τη φύση μέσα από τη θήρα, ασχολήθηκαν το διάστημα αυτό μόνο με το έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς, υπό την αιγίδα και την οργάνωση του τοπικού Κυνηγετικού Συλλόγου Χίου, προκειμένου να διαφυλάξουν την ύπαιθρο της περιοχής τους από την καταστροφή. Από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά, οι κυνηγοί του νησιού βρέθηκαν εθελοντικά στην πρώτη γραμμή της μάχης για την κατάσβεσή της. Καθημερινά συγκεντρώνονταν και πρόσφεραν κάθε είδους βοήθεια στα οργανωμένα τμήματα πυρόσβεσης, θέτοντας στη διάθεσή τους και όλο τον εξοπλισμό του κυνηγετικού συλλόγου. Ακόμα και μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, εκατοντάδες κυνηγοί ακολούθησαν την έκκληση του κυνηγετικού συλλόγου Χίου και συμμετείχαν οργανωμένα στη ρίψη τροφής για όλα τα άγρια ζώα και πτηνά της περιοχής, θηρεύσιμα και μη, διασπείροντας χιλιάδες κιλά σιταριού στις καμένες εκτάσεις και πέριξ αυτών, για να βοηθήσουν την πανίδα να ανακάμψει μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012

Εξετάσεις νέων κυνηγών 2012


Δύο φορές το μήνα πραγματοποιούνται στα γραφεία του Συλλόγου οι εξετάσεις των νέων κυνηγών. Οι νέοι προμηθεύονται από τα γραφεία του Συλλόγου ή μέσω της ιστοσελίδας του Συλλόγου www.ksartas.gr το σχετικό ερωτηματολόγιο.

Επίσης προσκομίζουν απαραιτήτως την ημέρα των εξετάσεων:


1) Φωτοτυπία της άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου (εφόσον υπάρχει) ή βεβαίωση αστυνομικής αρχής (εάν δεν είναι κάτοχοι κυνηγετικού όπλου).

2) Μία φωτογραφία.

Οι εξετάσεις γίνονται ώρα 10 π.μ.


Ημερομηνίες εξετάσεων την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο:


ΠΕΜΠΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
 
ΠΕΜΠΤΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 
ΠΕΜΠΤΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 
ΠΕΜΠΤΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 
ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 
ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 
ΠΕΜΠΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 
ΠΕΜΠΤΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 
ΠΕΜΠΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012

ΕΠΕΙΓΟΝ Οι "λεπτομέρειες" της ρυθμιστικής

Από τα 2 ...στα 4 πουλιά ανέβηκε και πάλι το όριο της ημερήσιας κάρπωσης στις ορεινές πέρδικες με τη νέα ρυθμιστική, όπως τουλάχιστον αναφέρεται στο επίσημο κείμενο που εστάλη προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτό ήταν κάτι που το ζήτησε η Κ.Σ.Ε ή απλώς πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους του υπουργείου, ωστόσο το γεγονός δεν αλλάζει: γι' αυτή τη σεζόν το ημερήσιο όριο των τεσσάρων πουλιών ισχύει και για τη νησιώτικη και για την ορεινή πέρδικα!
 

*Στο νομό Λέσβου το κυνήγι της νησιώτικης πέρδικας επιτρέπεται μόνο τις Κυριακές 16 Σεπτεμβρίου, 23 Σεπτεμβρίου, 30 Σεπτεμβρίου, 7 Οκτωβρίου, 14 Οκτωβρίου, 21 Οκτωβρίου, 28 Οκτωβρίου, 4 Νοεμβρίου και 11 Νοεμβρίου.
 

Στους νομούς Σάμου και Χίου καθώς και σε όλη την περιοχή ευθύνης της Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσων, το κυνήγι της νησιώτικης πέρδικας επιτρέπεται από τις 15 Σεπτεμβρίου έως και τις 30 Νοεμβρίου, και μόνο κατά τις μέρες Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή.
 

