Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011

Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης παραπέμπει το θέμα του Αμβρακικού στο Υπουργείο.


ΚΥΝΗΓΟΤΟΠΟΣ ΑΡΤΑΣ: Αυτό το θέμα θα ήθελα να το θίξω γιατί ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού έχει υπερβεί τα εσκαμένα και τι θέλω να πω με αυτό. Δεν μπορεί να επικαλείται ως αίτιο την λαθροθηρία, και να ζητάει τη συνδρομή του Υπουργείου για να επιτραπεί ή όχι το κυνήγι στον Αμβρακικό Κόλπο, μιας και υπεύθυνος για την πάταξη της λαθροθηρίας ήταν ο φορέας τα τελευταία τρία χρόνια και δεν έκανε απολύτως τίποτα. Επίσης αφήνουν να αιωρείται ότι για την λαθροθηρία ευθύνονται οι κυνηγητικές οργανώσεις και τα μελή τους. Ε, όχι λοιπόν δεν είμαστε λαθροθήρες και καταδικάζουμε αυτό το φαινόμενο που εμείς οι ίδιοι πληρώνουμε για να παταχτεί. Καλά θα κάνει λοιπόν ο Φορέας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ή να παραιτηθεί διότι από την πολλή “προστασία” ο Αμβρακικός αργοπεθαίνει μέρα με την μέρα και αυτό δεν οφείλεται μόνο στη λαθροθηρία αλλά και στη ρύπανση από τα υγρά και στερεά λύματα που καταλήγουν καθημερινά στον Αμβρακικό, πράγμα για το οποίο ο Φορέας δεν έχει κάνει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια.

Από μελέτες και λόγια έχουμε μπουχτίσει, πράξεις θέλουμε και εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα σταθούμε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.


Κ.Σ.ΑΡΤΑΣ: Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στις κυνηγετικές οργανώσεις της περιοχής μας, ορισμένα σημεία της επιστολής που διαβίβασε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού κ. Αλμπάνης προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τη ρύθμιση του κυνηγίου του Αμβρακικού.


Η επιστολή η οποία έχει αριθμό πρωτοκόλλου 647/15-6-2011 και την υπογραφή του κ. Αλμπάνη ζητάει από τους αρμόδιους του Υπουργείου «… να συνδράμουν με την παροχή κατευθύνσεων και συγκεκριμένων οδηγιών για την αντιμετώπιση του ιδιαίτερα πολύπλοκου θέματος της ρύθμισης της θήρας εντός του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού», όπως συγκεκριμένα αναφέρει ο ίδιος.

Στην ουσία ο Πρόεδρος του Φορέα αποποιείται των ευθυνών κάποιας απόφασης και ρίχνει «το μπαλάκι» στο αρμόδιο υπουργείο για τη λήψη απόφασης, παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις και συζητήσεις με τις κυνηγετικές οργανώσεις, αλλά και τους τοπικούς φορείς.

Εκείνο που δικαιολογημένα ενόχλησε τις κυνηγετικές οργανώσεις της περιοχής και για το λόγο αυτό ο Πρόεδρος της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου κ. Τσιλίκης παραχώρησε και σχετική συνέντευξη στα τοπικά μέσα, ήταν η αναφορά του κ. Αλμπάνη για τα περιστατικά λαθροθηρίας τα οποία παραμένουν στην ίδια ένταση, όπως αναφέρει και η αμφισβήτηση της μελέτης Περγαντή, η οποία συντάχτηκε από την ΕΤΑΝΑΜ για τη ρύθμιση του κυνηγίου.

Η λαθροθηρία για τις κυνηγετικές οργανώσεις και τα μέλη τους είναι καταδικαστέα και απαράδεκτη, κάνει κακό στο περιβάλλον και σε όλους μας, για αυτό διαθέτουμε κάθε χρόνο σχεδόν το ήμισυ του προϋπολογισμού μας με προσωπικό και μηχανικό εξοπλισμό (σκάφη, αυτοκίνητα κ.λ.π), είναι κάτι που δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουμε, όσο υπάρχουν κυνηγετικές οργανώσεις, αφού είναι βασικός σκοπός της λειτουργίας μας.

