Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011

Κατάργηση της ειδικής άδειας για τα όπλα που βγαίνουν στο εξωτερικό για κυνήγι


Σε μια σπάνια προσπάθεια διευκόλυνσης των κυνηγών και των κατόχων κυνηγετικών όπλων αποφάσισαν να προχωρήσουν τα συναρμόδια υπουργεία της χώρας μας, απαλείφοντας ένα μέρος από τη γραφειοκρατία που έως τώρα αντιμετώπιζαν όσοι επιθυμούσαν να κυνηγήσουν σε χώρες του εξωτερικού, ειδικά εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

Με τροποποίηση στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τα όπλα και τα πυρομαχικά, τα συναρμόδια υπουργεία καταργούν την υποχρέωση εφοδιασμού με ειδική άδεια για τα όπλα τους, όσους πηγαίνουν για κυνήγι στο εξωτερικό και θέλουν να τα πάρουν μαζί τους.

Οι ενδιαφερόμενοι κυνηγοί θα μπορούν πλέον να εξάγουν και να επανεισάγουν ελεύθερα μέχρι δύο όπλα και 800 φυσίγγια, αποκλειστικά και μόνο βέβαια για να ασκήσουν την κυνηγετική τους δραστηριότητα σε άλλες χώρες.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε για να αρθεί ένα τεράστιο γραφειοκρατικό πρόβλημα και να αποσυμφωρηθούν οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες που ήταν επιφορτισμένες με την έκδοση αυτών των ειδικών αδειών, για όπλα που Έλληνες κυνηγοί χρησιμοποιούσαν για κυνήγι στο εξωτερικό.

Υπολογίστηκε μάλιστα ότι κάθε χρόνο εκδίδονταν στη χώρα μας περισσότερες από 4.000 τέτοιες άδειες, για κυνηγετικές ΄΄εκδρομές΄΄ εκτός χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

ΠΗΓΗ: diananews.gr

Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011

Η Αστυνομία επιστρέφει στη σκοποβολή


Η Υπηρεσία Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοίνωσε την διοργάνωση αγώνα αεροβόλων όπλων Α' κατηγορίας, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011 στο Εθνικό Σκοπευτήριο Βύρωνα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για το άθλημα, που σηματοδοτείται από την ενεργή πλέον εμπλοκή της ΕΛΑΣ (στη σκοποβολή) μετά από πολύ καιρό απουσίας.
Το πρόγραμμα των αγώνων: Κυριακή 2/10/2011, ώρα 09:00 αεροβόλο τουφέκι (ΑΕ), αεροβόλο πιστόλι (ΑΕ), 11:30 απονομές επάθλων, ώρα 11:45 αεροβόλο τουφέκι (ΓΝ), αεροβόλο πιστόλι (ΓΝ), 13:30 απονομές επάθλων.
Οι αγώνες σύμφωνα με το πρόγραμμα επρόκειτο να διοργανωθούν από τον ΣΟ ΕΨΙΛΟΝ, αλλά τελικά ανατέθηκαν στην Υ.Φ.Α.Α. κατόπιν συνεννόησης με την ΣΚ.Ο.Ε. Με την πρωτοβουλία αυτή του αθλητικού τμήματος της ΕΛΑΣ σίγουρα αναθερμαίνεται η σχέση του σώματος με τη σκοποβολή και ξεκινάει μια νέα φαση ανάμεσα στις δυο πλευρές. Κάποτε η Αστυνομία έπαιζε σημαντικό ρόλο στην διοργάνωση των εσωτερικών αγώνων σκοποβολής και την ενίσχυση των σωματείων. Οι περισσότερες μάλιστα από τις διοργανώσεις πραγματοποιούντο στο Σκοπευτήριο της στη Σχολή Αστυνομίας στο Μαρούσι. Η Αστυνομία επίσης υπήρξε η χορηγός των σκοπευτικών συλλόγων με υλικό (σφαίρες , όπλα κλπ). Με τον καιρό η σχέση αυτή άρχισε να γίνεται υποτονική και τελικά (δυστυχώς) διεκόπη με ανυπολόγιστες συνέπειες για την πρόοδο του σπορ. Ο "σκοπευτής" χαιρετάει τη νέα αυτή προσέγγιση της ΕΛΑΣ με τη σκοποβολή και τη ΣΚΟΕ.
Σύμφωνα με την προκήρυξη οι αγώνες είναι ατομικοί για όλες τις κατηγορίες. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα Σωματεία - Ομάδες της δύναμης της ΣΚ.Ο.Ε., με απεριόριστο αριθμό αθλητών. Οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να σταλούν στην Υ.Φ.Α.Α., στον αριθμό FAX 210/ 2424377 μέχρι και την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011. Η δήλωση θα πρέπει να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο κάθε αθλητή, τον αριθμό δελτίου σκοπευτικής ταυτότητας και το έτος γέννησης για τους έφηβους - νεανίδες. Επίσης θα πρέπει να δηλωθεί ο αρχηγός ομάδας. Η κατανομή των θυρίδων, θα γίνει κατά σειρά προσέλευσης στη γραμματεία των αγώνων. Για τον λόγο αυτό οι σκοπευτές - σκοπεύτριες θα πρέπει να βρίσκονται στο σκοπευτήριο, μία ώρα πριν την έναρξη κάθε αγώνα. Ισχύουν οι κανονισμοί της ISSF και της ΣΚ.Ο.Ε. Ενστάσεις - Εφέσεις υποβάλλονται από τον αρχηγό ομάδας, εγγράφως στη γραμματεία των αγώνων σύμφωνα με τους κανονισμούς, με παράβολο 15€ - 30€ αντίστοιχα, το οποίο επιστρέφεται αν γίνει αποδεκτή. Στη φωτο το σκοπευτήριο του Βύρωνα.

ΠΗΓΗ:
skopeftis.gr

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

Υπερβολικές και ατεκμηρίωτες απαγορεύσεις θήρας στον Αμβρακικό σε βάρος των τοπικών κοινωνιών

Προς:
Υπουργό ΠΕΚΑ κ.Γ.Παπακωνσταντίνου


Κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας για να επιτραπεί η θήρα σε λίγες ζώνες των υγροτόπων του Αμβρακικού (2607/9-9-2011 και 2078/9-9-2011) και τη δημόσια επιστολή μερικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που αντιτίθενται στην απόφαση της αποκεντρωμένης Διοίκησης, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι:

Η θήρα είναι μια αρχέγονη και πολυδιάστατη δραστηριότητα, η διαχείριση της οποίας αποτελεί αντικείμενο της θηραματολογικής επιστήμης, η οποία εξετάζει την κάθε περίπτωση για την επιλογή της ορθής απόφασης. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, με την επιρροή των διάφορων και άσχετων με το αντικείμενο της θήρας Περιβαλλοντικών ΜΚΟ (πχ. Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας) έχει υιοθετηθεί η "απαγόρευση" ως μια "εύκολη λύση" αντί της διαχείρισης και της ανάπτυξης της θήρας. Ο αδικαιολόγητος εξοβελισμός της θήρας από το σύνολο σχεδόν των υγροτόπων της χώρας μας, ερήμην πάντα των τοπικών κοινωνιών, έχει επιβληθεί κεντρικά με τη συνδρομή μερικών ΜΚΟ, οι οποίες καλλιεργούν δογματικές και αντιεπιστημονικές θέσεις για τη θήρα και τους κυνηγούς. Θέσεις που εδώ και δεκαετίες έχουν απορριφθεί στην Ευρώπη και στην Αμερική ως επιζήμιες για τη διατήρηση της φύσης (Peterle 1977, Shaw 1977, Hooper 1994, Ryan et al. 2009).

Αντίθετα, όλες οι επιστημονικές εταιρείες και οι σοβαρές περιβαλλοντικές οργανώσεις αναφέρουν τη σημασία της θήρας γενικότερα αλλά και ακόμη ειδικότερα στους υγροτόπους. Το Συμβούλιο της Ευρώπης αναγνωρίζει τη σημασία της θήρας στις αγροτικές περιοχές (κανονισμός 882/1987). Στο συνέδριο για τις περιοχές του δικτύου "Natura 2000" που πραγματοποιήθηκε στο Bath της Μ.Βρετανίας, οι ειδικοί επιστήμονες συμπέραναν ότι "...η δραστηριότητα της θήρας είναι συμβατή με την προστασία μιας περιοχής αρκεί να υπόκειται σε χρονικούς και χωρικούς περιορισμούς". Τέτοιοι περιορισμοί αφθονούν στη χώρα μας, σε βαθμό μάλιστα που πολύ εύστοχα ο γνωστός καθηγητής κ.Ντάφης, επισημαίνει ότι "...το κυνήγι δεν πρέπει υποχρεωτικά να απαγορεύεται σε ζώνες προστασίας..." και ότι "...τα μέτρα προστασίας για ένα είδος είναι αναγκαία μόνο όταν αυτό απειλείται".