*Για πρώτη φορά φέτος επιτράπηκε το κυνήγι του αγριόχοιρου και στην Εύβοια, κατά το ίδιο διάστημα και με το ίδιο όριο κάρπωσης που ισχύει και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Όπως γράψαμε και στο προηγούμενο τεύχος η περίοδος του αγριογούρουνου στην Πελοπόννησο παρατάθηκε κατά 10 ημέρες (μέχρι τις 10 Ιανουαρίου), ενώ το ημερήσιο όριο αυξήθηκε από τα τρία στα τέσσερα ζώα
 

*Το κυνήγι του λαγού ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ στη Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο καθ' όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου.
 

*Επίσης, κατ' εξαίρεση για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο επιτρέπεται η...αγοραπωλησία του αγριοκούνελου στη Λήμνο, όπου οι υπερπληθυσμοί έχουν διαταράξει το οικοσύστημα και προκαλούν καταστροφές στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

ΠΗΓΗ:
diananews.gr

Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2012

Το κόστος των τελών αδείας θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2012 – 2013. «Κ.Σ. Άρτας»


Το κόστος των αδειών θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2012 - 2013 είναι μειωμένο κατά 3 ευρώ για την τοπική άδεια, 3 ευρώ για την περιφερική άδεια και 3 ευρώ για την γενική άδεια.

Με αυτές τις διαφοροποιήσεις τα τέλη των αδειών στον Κυνηγετικό Σύλλογο Άρτας έχουν ως εξής: 

Η τοπική άδεια έχει 95 ευρώ που την περσινή περίοδο είχε 98 ευρώ, η περιφερειακή άδεια έχει  115 ευρώ που την περσινή περίοδο είχε 118 ευρώ και η γενική άδεια έχει 145 ευρώ που την περσινή περίοδο είχε 148 ευρώ.

Βρέθηκε δηλητηριασμένος Μαυρόγυπας στην περιοχή του Έβρου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένας κυνηγός πραγματοποιώντας εκπαίδευση του κυνηγετικού του σκύλου βρήκε νεκρό έναν Μαυρόγυπα στην περιοχή Λουτρά Αλεξανδρούπολης. Αμέσως ειδοποίησε την θηροφυλακή των κυνηγετικών οργανώσεων. Οι θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης και του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης έσπευσαν στην περιοχή, όπου εκτός από το νεκρό πουλί βρήκαν και μία κατσίκα, η οποία είχε εμφανώς εμποτιστεί με φυτοφάρμακο, με σκοπό πιθανόν τη θανάτωση άλλων ζώων.


Οι θηροφύλακες των κυνηγετικών οργανώσεων ειδοποίησαν την αρμόδια κρατική δασική υπηρεσία, την ομάδα του WWF Ελλάς που δραστηριοποιείται στην περιοχή, τον Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα του Έβρου. Το νεκρό πτηνό μεταφέρθηκε στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Ν. Έβρου, ώστε να διαπιστωθεί η αίτια θανάτου του. Επίσης εκεί προσκομίστηκαν μέρη από την νεκρή κατσίκα για να ταυτοποιηθούν οι δηλητηριώδεις ουσίες, πιθανόν να πρόκειται για τεχνητή τοποθέτηση γεωργικών φαρμάκων στα εσωτερικά όργανα της κατσίκας. Ήδη η Κυνηγετική Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων στο Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης.

Η Συνεργασία της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης και του WWF Ελλάς ήταν άμεση και επιτυχής. Ευχαριστίες εκφράζονται προς τον κυνηγό που άμεσα ειδοποίησε για το δυσάρεστο αυτό περιστατικό και ευχόμαστε όλο και περισσότεροι κάτοικοι να ανταποκρίνονται με την αντίστοιχη ευαισθησία.