Η μελέτη που συντάχτηκε από τη ΕΤΑΝΑΜ και αφορά τη χρησιμότητα της άσκησης θήρας στον Αμβρακικό έχει επιστημονική τεκμηρίωση δήλωσε ο κ. Τσιλίκης, ενώ τα τρία χρόνια της καθολικής απαγόρευσης του κυνηγίου, ο Φορέας δεν εκπόνησε καμία μελέτη και πολλές φορές και από την πλευρά του Φορέα είχε γίνει αναφορά στην συγκεκριμένη μελέτη.

Περιμένουμε το συντομότερο οριστική λύση, η οποία θα επιτρέψει την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας στον Αμβρακικό, η τακτική να αφήνουμε να αιωρείται ότι για τη λαθροθηρία ευθύνονται οι κυνηγοί και συκοφαντικό είναι και εκ του πονηρού, ο κυνηγετικός κόσμος της περιοχής περιμένει πολλά περισσότερα από το Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού και όχι μόνο συσκέψεις, συζητήσεις και αυτές καλές είναι, αλλά θέλουμε τελικές αποφάσεις.

ΠΗΓΗ:
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Κ.Σ. ΑΡΤΑΣ .ΜΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2011.

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011

Οι Βουλευτές στηρίζουν την Κυνηγετική δραστηριότητα.


Προς:
- Βουλευτές του πίνακα αποδεκτών

Κοινοποίηση:

- Πολιτική Ηγεσία, λοιποί Βουλευτές
- Μέσα μαζικής ενημέρωσης
- Κυνηγετικές κλπ οργανώσεις
- Κυνηγ.περιοδικά και ιστοσελίδες
- Επαγγελματίες του κυνηγ.χώρου
- Μέλη και φίλοι του Ωρίωνα

Σχετ.: Αναφορές και Ερωτήσεις Βουλευτών για το Κυνήγι

Αξιότιμοι Κύριοι και Κυρίες Βουλευτές,

στις τρέχουσες πρωτόγνωρες για τη χώρα μας συγκυρίες, ένας Βουλευτής είναι ιδιαίτερα δύσκολο να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε ζητήματα εξειδικευμένα, τα οποία μάλιστα πολλοί θα θεωρούσαν ήσσονος σημασίας, όπως είναι η θήρα. Αυτή είναι και η αιτία που αναδεικνύουμε και δημοσιεύουμε τα «κακώς κείμενα» σχετικά με τη διαχείριση της Θήρας και γενικότερα της Υπαίθρου, από πλευράς των αρμόδιων Υπουργείων.

Ολοι εσείς ανταποκριθήκατε κατά καιρούς στις επιστολές μας, καθώς και στις επιστολές των επίσημα αναγνωρισμένων Κυνηγετικών Οργανώσεων, και μεταφέρατε στη Βουλή και στους αρμόδιους Υπουργούς τις ανησυχίες και τις καταγγελίες μας για τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις που εξυφαίνονται ενάντια στην παραδοσιακή δραστηριότητα του Κυνηγίου και ενάντια στην πολύπαθη Ελληνική ύπαιθρο.Θεωρούμε ότι οι ενέργειές σας αυτές, αποτελούν πρότυπο εκπροσώπησης για τη χειμαζόμενη Δημοκρατία της χώρας μας. Πόσο μάλλον που η Θήρα θεωρείται από κάποιους ως ασύμβατη με το «μοντέρνο» και αποξενωμένο από τη φύση τρόπο ζωής στις μεγαλουπόλεις.