Στα συμπεράσματα του 10ου Πανελληνίου Δασολογικού Συνεδρίου της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας, το 2002, αναφέρεται ότι: "Η θήρα έχει αναγνωριστεί ως μία από τις αξίες των υγροτόπων. Τα οφέλη που δημιουργεί είναι πολλαπλά τόσο για τους υγροτόπους (προστατευτικά, διαχειριστικά κλπ.) όσο και για τον άνθρωπο (κοινωνικά, οικονομικά κλπ.)".

Παρά τα επιστημονικά συμπεράσματα, στη χώρα μας, η πάγια πρόταση ορισμένων ΜΚΟ και των διορισμένων εκπροσώπων τους στους φορείς διαχείρισης των υγροτόπων, είναι η απαγόρευση της θήρας όλων των ειδών χωρίς καμιά επιστημονική τεκμηρίωση της θέσης αυτής. Στην Ελλάδα ωστόσο, η νομοθεσία που διέπει τη θήρα στους υγροτόπους είναι πολύ αυστηρότερη από άλλα κράτη. Εδώ θηρεύονται τα λιγότερα είδη υδροβίων πτηνών, απαγορεύεται η χρήση σφυρίχτρων και ομοιωμάτων, η ημερήσια διάρκεια θήρας είναι μικρότερη και οι χωρικές απαγορεύσεις είναι υπερβολικά περισσότερες. Συγκεκριμένα, μελέτη έδειξε ότι στο 80% των ελληνικών υγροτόπων υπάρχουν απαγορεύσεις θήρας που καλύπτουν σχεδόν όλη την έκταση του υγροτόπου. Συγκριτικά, στη Βρετανία, στους περισσότερους υγροτόπους επιτρέπεται η θήρα τουλάχιστον σε ένα μέρος της έκτασης τους. Στη Δανία, μια χώρα που διακρίνεται για την περιβαλλοντική της πολιτική, μετά τον επανασχεδιασμό του δικτύου καταφυγίων, η θήρα απαγορεύεται μόλις στο 18% του συνολικού εμβαδού των υγροτόπων (Madsen et al.1998, Σώκος κ.α.2002).

Σε αντίβαρο της ελλιπούς διαχείρισης των υγροτόπων, οι κυνηγοί μέσα από τις κυνηγετικές οργανώσεις τους, έχουν πραγματοποιήσει σοβαρά βήματα προς την ορθή χρήση. Συγκεκριμένα, υλοποιούν προγράμματα καταγραφής της κάρπωσης και παρακολούθησης των πληθυσμών των υδροβίων και πραγματοποιούν έργα για την προστασία των υγροτόπων. Επιπρόσθετα, έχουν συστήσει το Σώμα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, το οποίο έχει να επιδείξει πλήθος μηνύσεων για παράνομες πράξεις σε υγροτόπους. Η χρηματοδότηση για τις δράσεις αυτές ξεπερνά τα 10.200.000€ ετησίως και οφείλεται αποκλειστικά στις συνδρομές των Ελλήνων κυνηγών χωρίς καμιά χρηματοδότηση από το κράτος. Σε πλήρη αντίθεση, οι γνωστές "αντικυνηγετικές" ΜΚΟ, αν και αυτοαποκαλούνται "Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις", έχουν συνεχή και πολλαπλή εμπλοκή στη διαχείριση και λειτουργία του Κράτους, πέραν από τις αθρόες χρηματοδοτήσεις τους με εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών.

Πρέπει επιτέλους και στη χώρα μας να υιοθετήσουμε την προσέγγιση της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) για τη διατήρηση μέσω της ορθής χρήσης (conservation through wise use) η οποία υποστηρίζει πως: "η χρήση των ανανεώσιμων φυσικών πόρων, εάν είναι αειφορική, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη διατήρησή τους επειδή τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που αντλούνται από τη χρήση, προσφέρουν κίνητρα στους ανθρώπους για να διατηρήσουν τους πόρους".

Επίσης οι Κοινοτικές Οδηγίες 79/409 και 92/43, η Σύμβαση Ραμσάρ, η Αφρικανο-Ευρασιατική Συμφωνία για τα Υδρόβια Πτηνά και η Στρατηγική για τους Μεσογειακούς Υγροτόπους, αναφέρουν ότι η θήρα των υδροβίων θα πρέπει να διαχειριστεί σε αειφορική βάση και όχι να απαγορευτεί. Οι υπερβολικές απαγορεύσεις θήρας που υφίστανται αυτή τη στιγμή στους ελληνικούς υγροτόπους, με την αντικυνηγετική επιρροή μερικών ΜΚΟ και ΜΜΕ στις αποφάσεις της Κεντρικής Διοίκησης, δεν προσφέρουν τίποτα στη διατήρηση της φύσης και στερούν τις τοπικές κοινωνίες από τα οφέλη της θήρας τα οποία ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για κάθε υγρότοπο. Για παράδειγμα την κυνηγετική περίοδο 1997/98 στη Σκωτία, 4.150 επισκέπτες κυνηγοί χήνας, παρέμειναν 14.500 ημέρες, ωφελώντας την τοπική οικονομία με δύο εκατομμύρια λίρες (National Goose Forum 2000). Στον υγρότοπο Camargue της Γαλλίας, η θήρα των υδροβίων δημιουργεί 74 μόνιμες θέσεις εργασίας (Skinner and Zalewski 1995).

Οι υγρότοποι είναι σημαντικοί όχι μόνο για την ορνιθοπανίδα αλλά και για άλλα είδη πανίδας και χλωρίδας. Αυτό όμως δεν αποτελεί λόγο για να απαγορεύονται ανθρώπινες δραστηριότητες συμβατές με το περιβάλλον (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, θήρα κλπ) που ασκούνται παραδοσιακά εδώ και αιώνες. Αντίθετα, σοβαρά προβλήματα για τους υγροτόπους είναι η ρύπανση, ο ευτροφισμός, οι εκχερσώσεις, η οικοπεδοποίηση και οι αποξηράνσεις που προκαλούν μόνιμες και πολλές φορές μη αναστρέψιμες μεταβολές.

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και των αρμόδιων τοπικών δασικών υπηρεσιών για να επιτραπεί η θήρα σε λίγες ζώνες των υγροτόπων του Αμβρακικού για το έτος 2011-2012, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους διότι:

1. Δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στην πανίδα καθώς η θήρα θα συνεχίσει να απαγορεύεται στο μεγαλύτερο μέρος των υγροτόπων και οι ζώνες που θα επιτραπεί η θήρα δεν ξεπερνούν το 10% του συνολικού εμβαδού των απαγορευμένων υγροτοπικών περιοχών του Αμβρακικού.

2. Σύμφωνα με τη μελέτη του βιολόγου - οικολόγου κ.Φώτη Περγαντή "Προσχέδιο Αειφορικής Διαχείρισης της Θήρας στην Παράκτια Ζώνη του Βορείου Αμβρακικού", η θήρα μπορεί να επιτραπεί στις εν λόγω ζώνες χωρίς να προκαλείται κάποια επίπτωση. Άρα υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για να επιτραπεί η θήρα στις ζώνες αυτές.

3. Η διεθνής πρακτική έχει αποδείξει ότι η παρουσία των παραδοσιακών χρηστών, όπως είναι οι κυνηγοί, θα περιορίσει παρανομίες όχι μόνο λαθροθηρίας αλλά και άλλων μορφών όπως εκχερσώσεις, αποξηράνσεις κλπ.

4. Θα δοθεί ισχυρότερο κίνητρο στις κυνηγετικές οργανώσεις για εντονότερη θηροφύλαξη της περιοχής, καθώς είναι γνωστό ότι η λαθροθηρία είναι ο χειρότερος εχθρός του κυνηγού. Το σώμα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, το οποίο ιδρύθηκε και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους κυνηγούς, είναι ο μοναδικός πλέον φορέας που επιδεικνύει σοβαρό έργο στον τομέα της θηροφύλαξης.

5. Θα υπάρχει μερική ικανοποίηση των κυνηγών των τοπικών κοινωνιών οι οποίοι τα τελευταία έτη έχουν "εξοριστεί" εντελώς από τους υγροτόπους του Αμβρακικού και υπάρχει έντονο το αίσθημα της αδικίας.