Μέχρι την ανακοίνωση των εργαστηριακών εξετάσεων γίνεται παράλληλα έρευνα και περιπολίες για τον εντοπισμό τυχόν και άλλων νεκρών ζώων. Σημειώνεται ότι ο Μαυρόγυπας (Aegypius monachus) είναι σπάνιο και επιδημητικό είδος που έχει εξαφανιστεί από όλη την Ελλάδα και αναπαράγεται μόνον στην περιοχή του δάσους Δαδιάς Το εν λόγω πουλί ήταν 6 ετών και ανήκε ήδη στο αναπαραγωγικό δυναμικό του μοναδικού αυτού πληθυσμού όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε όλη τη Βαλκανική χερσόνησο. Μια από τις βασικές αιτίες που ο πληθυσμός δεν αυξάνεται αλλά παραμένει σταθερός ή κατά καιρούς μειώνεται, και παρά τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού του στο Εθνικό Πάρκο δάσους Δαδιάς, είναι η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων που σχεδόν κάθε χρόνο επηρεάζει δευτερογενώς τους γύπες.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης και το WWF Ελλάς καταδικάζουν το περιστατικό αυτό καθώς και την σε κάθε περίπτωση χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων για τον έλεγχο των θηρευτών.

Πληρoφορίες:

Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ): Κυριάκος Σκορδάς, Διευθυντής Υποστήριξης, 2310 477128, kskordas@hunters.gr

WWF Ελλάς: Σκαρτσή Θεοδώρα, υπεύθυνη προγράμματος Έβρου, 2554032210, d.skartsi@wwf.gr

Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012

Επιτυχημένη και η φετινή καλλιέργεια Ηλίανθου στα πεδινά


Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άρτας καλλιέργησε το φιλοθηραματικό αυτό φυτό του Ηλίανθου στα πεδινά του νομού της Άρτας.

Το χωράφι που καλλιεργήθηκε ο Ηλίανθος βρίσκεται στα όρια των οικισμών Κολομοδίων και Κεραματών με συνολικό εμβαδό δέκα στρεμμάτων.

Μια δράση που έχει καθιερωθεί με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια και βρίσκει θερμούς υποστηριχτές πολλούς κυνηγούς που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια, παίρνοντας μέρος στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Θα ήθελα να αναφερθώ στην καλλιέργεια του Ηλίανθου και όπως είχα τονίσει σε παλαιότερη ανάρτηση μου, η καλλιέργεια του Ηλίανθου είναι άκρως βιολογική χωρίς την παραμικρή ποσότητα φυτοφαρμάκου ή λιπάσματος για την ανάπτυξη του, παρέχοντας έτσι πολλαπλά οφέλη στο περιβάλλον αλλά και στην άγρια πανίδα της περιοχής που καλλιεργείται. Στόχος λοιπόν αυτής της προσπάθειας του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας και των κυνηγών μελών του, δεν είναι μόνο το θήραμα αλλά και η επιβίωση του με άφθονη τροφή και παράλληλα η προστασία του περιβάλλοντος που είναι υψίστης σημασίας τα τελευταία χρόνια.
Ελπίζω αυτή η προσπάθεια να μπορέσει να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια γιατί είναι ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί το ενδημικό θήραμα στην περιοχή του αλλά και να βοηθηθεί το αποδημητικό στην διαδρομή του μεγάλου του ταξιδιού.

Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2012

Ρυθμιστική απόφαση κυνηγιού 2012 – 2013

Μεγάλες προσδοκίες αλλά τελικά «όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι».

Έπειτα από αγωνία αρκετών ημερών φαίνετε να υπογράφηκε τελικά η ρυθμιστική απόφαση θήρας έτους 2012 – 2013 χωρίς τις αναμενόμενες ευχάριστες εκπλήξεις για τις οποίες μέρες τώρα μας προετοίμαζαν τα κυνηγετικά έντυπα.