Με την επιστολή μας αυτή επιθυμούμε να εκφράσουμε δημοσίως τις ευχαριστίες μας για την υποστήριξή σας στο μείζον θέμα της αναμόρφωσης της θηρευτικής νομοθεσίας που επιχειρείται ερήμην των κυνηγών, αλλά και τα συγχαρητήριά μας για το μαχητικό τρόπο που έχετε επιλέξει να εκπροσωπείτε τους πολίτες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αν και δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι απαντήσεις των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων ελάχιστα βοηθούν στην άρση της ανησυχίας του κυνηγετικού κόσμου, θεωρούμε ότι η δική σας φωνή μπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά τις εξελίξεις. Η υποστήριξή σας στα θέματα που απασχολούν τον κυνηγετικό κόσμο, έχει μεγάλη αξία για όλους εμάς, τους 230.000 κυνηγούς, τις οικογένειές μας και τους χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζομένους που άμεσα ή έμμεσα εξαρτώνται από τη δική μας ύπαρξη και δραστηριότητα.


Ευελπιστούμε στη συνέχιση της καλής συνεργασίας σας και είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οτιδήποτε σχετίζεται με τη θήρα αλλά και το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας γενικότερα.


Σχετικός σύνδεσμος:
Αναφορές και Ερωτήσεις Βουλευτών για το Κυνήγι
http://www.orion.net.gr/index.php?m=3&c=art/huntvouli.htm

Το περιβάλλον να το θυμόμαστε κάθε μέρα και όχι μια φορά το χρόνο

5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Μία από τις απελευθερώσεις θηραμάτων του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας συνέπεσε με την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος την Κυριακή 5 Ιουνίου 2011, βεβαίως αυτού του είδους οι γιορτές και οι εκδηλώσεις έχουν τη σημασία τους, όμως ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας Κώστας Μπέλλος δήλωσε σχετικά: οι κυνηγοί μέσα από αυτή τη δράση θέλουν να στείλουν το δικό τους μήνυμα για το περιβάλλον και να μην ξεχνά κανείς μας και κυρίως οι αρμόδιοι ότι «το περιβάλλον πρέπει να το θυμόμαστε κάθε μέρα και όχι μια φορά το χρόνο».


Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άρτας συμμετείχε και σε όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε τοπικό επίπεδο από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία ΄Αρτας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Οι κυνηγοί ιδίοις χρήμασι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όλο το χρόνο στην προστασία του περιβάλλοντος με θηροφύλαξη, δασοπροστασία, σπορές, εμπλουτισμούς και πολλές άλλες δράσεις και είναι ανά πάσα στιγμή παρόντες σε ότι χρειαστεί. Σίγουρα στη πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι, γιατί μέσα από τη δραστηριότητα του κυνηγίου ζουν τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο τους κοντά στη φύση και το περιβάλλον, όσο λίγοι συνάνθρωποί μας και γι’ αυτό φροντίζουν όχι μόνο να παίρνουν, αλλά και να δίνουν…


ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Κ.Σ. ΑΡΤΑΣ .ΜΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2011.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΥΝΗΓΩΝ ΚΥΝΗΓ.ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2011-12


Α. Για αστική ευθύνη προς τρίτους

1. Θάνατος η σωματικές βλάβες 30.000,00ευρώ

2. Υλικές ζημιές 9.000,00 ευρώ.

3. Ομαδικό ατύχημα κατά περίπτωση 150.000,00 ευρώ.

4. Συνολική ευθύνη Εταιρείας 600.000,00 ευρώ.

Β. Για προσωπικό ατύχημα

1. Θάνατος από ατύχημα 30.000,00 ευρώ.

2. Μόνιμη ολική ανικανότητα 15.000,00 ευρώ.

3. Μερική μόνιμη ΄΄ ο/ο 15.000,00 ευρώ.

Γ. Δαπάνες αποκατάστασης υγείας

Νοσοκομειακά έξοδα μέχρι 600,00 ευρώ.

Σε μονάδα εντατικής θεραπείας 2/πλάσιο 1.200,00 ευρώ.