Η θήρα αποτελεί ένα σημαντικό διαχειριστικό μέτρο στα χέρια των αρμόδιων Υπηρεσιών οι οποίες πρέπει να λάβουν υπόψη τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές απαιτήσεις, καθώς και τις περιφερειακές και τοπικές ιδιομορφίες, όπως προβλέπουν οι διεθνείς οδηγίες και συμφωνίες. Αυτό που αντιπροτείνουμε στις απαγορεύσεις είναι η υλοποίηση δράσεων μέσα από τη συνεργασία φορέων για την εκπαίδευση των κυνηγών, την πραγματοποίηση ενημερωτικών εκδηλώσεων, την ενίσχυση της θηροφύλαξης, τη διαχείριση της βλάστησης των υγροτόπων κλπ. Δράσεις που θα μπορέσουν να διασφαλίσουν την εφαρμογή της αειφορικής θήρας και θα έχουν ουσιαστικά οφέλη για τους υγροτόπους, την πανίδα και τον άνθρωπο.

Θεωρούμε σοβαρό λάθος τη συνέχιση των υπερβολικών και ατεκμηρίωτων επιστημονικά χωρικών απαγορεύσεων τις οποίες επιδιώκουν μερικές ΜΚΟ, ιδίως τη στιγμή που οι αρμόδιες τοπικές Υπηρεσίες δηλώνουν αντίθετες. Οι απαγορεύσεις αυτές το μόνο που καταφέρνουν είναι να καλλιεργούν το αίσθημα της αδικίας στον τοπικό πληθυσμό στερώντας τις παραδοσιακές δραστηριότητές του, ευνοώντας μόνο τους παρανόμους οι οποίοι ανεξέλεγκτα πλέον θα λυμαίνονται τις "προστατευόμενες" περιοχές που θεσπίστηκαν από τα γραφεία των Αθηνών καταστρατηγώντας το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που πρόσφατα η ίδια η κυβέρνηση θέσπισε ως μια Δημοκρατική κατάκτηση.

Κύριε Υπουργέ,

Σας καλούμε να ακούσετε τη φωνή της ελληνικής περιφέρειας. Ελπίζουμε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η υποκατάσταση και των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων από τις γνωστές ΜΚΟ και επομένως οι αντικυνηγετικές προτάσεις δεν θα υπονομεύσουν το θεσμό της Αποκεντρωμένης Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που υποστηρίζεται επιστημονικά από την αρμόδια τοπική Δασική Υπηρεσία.

ΠΗΓΗ: ΩΡΙΩΝ

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου για την θήρα στην Ζώνη Α’ του Αμβρακικού

Απολύτως νόμιμη απόφαση που υπέγραψε η Γ.Γ Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, Αναγνωρισμένο Σωματείο, Συνεργαζόμενο με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μέλος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, που εδρεύει στα Ιωάννινα (Οπλ. Πουτέτση 19) αναφορικά με την άσκηση θήρας στην Ζώνη Α’ του Αμβρακικού, στην οποία αναφέρει τα εξής: «Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη έκπληξη τις τελευταίες ημέρες τη συζήτηση που αναπτύσσεται γύρω από την άσκηση της θήρας στον Αμβρακικό, με αφορμή την απόφαση που υπέγραψε η Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας Δημ. Γεωργακοπούλου – Μπάστα, με την οποία ρυθμίζει το κυνήγι στη Ζώνη Α’ του υγροβιότοπου. Το Δ.Σ. της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου από καιρό είχε επισημάνει την αναγκαιότητα άρσης της απαγόρευσης άσκησης της θήρας, μετά και το πέρας της τριετούς καθολικής απαγόρευσης τον Μάρτιο του 2011.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η Ε’ ΚΟΗ με εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις προσέγγισε το θέμα της άσκησης θήρας στον υγροβιότοπο, χωρίς κραυγές απόγνωσης και μεγαλόστομες διακηρύξεις, καταθέτοντας τις προτάσεις της και αναλαμβάνοντας και την ευθύνη που της αναλογεί, ώστε να ενεργήσει ανάλογα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων υπάρχουν, ειδικά ως προς τα μεμονωμένα και καταδικαστέα από το σύνολο της κυνηγετικής οικογένειας, κρούσματα λαθροθηρίας.

Η απόφαση που υπέγραψε η κα Γεωργακοπούλου υπακούει στις σύγχρονες κατευθύνσεις της άσκησης θήρας, ικανοποιεί το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, που έχει εκφραστεί πολλάκις υπέρ της δραστηριότητας αυτής, με όρους, κανόνες και προϋποθέσεις και λαμβάνει υπόψιν τις αντίστοιχες θετικές εισηγήσεις όλων των Δήμων της περιοχής, των τοπικών κοινοτήτων και των αρμόδιων γραφείων των Διευθύνσεων Δασών Πρέβεζας και Άρτας.

Αντιλαμβανόμαστε την αιτία, αλλά και τον σκοπό για τον οποίο εκφράζονται από την πρώτη στιγμή, αντίθετες απόψεις και καταγγέλλεται η εν λόγω απόφαση από εκείνους που θεωρούν αποκλειστικό προνόμιο τη διαχείριση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον και το οικοσύστημα του Αμβρακικού. Οι λόγοι για τους οποίους υπάρχει αυτή η γενικευμένη αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων, μεταξύ αυτών και ορισμένων που δεν είχαν και δεν έχουν ασχοληθεί ουδέποτε με τον Αμβρακικό, είναι προφανείς.

Αδυνατούμε ωστόσο να κατανοήσουμε τη σκοπιμότητα των τοποθετήσεων υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΚΑ, που ζητούν την ανάκληση της απόφασης αυτής, θεωρώντας μάλιστα πως το θέμα είναι λήξαν.

Για όσους τυχόν δε γνωρίζουν ή εμφανίζονται να εκφράζουν άλλη άποψη, να σημειώσουμε, ότι η σχετική αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ως εκ τούτου η λήψη της απόφασης είναι απολύτως νόμιμη, επιστημονικά τεκμηριωμένη και σύμφωνη με την υπάρχουσα κατάσταση και την δυνατότητα άσκησης της θήρας στον Αμβρακικό και όχι με την «εικονική πραγματικότητα» που επιχειρούν κάποιοι να δημιουργήσουν για μία ακόμη φορά.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, τελούμε εν αναμονή της δημοσίευσης της απόφασης αυτής στο ΦΕΚ και επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας, ότι θα είμαστε οι πρώτοι, που θα αναλάβουμε την ευθύνη για την πιστή εφαρμογή της».

ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011

Επιτυχής επιχείρηση διάσωσης αγριόχοιρων στη Νιγρίτα Σερρών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά από πολύωρη και ολονύκτια συνεχή επιχείρηση απεγκλωβίστηκαν δεκάδες αγριογούρουνα που είχαν πέσει σε αρδευτική διώρυγα (Κ5) στην περιοχή Νιγρίτας Σερρών.

Η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Τρίτης 20 Σεπτεμβρίου 2011 όταν ο θηροφύλακας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης (ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ) κ. Κώστας Γερακούδης αντιλήφθηκε κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του, τα εγκλωβισμένα αγριογούρουνα. Αμέσως ειδοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τη Δασική Υπηρεσία και τους υπόλοιπους συναδέλφους που διατηρεί η ΚΟΜΑΘ στο ν. Σερρών. Παράλληλα στην περιοχή έσπευσαν προς βοήθεια κυνηγοί και άλλοι πολίτες.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού, με σχοινιά, καλάθια και άλλες δράσεις τελείωσε αργά το απόγευμα, ενώ όλη τη νύκτα θηροφύλακες της ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ παρέμειναν στην περιοχή για την προστασία των ζώων.

Το κοπάδι των αγριόχοιρων διασώθηκε με τεράστια επιτυχία, καθώς μόλις δύο (2) ζώα εξουθενωμένα δεν επέζησαν, ενώ σε καλή κατάσταση ήταν όλα τα υπόλοιπα. Σε συνεργασία με το Δασαρχείο τα περισσότερα μεταφέρθηκαν στη Χρυσοπηγή Σερρών με οχήματα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης και της Δασικής Υπηρεσίας.

Το περιστατικό αυτό αποδεικνύει την επιχειρησιακή ικανότητα της θηροφυλακής των κυνηγετικών οργανώσεων, την οποία όσο και αν την αποσιωπούν ορισμένα μέσα και οργανώσεις, είναι αναγνωρισμένη από τις τοπικές κοινωνίες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο. Αξίζει δε να επισημανθεί ότι η θηροφυλακή χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον Έλληνα κυνηγό και μόνο.