Ακολουθώντας την πεπατημένη ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Καλαφάτης υπέγραψε μια πανομοιότυπη με το παρελθόν απόφαση χωρίς (ευτυχώς) δυσάρεστες εκπλήξεις.

Στα θετικά της φετινής ρυθμιστικής καταγράφονται η παράταση της θήρας του αγριόχοιρου κατά 10 μέρες στην Πελοπόννησο (από 31 Δεκεμβρίου στις 10 Ιανουαρίου) καθώς και η αύξηση της ημερήσιας κάρπωσης κατά ένα επιπλέον ζώο (από 3 σε 4).

Θετικό επίσης θεωρείται και το γεγονός ότι τα τέλη των αδειών θα είναι στα περσινά επίπεδα και με λίγα λόγια δεν θα υποστούμε νέο χαράτσι σαν αυτό που μας επέβαλε πέρυσι ο Παπακωνσταντίνου.

Κατά τα λοιπά και σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα των ένθετων του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» και του «ΕΘΝΟΥΣ» η φετινή ρυθμιστική εκδόθηκε σε κλίμα συνεργασίας και καλής θέλησης των παραγόντων του ΥΠΕΚΑ και των Κυνηγετικών Οργανώσεων σε αντίθεση με όσα είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.
 

Από την άλλη όμως δεν είδαμε τις θετικές εξελίξεις που περιμέναμε, την εισαγωγή δηλαδή τριών νέων θηρευσίμων, της χωραφόχηνας, του φασσοπερίστερου και του ζαρκαδιού.
Η χωραφόχηνα και το φασσοπερίστερο λοιπόν τελευταία στιγμή εξαιρέθηκαν χωρίς λόγο από τον πίνακα θηρευσίμων και αυτό (σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ ΚΥΝΗΓΙ) «…θα πρέπει μάλλον να αποδοθεί στην «ευθυνοφοβία» της υπαλληλικής ιεραρχίας του ΥΠΕΚΑ».
Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές όμως θα πρέπει να παραδεχτούμε πως η προσθήκη των δύο αυτών ειδών θα είχε ελάχιστη κυνηγετική αξία μιας και οι πληθυσμοί τους στη χώρα μας είναι εντελώς συγκυριακοί, θα είχε από την άλλη τεράστια συμβολική αξία αφού θα έδειχνε έμπρακτα την καλή διάθεση συνεργασίας του ΥΠΕΚΑ …
 

Το φλέγον θέμα «ΖΑΡΚΑΔΙ» παραμένει σε εκκρεμότητα αφού θα ληφθεί νέα απόφαση αν και εφόσον επιτραπεί το κυνήγι του πιλοτικά και για ένα μήνα.
Η πρόταση η οποία είναι υπό εξέταση από το ΥΠΕΚΑ μιλάει για θήρα από 1ης έως 31ης Οκτωβρίου κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή με σκύλο δίωξης από ομάδες κυνηγών οι οποίες θα είναι πέντε κατ’ ελάχιστον έως 10 το μέγιστο άτομα με δικαίωμα θήρευσης ενός (1) ζώου ανά ομάδα.
Σε περίπτωση που τελικά επιτραπεί, οι επιθυμούντες θα πρέπει να εκδώσουν συμπληρωματική άδεια με καταβολή τελών υπέρ «ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ».

Ο παρακάτω πίνακας θηρευσίμων δημοσιεύεται με επιφύλαξη καθώς δεν έχει ακόμα αναρτηθεί σε καμιά επίσημη ιστοσελίδα (ΥΠΕΚΑ, ΚΣΕ, κλπ).

ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΗΡΕΥΣΙΜΩΝ ΕΙΔΩΝ 
της Κυνηγετικής περιόδου 2012-2013
Α/Α
ΕΙΔΟΣ
ΖΩΝΕΣ 1
ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΗΜΕΡΕΣ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ
ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ
1.
* Αγριοκούνελο
(Oryctolagus cuniculus)
20/8-14/9
15/9-10/3
Ολες
Χωρίς περιορισμό
2.
*** Λαγός
(Lapus europeus)
15/9 -10/1
Τετ.,Σαβ.,Κυρ
1
3.
Αγριόχοιρος
(Sus scrofa)
15/9 -20/1
Τετ.,Σαβ.,Κυρ
4 κατά ομάδα
4.
Αλεπού
(Vulpes vulpes)
15/9 -28/2
Ολες
Χωρίς περιορισμό
5.
Πετροκούναβο
(Martes foina)
15/9 -28/2
Ολες
Χωρίς περιορισμό
ΠΟΥΛΙΑ
α. Δενδρόβια, εδαφόβια κ. α.
1.
Τρυγόνι
(Streptopelia turtur)
20/8-14/9
15/9-28/2
Ολες
12
2.
Φάσα
(Columba palumbus)
20/8-14/9
15/9-20/2
Ολες
Χωρίς περιορισμό
3.
Αγριοπερίστερο
(Columba livia)
20/8-14/9
15/9-28/2
Ολες
Χωρίς περιορισμό
4.
Ορτύκι
(Coturnix coturnix)
20/8-14/9
15/9-28/2
Ολες
12
5.
Σιταρήθρα
(Alauda arvensis)
20/8-14/9
15/9-10/2
Ολες
10
6.
Τσίχλα
(Turdus philomelos)
20/8-14/9
15/9-28/2
Ολες
25 Συνολικά
από όλα τα είδη
7.
Δενδρότσιχλα
(Turdus viscivorus)
20/8-14/9
15/9-20/2
Ολες
8.
Κοκκινότσιχλα
(Turdus iliacus)
20/8-14/9
15/9-28/2
Ολες
9.
Γερακότσιχλα
(Turdus pilaris)
20/8-14/9
15/9-28/2
Ολες
10.
Κότσυφας
(Turdus merula)
20/8-14/9
15/9-20/2
Ολες
11.
Καρακάξα
(Pica pica)
20/8-14/9
15/9-28/2
Ολες
Χωρίς περιορισμό
12.
Κάργια
(Corvus monedula)
20/8-14/9
15/9-28/2
Ολες
Χωρίς περιορισμό
13.
Κουρούνα
(Corvus corone)
20/8-14/9
15/9-28/2
Ολες
Χωρίς περιορισμό
14.
Ψαρόνι
(Sturnus vulgaris)
20/8-14/9
15/9-28/2
Ολες
Χωρίς περιορισμό
15.
Μπεκάτσα
(Scolopax rusticosa)
15/9-28/2
Ολες
10
16.
Φασιανός
( Phasianus colchicus )
15/9-31/12
Τετ.,Σαβ.,Κυρ.
1
17.
Πετροπέρδικα
(Alectoris graece)
01/10-15/12
Τετ.,Σαβ.,Κυρ.
4
18.
** Νησιώτικη πέρδικα
(Alectoris chukar)
01/10-15/12
Τετ.,Σαβ.,Κυρ.
4
ΠΟΥΛΙΑ
β. Υδρόβια και παρυδάτια
1.
Σφυριχτάρι
(Anas penelope)
15/9- 10/ 2
Ολες
12 Συνολικά
από όλα τα είδη
2.
Κιρκίρι
(Anas crecca)
15/9- 31/ 1
Ολες
3.
Πρασινοκέφαλη
(Anas platyrynchos)
15/9- 31/ 1
Ολες
4.
Σουβλόπαπια
(Anas acuta)
15/9- 10/ 2
Ολες
5.
Σαρσέλα
(Anas querquedula)
15/9- 10/ 2
Ολες
6.
Χουλιαρόπαπια
(Anas clypeata)
15/9- 10/ 2
Ολες
7.
Κυνηγόπαπια
(Aythya ferina)
15/9- 31/ 1
Ολες
8.
Τσικνόπαπια
(Aythya fuligula)
15/9- 10/ 2
Ολες
9.
Φλυαρόπαπια
(Anas strepera)
15/9- 31/ 1
Ολες
10.
Φαλαρίδα
(Fulica atra)
15/9- 10/ 2
Ολες
11.
Ασπρομετωπόχηνα
(Anser albifrons)
15/9- 10/ 2
Ολες
12.
Νερόκοτα
(Gallinula chloropus)
15/9 – 10/ 2
Ολες
10
13.
Μπεκατσίνι
(Gallinago gallinago)
15/9 – 10/ 2
Ολες
10
14.
Καλημάνα
(Vanellus vanellus)
15/9 – 31/ 1
Ολες
10
1 Περιοχές της χώρας οι οποίες είχαν χαρακτηρισθεί «ως ζώνες διάβασης των αποδημητικών πουλιών» με αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας μέχρι την 18.12.1985, καθώς και με την ανωτέρω (21) σχετική.
* Από 1/3-10/3 μόνο σε νησιά που υπάρχει αγριοκούνελο χωρίς συνοδεία σκύλου.
** Ειδικές ρυθμίσεις του κυνηγίου της νησιώτικης πέρδικας καθορίζονται στο κεφάλαιο Β παρ. 7
*** Oι εξαιρέσεις του κυνηγίου του λαγού καθορίζονται στο κεφάλαιο Β παρ. 5
**** Έως 10/1 στην Πελοπόννησο.