Δ. Επιδόματα για ατύχημα

1. Ημερήσιο Νοσοκομειακό επίδομα μέχρι 60 ημέρες. 30,00 ευρώ.

2. Ημερήσιο επίδομα ανάρρωσης στο σπίτι μετά την έξοδο από το Νοσοκομείο και μέχρι 30 ημέρες. 20,00 ευρώ.

3. Ημερήσιο επίδομα για ατύχημα χωρίς νοσηλεία, αλλά με βάση γνωμάτευσης Νοσοκομειακού γιατρού, μέχρι 20 ημέρες, και για άτομα μέχρι 65 ετών . 20,00 ευρώ.

*Το πρόγραμμα στο σύνολό του θα καλύπτει και κυνηγούς άνω των 65 ετών, εκτός της περιπτώσεως Δ3. Θα καλύπτονται όμως και στην περίπτωση Δ3, απαραιτήτως όλοι οι κυνηγοί ανεξαρτήτως επαγγέλματος όπως π.χ. δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομικοί, πυροσβέστες, στρατιωτικοί κ.λ.π. και όχι μόνο σύμφωνα με ορισμένες εταιρείες, όσοι έχουν απώλεια εισοδήματος.

*Από τις καλύψεις του προγράμματος, εκτός της Δ3, δεν θα εξαιρούνται από τις αποζημιώσεις οι συνταξιούχοι κυνηγοί.

*Στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο οι κυνηγοί θα θεωρούνται μεταξύ τους τρίτοι άσχετα εάν καλύπτονται και από προσωπικό ατύχημα.

*Επίσης θα καλύπτεται και η πεζή διαδρομή από και προς τη ζώνη κυνηγίου και οποιοδήποτε ατύχημα συμβεί τόσο στην πεζή διαδρομή όσο και στο τόπο κυνηγίου και όχι μόνο από όπλο (π.χ.πέσιμο,δάγκωμα σκύλων κ.λ.π.)

*Οι κυνηγοί είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν το ατύχημα εντός (6) ημερών στον Κυνηγετικό Σύλλογο η στην Εταιρεία και μόνο. Εταιρείες που θα καταθέσουν διαφορετικά προγράμματα από τα παραπάνω θα απορριφθούν εξ’αρχής. Kάθε επί πλέον προσφορά από τα παραπάνω θα είναι δεκτή.

*Κατάθεση προσφορών έως 25 Ιουλίου 2011 ώρα 13.οο .

*Εκ των υστέρων προσφορές δεν θα γίνονται δεκτές ούτε και διορθώσεις.

*Τα μέλη του Συλλόγου θα είναι περίπου 2800-3000. Γίνεται γνωστό στις ασφαλιστικές Εταιρείες ότι θα καταβληθούν ασφάλιστρα για τον ακριβή αριθμό των αδειών της τρέχουσας κυνηγ. περιόδου 2011 -12.

*Σε περίπτωση τροποποίησης του παραπάνω προγράμματος θα σας ενημερώσουμε έγκαιρα. Από την ημέρα που θα αποφασίσει το Δ.Σ. του Συλλόγου, για την Εταιρεία που θα συνεργαστεί, οφείλει η Εταιρεία εντός 10 ημερών το αργότερο να παραδώσει το Συμβόλαιο στο Σύλλογο.

*Οπωσδήποτε θα προτιμηθούν εταιρείες που θα έχουν ασφαλιστικό πράκτορα και γραφείο στην Άρτα. Επειδή το διάστημα αυτό υπάρχει περίπτωση το γραφείο να είναι κλειστό, λόγω θερινών αδειών, περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις στο τηλ. 2681-0- 72978 κ. Μπέλλο (Πρόεδρος).

Ο Πρόεδρος               Ο Γεν. Γραμματέας 

Κων/νος Μπέλλος     Χρήστος Αποστόλου

ΠΗΓΗ:
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Κ.Σ. ΑΡΤΑΣ .ΜΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2011.