Γραφείο Τύπου ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ

Εγκρίνει ο Δήμος Νικολάου Σκουφά την απελευθέρωση του κυνηγίου των υδρόβιων πτηνών για την κυνηγετική περίοδο 2011-2012


Θέμα: Γνωμοδότηση για την απελευθέρωση της θήρας των υδροβίων στην ευρύτερη περιοχή του Αμβρακικού σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Περιβαλλοντικής και κλιματολογικής αλλαγής που ρυθμίζει τη θήρα για την περίοδο 2011-2012.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Εγκρίνει την απελευθέρωση του κυνηγίου των υδρόβιων πτηνών εντός των Διοικητικών ορίων του Δήμου μας, σύμφωνα με την θετική εισήγηση των Διευθύνσεων Δασών με βάση τη μελέτη του κ. Φώτη Περγαντή και την απόφαση του Υπουργού ΠΕ.Κ.Α που ρυθμίζει το κυνήγι για την περίοδο 2011-2012.

Όλο το κείμενο της απόφασης είναι ΕΔΩ

Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2011

Τέλος στην Οδύσσεια των κυνηγών του Αμβρακικού Κόλπου


Θα επιτραπεί τελικά το κυνήγι του υδροβίου στον Αμβρακικό Κόλπο μετά από την τριετή απαγόρευση που ίσχυε. Απ’ όσο γνωρίζω θα επιτραπεί σε έξι τμήματα διασκορπισμένα σε όλο το μήκος του Αμβρακικού Κόλπου, για ένα χρόνο, δηλαδή για την κυνηγετική περίοδο 2011-2012. Η έκταση αυτή αναμένεται περί τα 16.450 στρέμματα. Το κυνήγι θα επιτραπεί εφόσον δημοσιευθεί η αντίστοιχη απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Συνεπώς το κυνήγι θα επιτραπεί από εκείνη τη στιγμή και το τονίζω γιατί αυτή τη στιγμή απαγορεύεται το κυνήγι στον Αμβρακικό κόλπο.

Εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους αρμόδιους φορείς για αυτή την πίεση που άσκησαν προκειμένου να επιτραπεί το κυνήγι στην περιοχή. Από εδώ και πέρα λοιπόν μας δίνεται η ευκαιρία να αποδείξουμε εμπράκτως ότι αγαπούμε τον Αμβρακικό Κόλπο και ότι θα τον προστατεύσουμε με νύχια και με δόντια. Όσον αφορά τον Κυνηγετικό Σύλλογο Άρτας, οι έλεγχοι εκ μέρους του θα πρέπει να είναι αυστηροί και εντατικοί προκειμένου να παταχθεί αποτελεσματικά το φαινόμενο της λαθροθηρίας.

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011

Χαρακτηρισμός της χερσαίας περιοχής του όρους Ολύμπου ως Εθνικού Πάρκου, καθορισμός ζωνών προστασίας αυτού, χρήσεων, όρων και περιορισμών


Δημόσια Διαβούλευση για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «Χαρακτηρισμός της χερσαίας περιοχής του όρους Ολύμπου ως Εθνικού Πάρκου, καθορισμός ζωνών προστασίας αυτού, χρήσεων, όρων και περιορισμών»

O Όλυμπος, το μυθικό βουνό, αποτελεί το υψηλότερο και επιβλητικότερο βουνό της Χώρας μας και χαρακτηρίζεται από τεράστια οικολογική, αισθητική και ιστορική αξία.

Η ποικιλία των μικροκλιμάτων και των αξιόλογων γεωλογικών σχηματισμών που κυριαρχούν στο σύνολο του ορεινού όγκου συντέλεσαν στην μεγάλη συγκέντρωση σπάνιων οικοτόπων και ειδών χλωρίδας και πανίδας καθιστώντας την μια από τις περιοχές με την σημαντικότερη βιολογική ποικιλότητα στην Ευρώπη.

Η προστατευόμενη περιοχή του Ολύμπου καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του βουνού, συμπεριλαμβανομένων των κύριων κορυφών που κυριαρχούν και χαρακτηρίζονται ως ένας από τους πιο αξιόλογους γεωλογικούς σχηματισμούς της Ελλάδας. Η προς θεσμοθέτηση περιοχή περιλαμβάνει: α) τη Ζώνη Ειδικής Διατήρησης (ΖΕΔ) σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ «για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας» και β) τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) δυνάμει της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ «περί της διατηρήσεων των αγρίων πτηνών», με την ονομασία ««Όρος Όλυμπος» – GR 1250001» του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου «NATURA 2000»

Επίσης, ο Όλυμπος είναι μία από τις δύο περιοχές της Χώρας μας ( η δεύτερη είναι το φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη) που αναγνωρίζεται ως μέρος του Διεθνούς Δικτύου των Αποθεμάτων της Βιόσφαιρας της UNESCO (MAB).


Στόχος του υπό διαβούλευση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος είναι η προστασία και η διατήρηση της φύσης και του τοπίου, μέσω της ορθολογικής διαχείρισης, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου τόσο στην περιοχή του ήδη θεσμοθετημένου από το 1938 Εθνικού Δρυμού Ολύμπου όσο και στην ευρύτερη περιοχή, η οποία διακρίνεται για την μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, και γεωμορφολογική της αξία και ιδιαίτερα για τη διατήρηση του τοπίου, της άγριας ορνιθοπανίδας, και της χλωρίδας στη χώρα μας.

Το σύνολο της προστατευόμενης περιοχής, βάσει του Ν. 1650/86 «για την προστασία του περιβάλλοντος» όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το Ν. 3937/2011 «διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» προτείνεται για χαρακτηρισμό ως «ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ – ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΟΛΥΜΠΟΥ». Εντός της περιοχής του Εθνικού Δρυμού όπως οριοθετούνται και χαρακτηρίζονται δύο (2) Περιοχές Προστασίας της Φύσης , η Ζώνη Α, η οποία περιλαμβάνει τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού, ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί και ως απόθεμα βιόσφαιρας, η Ζώνη Β, η οποία περιλαμβάνει σημαντικούς οικοτόπους και ενδιαιτήματα ειδών πανίδας και καθώς και ενδημικά είδη χλωρίδας και η Ζώνη Γ, η οποία περιβάλλει τις Ζώνες Α και Β και ταυτίζεται με τα εξωτερικά όρια του Εθνικού Πάρκου. Τα μέτρα προστασίας κλιμακώνονται από την Ζώνη Α προς τη Γ κλιμακώνονται με φθίνουσα αυστηρότητα, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ανάγκες του ευαίσθητου οικοσυστήματος και του τοπίου όσο και τις ανάγκες της κοινωνίας της περιοχής για βιώσιμη ανάπτυξη.

ΠΗΓΗ: opengov.g

Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΒΑΛΛΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ


Επιστροφή σε δουλειές.. και «αρχές» της υπαίθρου

Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι αγρότες στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 8%. Πρόκειται για εξέλιξη με μεγάλη σημασία για την ύπαιθρο και το κυνήγι.

Οταν μπήκαμε στην ΕΟΚ, το 1981, η ελληνική γεωργία απασχολούσε πάνω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού, ενώ στις βόρειες χώρες το ποσοστό ήταν κάτω από 5%. Η θεωρία τότε ήταν ότι έπρεπε να μειωθούν οι αγρότες και να αυξηθεί η παραγωγικότητά τους. Ετσι μπήκε στη ζωή μας η Κοινή Αγροτική Πολιτική (η ΚΑΠ), με τις επιδοτήσεις και τις πολιτικές βιομηχανοποίησης της γεωργίας.

Εκτός από την ΚΑΠ ήρθε και η αστυφιλία που ενέτεινε τη φυγή από την επαρχία. Με τη φυγή των ανθρώπων σταμάτησαν οι ορεινές καλλιέργειες, ερήμωσαν χωριά και λόγγωσαν σημεία που άλλοτε καλλιεργούνταν. Η φύση επηρεάστηκε άμεσα από τις αλλαγές. Θηράματα που ήταν ταυτισμένα με τις ημιορεινές καλλιέργειες, όπως η ορεινή πέρδικα, μειώθηκαν, ενώ ευνοήθηκαν θηράματα όπως ο αγριόχοιρος, αλλά και σαρκοβόρα όπως οι λύκοι.

Η οικονομική κρίση, όμως, έδωσε το έναυσμα σε νέους να γυρίσουν πίσω στα κληρονομικά χωράφια. Και δεν είναι μόνο η κρίση. Η πρόοδος της τεχνολογίας και ειδικά των επικοινωνιών και του Διαδικτύου, επιτρέπει πλέον την παραμονή στις εσχατιές της χώρας, χωρίς εκείνο το αποπνικτικό συναίσθημα απομόνωσης. Σήμερα μπορείς να καλλιεργείς σμέουρα στην Ηπειρο και με τον υπολογιστή σου να παρακολουθείς τη διεθνή αγορά, τα πολιτικά και πνευματικά δρώμενα της Αθήνας και του Παρισιού, με μηδαμινή δαπάνη. Μέχρι και πτυχίο από το ΜΙΤ μπορείς να πάρεις μέσω Διαδικτύου. Οσοι ζήσαμε τις αιτήσεις τηλεφώνου... εικοσαετίας στην επαρχία του 1970 δεν πιστεύουμε τη διαφορά.