ΠΗΓΗ:  kentayros

Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012

Ενεργοί Πολίτες Αμβρακικού: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Παντοκράτορα Πρέβεζας

«Όταν τα οικονομικά συμφέροντα θέλουν να οικοπεδοποιήσουν μια δασώδη περιοχή, αρχίζουν με την ανέγερση μιας εκκλησίας, έτσι κανείς δεν φέρνει αντίρρηση. Όταν τα συμφέροντα αυτά θέλουν να κατασκευάσουν μια Μαρίνα, το ονομάζουν αλιευτικό καταφύγιο, γιατί για τους φτωχούς ψαράδες δεν φέρνει συνήθως κανένας αντίρρηση. Το ίδιο συμβαίνει και αυτή τη φορά όσον αφορά το δήθεν αλιευτικό καταφύγιο στον Παντοκράτορα Πρέβεζας», τονίζουν σε ανακοίνωση – κάλεσμα οι «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ», στην οποία αναφέρουν τα εξής:

ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ


«Παρότι εκκρεμεί προσφυγή των κατοίκων της περιοχής στο Συμβούλιο Επικρατείας, από σήμερα 30 Ιουλίου έφθασαν μπουλντόζες για να αρχίσουν εργασίες κατασκευής. Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν, ότι ο Αμβρακικός σοδιάζει από το Ιόνιο και στη βραχώδη περιοχή του Παντοκράτορα έχουν τις φωλιές τους πολλά από τα ψάρια αυτά. Επειδή η περιοχή του Παντοκράτορα είναι αβαθής και βραχώδης, προβλέπεται να γίνει εκβάθυνση της θαλάσσιας περιοχής καθώς και ενός μεγάλου διαύλου με εκρηκτικά, όποτε η καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του Αμβρακικού γενικότερα θα είναι τεράστια και ανεπανόρθωτη.


Για τους παραπάνω λόγους τόσο ο σύλλογός μας όσο και η Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου είναι κάθετα αντίθετοι με την κατασκευή του έργου και ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΣΟΥΣ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ, να διαμαρτυρηθούμε αυτό το ΣΑΒΒΑΤΟ, 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, μαζί με τους κατοίκους της περιοχής που είναι εναντίον της κατασκευής του έργου στον πεζόδρομο του Παντοκράτορα, δίπλα στο Κιόσκι.

Μετά την ενημέρωση του κοινού και την σύνταξη ψηφίσματος θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...