Αν όμως συνεχιστεί η ροή ανθρώπων προς την ύπαιθρο, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τη φύση και το κυνήγι;

Η πρώτη επίπτωση θα είναι η απόκτηση άμεσης γνώσης για το τι εστί φύση από τους νέους γεωργούς, που ενδέχεται να είχαν μπει μέχρι τότε, να το είχαν «πληροφορηθεί» από τις γνωστές ΜΚΟ και την επικρατούσα οικο-ιδεολογία. Τίποτε δεν σε κάνει πιο πραγματιστή από την πραγματικότητα. Αρκεί μια επίθεση λύκων στα ζώα παραγωγής «βιολογικού» κρέατος, για να μάθεις τι εστί φύση από πρώτο χέρι.

Το κυνήγι θα προσλάβει μια νέα όψη για όσους μετοικούν στην επαρχία και βλέπουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει «επισκεψιμότητα» το καταχείμωνο.

Η ανάγκη για καλλιεργήσιμη γη θα θέσει επίσης υπό πίεση την ανόητη νομοθεσία περί «δασικών εκτάσεων». Εχοντας αφήσει, ή εκδιωχθεί, από την πόλη για να δημιουργήσεις το βιος σου στα βουνά, δεν καταπίνεις εύκολα την αυθαίρετη απαλλοτρίωση της πάτριας γης με μια μονοκοντυλιά του δασάρχη. Ειδικά αν πρόκειται για τα χωράφια που καλλιεργούσε η προηγούμενη γενιά και ξέρεις πώς ήταν και τι παρήγαγαν...

Νέες καλλιέργειες στα χωράφια που λόγγωσαν θα ευνοήσουν και πάλι τα θηράματα που δεινοπάθησαν λόγω ΚΑΠ, ειδικά την ορεινή πέρδικα. Το θέμα είναι τι θα γίνει με τα μεγάλα θηράματα, όπως τα αγριογούρουνα. Το παράδειγμα της Καλοσκοπής είναι επίκαιρο. Το 1986 άρχισαν να αυξάνονται τα αγριογούρουνα στην Καλοσκοπή και οι επιδρομές τους εκμηδένιζαν τη λιγοστή παραγωγή των κατοίκων του χωριού. Εγινε «ντόρος» και τελικά οργανώθηκαν κυνήγια στην περιοχή για να μειωθούν τα ζώα.

Με νέους και πιο καταρτισμένους αγρότες η κατάσταση ίσως πάρει μιαν άλλη μορφή ελέγχου, πιο «σοφιστικέ» από το οργανωμένο «γιούρια» της Καλοσκοπής. Δηλαδή ενδέχεται να πάμε σε μια πιο ευρωπαϊκή βάση οργάνωσης του κυνηγίου μεγάλων θηραμάτων, με ουσιαστικά οικονομικά οφέλη για την τοπική οικονομία. Μερικοί θα αντιδράσουν σε αυτή την άποψη, αλλά οι καιροί αλλάζουν και όπως φαίνεται η εποχή της «αρπαχτής» έχει παρέλθει. Ο όρος «αρπαχτή» ισχύει για τις μέχρι τώρα πρακτικές όλων: του Δημοσίου, των γεωργών και των κυνηγών. Θα δούμε σύντομα αν η φιλοσοφία της αρπαχτής θα αντικατασταθεί από κάτι δημιουργικό ή αν θα ανακαλύψουμε… καμιά νέα φάμπρικα.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ

ΠΗΓΗ: diananews.gr

Να μην επιτραπεί η θήρα στον Αμβρακικό ζητούν 10 περιβαλλοντικές οργανώσεις


Την κάθετη αντίθεσή τους στις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού για την κατάργηση της απαγόρευσης θήρας για το έτος 2011-2012, εκφράζουν με επιστολή τους προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, δέκα......περιβαλλοντικές οργανώσεις.


Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή τους, αναφέρουν τα εξής:

"Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρχέλων, Αρκτούρος, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, MOm/Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Καλλιστώ, Greenpeace και WWF Ελλάς εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας στις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού για την κατάργηση της απαγόρευσης θήρας για το έτος 2011-2012. Επικοινωνούμε μαζί σας γιατί οι ενέργειες αυτές αποτελούν σοβαρή επίθεση στο καθεστώς προστασίας του Εθνικού Πάρκου, έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους διεθνούς σημασίας Ραμσάρ της Ελλάδας.
Με πρόσφατο έγγραφό του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου τοποθετείται υπέρ των προτάσεων τοπικών Δασαρχείων να επιτραπεί η θήρα σε μεγάλο μέρος του Εθνικού Πάρκου (ανατολικές και δυτικές χερσαίες περιοχές- Ζώνες Α και Α1), όπου από το 1990 έως σήμερα η θήρα απαγορεύεται. Επιχειρείται έτσι να δοθεί λύση από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση για ένα θέμα εθνικής σημασίας, το οποίο μάλιστα αφορά τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας. Το γεγονός δε ότι οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες δε συνοδεύονται από καμία επιστημονική τεκμηρίωση προβληματίζουν ακόμη περισσότερο για τη σκοπιμότητα και νομιμότητα των σχεδιαζόμενων ενεργειών.

Πιο συγκεκριμένα, οι πρωτοβουλίες αυτές είναι ατυχείς και επικίνδυνες καθώς:
1) Η προστασία του συμπλέγματος υγροτόπων Αμβρακικού αποτελεί θέμα εθνικής σημασίας αλλά και διεθνή υποχρέωση της Ελλάδας. Η θήρα σε ένα τόσο πλούσιο και ευαίσθητο οικοσύστημα δημιουργεί υψηλά επίπεδα όχλησης για τα προστατευόμενα είδη, ενώ παράλληλα ενέχει σοβαρούς κινδύνους ατυχούς θανάτωσης σπάνιων ειδών πουλιών λόγω λάθους αναγνώρισης. Η άσκηση θήρας θα επιδεινώσει το καθεστώς προστασίας της περιοχή, γεγονός που καλούμε το Υπουργείο σας να προλάβει.
2) Δεδομένου ότι έχει εκπνεύσει η ΚΥΑ του Εθνικού Πάρκου, η έγκριση δραστηριοτήτων που υποβαθμίζουν το καθεστώς προστασίας μιας περιοχής θα πρέπει να αποφεύγονται εν όψει της έκδοσης σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Αμβρακικού. Άλλωστε, η θήρα στο Εθνικό Πάρκο επιτρέπεται στη Ζώνη Β, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα μιας τόσο σοβαρής παρέκκλισης από την ΚΥΑ.
3) Η πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ.αριθμ. 1342/1992 Απόφαση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ακυρώνει την παρ. ΙΙΙ β), του άρθρου 3 της ΚΥΑ 30027/1193/9.3.1990, η οποία επέτρεψε τη θήρα στη ζώνη Β του Εθνικού Πάρκου) κρίνει τη θήρα ως μη συμβατή δραστηριότητα για την προστασία και διαχείριση του προστατευτέου αντικειμένου στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού.
4) Η φύλαξη του Εθνικού πάρκου είναι απόλυτα εφικτή. Ωστόσο, από το 1990 όταν και απαγορεύτηκε η θήρα στο Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού, οι αρμόδιες για τη φύλαξη υπηρεσίες δεν έχουν επιδείξει επαρκή πολιτική βούληση για την πάταξη του εκτεταμένου φαινομένου της λαθροθηρίας. Ως αποτέλεσμα, περιβαλλοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή καταγράφουν ετησίως πολύ σοβαρά περιστατικά θανάτωσης και λαθρεμπορίας παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, τα οποία έχουν απασχολήσει το Υπουργείο σας στο παρελθόν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβραβεύσουμε την υποβάθμιση του καθεστώτος προστασίας του Εθνικού Πάρκου θεωρώντας ότι η άσκηση νόμιμης θήρας θα μειώσει το εκτεταμένο φαινόμενο της λαθροθηρίας. Το επιχείρημα αυτό είναι αναπόδεικτο και ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα καθεστώτα προστασίας όλων των Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας όπου συναντάται λαθροθηρία.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Είμαστε σίγουροι ότι κατανοείτε τη βαρύτητα και το ιδιαίτερα αρνητικό προηγούμενο που θα δημιουργήσει μια λανθασμένη και πρόχειρη απόφαση για τη προστασία του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού για τις υπόλοιπες προστατευόμενες περιοχές της χώρας.
Σας καλούμε να λάβετε άμεσα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το καθεστώς προστασίας του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού να μην υποβαθμιστεί και να παραμείνει σύννομο με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και ανταλλαγή απόψεων.


Με τιμή

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία
«Καλλιστώ» Περιβαλλοντική Οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS”.
Greenpeace
MOm Εταιρεία για την Μελέτη & την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας
WWF Ελλάς"ΚΥΝΗΓΟΤΟΠΟΣ ΑΡΤΑΣ:
Καλό θα είναι να μας πουν τι έχουν κάνει αυτές οι 10 περιβαλλοντικές οργανώσεις για τον Αμβρακικό Κόλπο και την προστασία του όλα αυτά τα χρόνια που απαγορευόταν το κυνήγι! Να σας πω εγώ! Τίποτα!!!
Και μάλιστα με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη, που τους δίνονται για να προστατέψουν τέτοιες περιοχές…

ΠΗΓΗ: Αρτινός Τύπος

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011

Σύλληψη ατόμου για λαθροθηρία στην περιοχή Φανερωμένης

Τις νυχτερινές ώρες της Κυριακής 21 Αυγούστου προς Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011 συνελήφθη από τους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας Φάνη Κολοβό και Νίκο Διγώνη, στην περιοχή Φανερωμένης Άρτας (Δήμος Ξηροβουνίου) άτομο να διενεργεί παράνομη θήρα, η σύλληψη δε, έγινε ύστερα από παρακολούθηση του αυτοκινήτου για αρκετή ώρα.

Κατασχέθηκε ένα αεροβόλο όπλο, μεγάλης εμβέλειας, με σιγαστήρα και διόπτρα και ένας φακός.

Ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία και το λόγο πλέον τον έχει η δικαιοσύνη, όμως η λαθροθηρία και ειδικά αυτού του είδους είναι πέρα για πέρα καταδικαστέα και ανεπίτρεπτη πράξη και εκτός από τους Νόμους της Πολιτείας υπάρχουν στην κοινωνία και οι κανόνες της Ηθικής και της Συνείδησης. 
Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2011-12


ΚΑΛΥΨΕΙΣ

Α. Για αστική ευθύνη προς τρίτους


1. Θάνατος η σωματικές βλάβες 30.000,00ευρώ

2. Υλικές ζημιές 9.000,00 ΄΄

3. Ομαδικό ατύχημα κατά περίπτωση 150.000,00 ΄΄

4. Συνολική ευθύνη Εταιρείας 600.000,00 ΄΄

Β. Για προσωπικό ατύχημα

1. Θάνατος από ατύχημα 30.000,00 ΄΄

2. Μόνιμη ολική ανικανότητα 15.000,00 ΄΄

3. Μερική μόνιμη ΄΄ ο/ο 15.000,00 ΄΄

Γ. Δαπάνες αποκατάστασης υγείας Νοσοκομειακά έξοδα μέχρι 600,00 ΄΄ Σε μονάδα εντατικής θεραπείας 2/πλάσιο 1.200,00 ΄΄

Δ. Επιδόματα για ατύχημα

1. Ημερήσιο Νοσοκομειακό επίδομα μέχρι 60 ημέρες. 30,00

2. Ημερήσιο επίδομα ανάρρωσης στο σπίτι μετά την έξοδο από το Νοσοκομείο και μέχρι 30 ημέρες. 20,00 ΄΄

3. Ημερήσιο επίδομα για ατύχημα χωρίς νοσηλεία, αλλά με βάση γνωμάτευσης Νοσοκομειακού γιατρού, μέχρι 20 ημέρες, και για άτομα μέχρι 65 ετών . 20,00 ΄΄

*Το πρόγραμμα στο σύνολό του θα καλύπτει και κυνηγούς άνω των 65 ετών, εκτός της περιπτώσεως Δ3.

Υπεύθυνος της Εταιρείας στην Άρτα ο κ. Κων/νος Γεροδήμος Περιφερειακή Οδός 51 Γ, Τηλ. 2681-0- 70660, κιν. 6973388333.

Διευκρινίζουμε ότι σε περίπτωση ατυχήματος επικοινωνείτε άμεσα με την ασφαλιστική εταιρεία στα παραπάνω τηλέφωνα ή τον Κυνηγετικό Σύλλογο στο τηλ. 2681-0-28476 και απαραίτητο σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός των υπολοίπων δικαιολογητικών που θα ζητηθούν από την Εταιρεία, εισιτήριο – εξιτήριο από το Νοσοκομείο. 


ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Κ.Σ. ΑΡΤΑΣ .ΜΗΝΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΟΠΛΩΝ


1. ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΔΗΛΩΤΑ ΟΠΛΑ

Δηλώνονται με 120,00 ευρώ πρόστιμο

Εφοδιάζονται πλέον με άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου, οι κάτοχοι τέτοιων όπλων, όπλων δηλαδή που δεν έχουν δηλωθεί ποτέ στις Αστυνομικές Αρχές. Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 10 παρ. 7 του Ν. 3944/2011 (ΦΕΚ Α΄ 67/05-04-2011), σας γνωρίζουμε ότι κάτοχος κυνηγετικού όπλου που δεν έχει εφοδιασθεί με την προβλεπόμενη από τις διατάξεις του Ν. 2168/93 άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου , δεν υπέχει ποινική ευθύνη αν με τη δική του θέληση και πριν εξετασθεί με οποιονδήποτε τρόπο για παράνομη κατοχή κυνηγετικού όπλου από την αρμόδια Αρχή, υποβάλλει στις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, για την χορήγηση άδειας κατοχής, μεταξύ των οποίων και την καταβολή τέλους 60,00 ευρώ υπέρ Μ.Τ.Σ και 60,00 ευρώ για ένσημο ΕΛ.ΑΣ.


Κατόπιν τούτων παρακαλούνται οι κάτοχοι τέτοιων όπλων να προσέρχονται στις Αστυνομικές Αρχές και να τακτοποιούν αυτού του είδους τις εκκρεμότητες.

2. ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΗΛΩΘΕΙ ΣΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ, ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΛΗΞΕΙ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ


Παράταση ισχύος Αδειών Κατοχής μέχρι 30 -11-2011

Σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 6700/3-668231/19-2-2010 έγγραφο της Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας παρατείνεται μέχρι 30 – 11- 2011 η διάρκεια ισχύος των Αδειών Κατοχής Κυνηγετικών Όπλων, που έληξαν ή λήγουν μέχρι την ημερομηνία αυτή.


Γεγονός είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν δοθεί αρκετές παρατάσεις και παρόλα αυτά αρκετοί κάτοχοι κυνηγετικών όπλων από αμέλεια ή άγνοια αφήνουν αδήλωτα τα όπλα, χωρίς να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες του Νόμου.

Οι κάτοχοι των όπλων δεν είναι μόνο εν ενεργεία κυνηγοί αλλά και παλαιότεροι κυνηγοί που πιθανόν να σταμάτησαν να βγάζουν άδεια, συνάδελφοι που έχουν φύγει από τη ζωή και τα όπλα πέρασαν σε κληρονόμους χωρίς να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους ως προς το κυνηγετικό όπλο.

Όμως σε καμία εξ’ αυτών των περιπτώσεων δεν υπάρχει ελαφρυντικό, γι΄ αυτό όλοι μας είμαστε υποχρεωμένοι ανά δέκα χρόνια, όπως ορίζει ο Νόμος να δηλώνουμε τα όπλα μας στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα προσκομίζοντας τα ανάλογα δικαιολογητικά.

Η παράλειψη των κατόχων κυνηγετικών όπλων, για τη μη έγκαιρη ανανέωση των σχετικών αδειών, εντός της άνω προθεσμίας, συνιστά παράνομη κατοχή αυτών και σε βάρος των υπαιτίων, πέραν των ποινικών, θα επιβάλλονται και οι προβλεπόμενες από την ισχύουσα περί όπλων νομοθεσία κυρώσεις.

3. ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ
Παράταση ισχύος από 3 σε 10 έτη
Επέκταση ισχύος βεβαιώσεων ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας κατοχής κυνηγετικών όπλων (ΑΚΚΟ)Παράνομη μεταφορά αγριογούρουνου


Την Τρίτη 9 Αυγούστου 2011 και ώρα 9:30 περίπου το πρωί συνελήφθη εντός της πόλης της Άρτας, από Δασικούς Υπαλλήλους της Δ/νσης Δασών Άρτας, κάτοικος Αιτωλοακαρνανίας να μεταφέρει με αυτοκίνητο, το οποίο έφερε κλούβα, ένα αγριογούρουνο το οποίο είχε συλλάβει παράνομα στην περιοχή Θεριακήσι Αιτωλ/νίας και διατηρούσε σε αιχμαλωσία.

Όταν του αναφέρθηκε από τους Δασικούς ότι είναι παράνομος τράπηκε σε φυγή με το αυτοκίνητό του προς τη Γέφυρα Άρτας, απελευθέρωσε το αγριογούρουνο μέσα στα αγροκτήματα κα μετά από καταδίωξη από τους Δασικούς συνελήφθη και πάλι και αρνήθηκε ότι είχε αγριογούρουνο και μίλησε απρεπώς προς τους Υπαλλήλους. Σύμφωνα με τη μήνυση που υπεβλήθη από τους Δασικούς το αγριογούρουνο προερχόταν από Καταφύγιο Άγριας Ζωής και η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε σε αυτόφωρη διαδικασία. Ο κατηγορούμενος δικάστηκε (6) μήνες με αναστολή.
     


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ.Σ. ΑΡΤΑΣ


ΠΡΟΣ 
Τον Κυνηγετικό Σύλλογο Άρτας

Κύριε Πρόεδρε

Στην εφημερίδα του Συλλόγου «ΑΡΤΕΜΙΣ», σε σχετικό σχόλιο με την φύλαξη των κυνηγετικών σκύλων, πολύ σωστά υπενθυμίζεται στους κυνηγούς την υποχρέωση να προσέχουν το μόχθο και τον κόπο των γεωργών και κτηνοτρόφων.


Θεωρώ ότι στο σύνολό τους οι κυνηγοί δεν θέλουν τα σκυλιά τους να κυνηγούν κατοικίδια ζώα. Ακόμη αποφεύγουν να πλησιάζουν ή να εκπαιδεύουν κοντά σε κατοικίδια.

Όμως οι κτηνοτρόφοι από τη μεριά τους εγκαταλείπουν στο Ξηροβούνι ή το «Χλωροβούνι» ακόμη και σε αναδασωμένες εκτάσεις αδέσποτα ζώα, όπως δυο ή τρία γίδια ή ακόμη και κατοικίδια χωρίς τσοπάνη ή τσοπανόσκυλο, προκαλώντας έτσι μεγάλη και ανεπανόρθωτη ζημιά στα κυνηγόσκυλα.

Με την ευκαιρία θα αυτή θα ήθελα να παρακαλέσω τους συναδέλφους κυνηγούς να μην αφήνουν στην περιοχή αδέσποτα σκυλιά, που για οποιοδήποτε λόγο δεν κυνηγούν ή δεν τα χρειάζονται. Είναι γνωστή η κατάληξή τους ή ψοφούν από την πείνα ή θανατώνονται.

Με τιμή
 
Παναγιώτης Κ. Πλαστήρας
Κυνηγός λαγού      
Ροδαυγή  12/8/11 

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Κ.Σ. ΑΡΤΑΣ .ΜΗΝΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011. 

ΝΕΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ «ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 -12»


18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Κ.Σ. ΑΡΤΑΣ .ΜΗΝΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011. 

Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΣΚΥΛΟΥ ΑΠΟ ΦΟΛΑ


Στις 13 Αυγούστου 2011 ο Γεώργιος Τσίτσικας έχασε το σκύλο του από φόλα στην περιοχή Ράμιας.

Δυστυχώς το αίσχος των φολάδων συνεχίζεται και δεν έχει τελειωμό με θύματα αθώα ζώα, που δεν ενοχλούν κανέναν, παρά μόνον κάποιους ασυνείδητους συμπολίτες μας.


ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Κ.Σ. ΑΡΤΑΣ .ΜΗΝΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011.Εξαιρετικά δύσκολος Αύγουστος


Οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν τις πυρκαγιές

Εξαιρετικά δύσκολος ο φετινός Αύγουστος, ιδιαίτερα θερμός, με ισχυρούς ανέμους και άνυδρος, καιρικές συνθήκες κατάλληλες για την εκδήλωση και εξάπλωση των πυρκαγιών.


Πυρκαγιές οι οποίες για άλλη μια φορά κατέστρεψαν τα δάση της πατρίδας μας και από τις οποίες δεν απετέλεσε εξαίρεση ούτε ο Νομός Άρτας.

Μικρότερες ή μεγαλύτερες φωτιές δεν έχει σημασία, η φωτιά είναι πάντα απρόβλεπτη και στο πέρασμά της αφήνει μόνο καταστροφή.

Μεγάλη φωτιά στις 18 Αυγούστου μεταξύ Πέτα – Νεοχωρακίου


Συμμετείχε στην κατάσβεση και ο Κυνηγετικός Σύλλογος

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στις 18 Αυγούστου 2011 σε δασική έκταση μεταξύ Πέτα και Νεοχωρακίου στον οικισμό «Καραμούτσι».


Αρχικά η φωτιά εξελισσόταν σε δύο μέτωπα και στο έργο της πυρόσβεσης συνέδραμαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις με δυο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου Canadair που ήρθαν από το Άκτιο.

Στην περιοχή βρισκόταν όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας, ενώ ενισχύσεις ήρθαν και από τις γύρω περιοχές Φιλιππιάδα, Θεσπρωτικό, Πρέβεζα, Αμφιλοχία και Μεσολόγγι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κατάσβεση μεταξύ των εθελοντικών οργανώσεων ήταν και μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου και οι Θηροφύλακες με το όχημα του Συλλόγου, με το οποίο μετέφεραν και νερό και βοήθησαν στην κατάσβεση.

Η φωτιά στο διάβα της έκαψε δασική έκταση και χιλιάδες ελαιόδενδρα, ενώ ευτυχώς δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές.

Και τις επόμενες ημέρες δεν έλειψαν δυστυχώς οι πυρκαγιές από την περιοχή μας όπως στην Καμπή, Βίγλα, Αγ. Σπυρίδωνα κ.λ.π.


ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Κ.Σ. ΑΡΤΑΣ .ΜΗΝΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011.

Στις 2 Οκτωβρίου οι επαναληπτικές εκλογές στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων


Οι κυνηγοί και αυτή τη φορά θα στηρίξουν κυνηγούς

Στις 2 Οκτωβρίου 2011 κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν οι επαναληπτικές εκλογές στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων μετά την ακύρωση της εκλογής του Μ. Γαρνέλη από το Συμβούλιο της Επικρατείας.


Θα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία οι συνδυασμοί του Χρ. Χασιάκου, της Στ. Καραβασίλη και του Ι. Νάκη.

Οι κυνηγοί και σ’ αυτές τις εκλογές θα πρέπει να στηρίξουν τους δικούς τους υποψήφιους και όσους εκ των υποψηφίων έχουν ξεκάθαρη πρόταση και άποψη για το κυνήγι.

Οι κυνηγοί στηρίζουν κυνηγούς, για να έχουν μέσω όσων θα εκλεγούν την δική τους εκπροσώπηση και να ακούγεται η δική τους φωνή σε όλα τα κέντρα λήψη αποφάσεων, είναι πολύ σημαντικό και χρήσιμο για τη κυνηγετική μας δραστηριότητα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Κ.Σ. ΑΡΤΑΣ .ΜΗΝΑ
 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011.

Εφημερίδες – περιοδικά Συλλόγων, Φορέων, Οργανισμών ΤΕΛΟΣ;


Δυσβάσταχτο πλέον θα είναι το κόστος της διακίνησης των εντύπων όσον αφορά τα ταχυδρομικά τέλη, αφού σταμάτησε για όλα τα συλλογικά έντυπα από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης η ταχυδρομική ατέλεια.

Ατέλεια θα δικαιούνται μόνο όσοι έχουν κατ’ αποκλειστικότητα την έκδοση εντύπων, είναι δηλαδή κατ’ επάγγελμα εκδότες και πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται της επιχορήγησης όλα τα κλαδικά περιοδικά σωματείων, οργανώσεων και άλλων φορέων. Πολλά προβλήματα θα δημιουργηθούν από θέσεις εργασίες που θα χαθούν, αρκετά εξ’ αυτών των εντύπων απασχολούσαν και εργαζόμενους, αλλά και οι καταναλωτές και οι πολίτες θα χάσουν βασικά εργαλεία πληροφόρησης.

Εφημερίδες και περιοδικά τα οποία διατηρούνταν χρόνια τώρα χάρη στην εθελοντική εργασία και μόνο από την αγάπη και το μεράκι μερικών ανθρώπων που μοναδικό σκοπό είχαν την ενημέρωση, την πληροφόρηση ή τη διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ανάλογα με το αντικείμενο τους και τίποτα παραπάνω χωρίς κανένα κέρδος ή προσωπικό όφελος για κανέναν.

Πάντως μέχρι στιγμής πρόκειται για οριστικής απόφασης πάνω στο θέμα και ευχόμαστε έστω και τελευταία στιγμή η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης του Υπουργείου Εσωτερικών ή τα Ελληνικά Ταχυδρομεία να δώσουν κάποια λύση και να μην δώσουν ΤΕΛΟΣ σε όλα αυτά τα έντυπα.

Η πολυφωνία είναι από τις βασικές αρχές της δημοκρατίας και πρέπει έτσι να συνεχιστεί και όχι να μείνουν μόνο οι μεγάλοι εκδότες και ΜΜΕ, τα οποία σημειωτέον δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το θέμα αυτό.

Όσον αφορά την εφημερίδα μας «ΑΡΤΕΜΙΣ», η οποία διανύει τον 15ο χρόνο μηνιαίας ανελλιπούς κυκλοφορίας, θα προσπαθήσουμε να αντέξουμε γι’ αυτό και η αύξηση της ετήσιας συνδρομής κατά 2 ευρώ και η οποία για φέτος είναι 5,75 ευρώ.

Το κόστος είναι πλέον τεράστιο αφού μόνο τα ταχυδρομικά ίσως θα είναι 50 λεπτά το φύλλο (ύστερα από μία σχετική ενημέρωση που είχαμε από τα ΕΛ.ΤΑ, αυτό μας είπαν), και απλά να σκεφτεί κάποιος ότι ταχυδρομούνται περίπου 3400 φύλλα κάθε μήνα και για αυτά έως τώρα πληρώναμε στα ΕΛ.ΤΑ 215 ευρώ ενώ τώρα θα χρειάζονται 1.700 ευρώ Χ 12 μήνες = 20.400 ευρώ, χωρίς να υπολογίσουμε τα υπόλοιπα έξοδα της εκτύπωσης, τα οποία πάνω από 8.000 ευρώ ετησίως.

Όμως κόντρα σε όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας την οικονομική κρίση, την κρίση των αξιών και των θεσμών η «ΑΡΤΕΜΙΣ» θα δώσει το δικό της αγώνα και χάρη στη βοήθεια των κυνηγών πρέπει να αντέξει και θα τα καταφέρει. ΠΗΓΗ:
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Κ.Σ. ΑΡΤΑΣ .ΜΗΝΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011. 

Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ ΜΕ «ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ» ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΣΕ ΠΑΡΚΟ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ


 ΚΥΝΗΓΟΤΟΠΟΣ ΑΡΤΑΣ: Σε προηγούμενο άρθρο μου ΕΔΩ έγραψα για τις επιπτώσεις που υπήρξαν από την απαγόρευση του κυνηγίου στον Αμβρακικό Κόλπο τα τελευταία τρία χρόνια και πώς δεν ευθύνεται το νόμιμο κυνήγι για την καταστροφή της υδρόβιας ζωής, αλλά μια σειρά άλλων παραγόντων. Στο τέλος της ανάρτησης στο άρθρο μου, θεώρησα σκόπιμη την απαγόρευση διότι με αυτόν τον τρόπο θα επιτύχουν την απομάκρυνση της ανθρώπινης παρουσία από τον Αμβρακικό Κόλπο για να μπορούν ανενόχλητοι πλέον να τον εκμεταλλευτούν με οποιωνδήποτε τρόπο. Λίγες μέρες μετά με επιβεβαιώνει η παρακάτω ανάρτηση με την αύξηση των ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ μέσα στον Αμβρακικό Κόλπο. Διαβάστε την!

Ξέραμε μέχρι τώρα τον μαθηματικό τύπο που δίδονται οι εργολαβίες των δημοσίων έργων. Από χθές 07.09.11 μας προέκυψε και μαθηματικός τύπος για την αύξηση δυναμικότητας μιάς ιχθυοκαλλιέργειας και μάλιστα εντός του κλειστού Αμβρακικού Κόλπου. Κατ αυτόν τον τρόπο ο αιρετός Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, άνοιξε την κερκόπορτα για να ζητήσουν αύξηση δυναμικότητας και οι υπόλοιπες 21 μονάδες που βρίσκονται στον κλειστό κόλπο του Αμβρακικού, που κατ άλλους αναλόγως συμφέροντος χαρακτηρίζεται ανοικτός κόλπος.Έτσι στην χθεσινή συνεδρίαση της περιφερειακής επιτροπής περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης και ενώ το κλίμα απ όλα τα μέλη ήταν να μη γνωμοδοτήσουν υπερ της αύξησης δυναμικότητας, ήρθε ο κος Περιφερειάρχης αναφέροντας ότι δεν μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη μιάς επιχείρησης την στιγμή που η νομοθεσία το επιτρέπει και έτσι βάσει του μαθηματικού τύπου που εισήγαγε ο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ κος Σουφλιάς όλα τα μέλη της Αξιοβίωτης Ανάπτυξης γνωμοδότησαν υπερ της αύξησης δυναμικότητας της Ιχθυοπαραγωγικής ΛΑΣΚΑΡΑ Α.Ε. (δηλαδή ανάλογα με την ταχύτητα των ρευμάτων γίνεται και η αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας), χωρίς να λάβουν υπ όψιν τους τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Αμβρακικού, αλλά και τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν από τον κλάδο των ελεύθερων αλιέων και μελών συνεταιρισμών των λιμνοθαλασσών εξ αιτίας της συνεχιζόμενης υποβάθμισης και της μείωσης των ιχθυοαποθεμάτων.Ο κος Περιφερειάρχης κάνοντας χρήση του νομικού κενού που στην ουσία υπάρχει αυτή τη στιγμή,(Ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού λόγω έλλειψης μελών Δ/Σ δεν κάνει γνωμοδοτήσεις και χωρίς να ολοκληρωθεί το νέο νομοσχέδιο των υδατοκαλλιεργειών) δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων των σημερινών περιβαλλοντικών προβλημάτων του Αμβρακικού και δεν έκανε την υπέρβαση ως πολιτικό όργανο να είναι ο πρώτος που θα βάλει ένα φρένο στην υποβάθμιση του Αμβρακικού.Κατά τα άλλα είναι υπέρ της απομάκρυνσης των Ιχθυοκαλλιεργειών στο μέλλον και θα τοποθετήσει αυτόματα όργανα μέτρησης σε όλες τις επιχειρήσεις της Ηπείρου για να ελέγχει τους βιολογικούς καθαρισμούς, αλλά από την άλλη πλευρά δεν κατόρθωσε ή δεν θέλει να λειτουργήσει τους 8 τηλεμετρικούς σταθμούς μέτρησης που υπάρχουν αυτή την στιγμή στις τάφρους τα ποτάμια και πλησίον των ιχθυοκαλλιεργειών του Αμβρακικού και σαπίζουν εδώ και ένα χρόνο, χωρίς να ενδιαφέρεται κανένας.ΕΜΠΡΟΣ λοιπόν συμφεροκαλλιεργητές όλου του κόσμου, ο Αμβρακικός προσφέρεται για BUSINESS, αλλά μη ξεχνάτε ότι η ΦΥΣΗ παραμονεύει και κάποια στιγμή όταν φθάσει στο απροχώρητο εκδικείται, και έτσι αντί για BUSINESS,μπορεί να καταστραφείτε οικονομικά από ενδεχόμενους μαζικούς θανάτους από έλλειψη οξυγόνου. ΤΖΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ!

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ

ΠΗΓΗ: epirusgate.blogspot.com

Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2011

Διεκδικούν αποζημιώσεις λόγω επιθέσεων αγριογούρουνων


Αποζημιώσεις για την καταστροφή καλλιεργειών καλαμποκιού από επιθέσεις αγριογούρουνων, ζητούν Τρικαλινοί αγρότες. Με σχετικό υπόμνημά τους προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 27 αγρότες της περιοχής Πλατάνου, του πρώην “Καποδιστριακού” Δήμου Παραληθαίων, αιτούνται την παρέμβαση του Υπουργείου, προκειμένου να τύχουν σχετικής αποζημίωσης, δεδομένου ότι αντίστοιχη διαδικασία δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).

Οι πληγέντες αγρότες ώστε να τύχουν αποζημίωσης, καθώς ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημιές από αγριογούρουνα. Το υπόμνημα κοινοποιείται, επίσης, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους πέντε Τρικαλινούς βουλευτές, ζητώντας τη δική τους παρέμβαση προς του φορείς.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...