Παράταση ισχύος Αδειών Κατοχής Όπλων μέχρι 30 -11-2011


Σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 6700/3-668231/19-2-2010 έγγραφο της Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας παρατείνεται μέχρι 30 – 11- 2011 η διάρκεια ισχύος των Αδειών Κατοχής Κυνηγετικών Όπλων, που έληξαν ή λήγουν μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Γεγονός είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν δοθεί αρκετές παρατάσεις και παρόλα αυτά αρκετοί κάτοχοι κυνηγετικών όπλων από αμέλεια ή άγνοια αφήνουν αδήλωτα τα όπλα, χωρίς να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες του Νόμου.

Οι κάτοχοι των όπλων δεν είναι μόνο εν ενεργεία κυνηγοί αλλά και παλαιότεροι κυνηγοί που πιθανόν να σταμάτησαν να βγάζουν άδεια, συνάδελφοι που έχουν φύγει από τη ζωή και τα όπλα πέρασαν σε κληρονόμους χωρίς να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους ως προς το κυνηγετικό όπλο.

Όμως σε καμία εξ’ αυτών των περιπτώσεων δεν υπάρχει ελαφρυντικό, γι΄ αυτό όλοι μας είμαστε υποχρεωμένοι ανά δέκα χρόνια, όπως ορίζει ο Νόμος να δηλώνουμε τα όπλα μας στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα προσκομίζοντας τα ανάλογα δικαιολογητικά.

Η παράλειψη των κατόχων κυνηγετικών όπλων, για τη μη έγκαιρη ανανέωση των σχετικών αδειών, εντός της άνω προθεσμίας, συνιστά παράνομη κατοχή αυτών και σε βάρος των υπαιτίων, πέραν των ποινικών, θα επιβάλλονται και οι προβλεπόμενες από την ισχύουσα περί όπλων νομοθεσία κυρώσεις.

ΠΗΓΗ:
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Κ.Σ. ΑΡΤΑΣ .ΜΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2011.

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011

Νέοι κυνηγοί αρχίστε προετοιμασία…


Όσοι νέοι επιθυμούν να αποκτήσουν για πρώτη φορά άδεια κυνηγίου καλοδεχούμενοι στην οικογένειά μας! Αρχίστε προετοιμασία για να προλάβετε την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου.

Όποιοι λοιπόν σκοπεύουν να αγοράσουν κυνηγετικό όπλο, ζητούν από την Αστυνομική Αρχή του τόπου μόνιμης κατοικίας τους, Άδεια Αγοράς Κυνηγετικού Όπλου, στη συνέχεια αγοράζουν το όπλο και κατόπιν εντός μηνός εφοδιάζονται με Άδεια Κατοχής Κυνηγετικού Όπλου, όσοι δεν θα αγοράσουν κυνηγετικό όπλο εφοδιάζονται από την Αστυνομική Αρχή με ειδική Βεβαίωση.

Και στις δύο περιπτώσεις θα προσκομίσουν στην Αστυνομία Ιατρικό Πιστοποιητικό για να τους χορηγηθεί Άδεια Κατοχής ή η σχετική Βεβαίωση.

Κατόπιν ακολουθούν με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου οι γραπτές εξετάσεις των υποψηφίων κυνηγών, θα προμηθευτούν για το σκοπό αυτό ειδικό ερωτηματολόγιο από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Άρτας (τηλ. 2681-0-73804).

Η διαδικασία της Αστυνομίας διαρκεί κάποιο χρονικό διάστημα γι’ αυτό θα πρέπει να αρχίστε έγκαιρα τη σχετική διαδικασία.

Οι φίλοι του διαδικτύου θα ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας για όλες τις ερωτήσεις του τέστ καθώς και τον τύπο του Ιατρικού Πιστοποιητικού.

ΠΗΓΗ:
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Κ.Σ. ΑΡΤΑΣ .ΜΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2011.

Τι θα γίνει με το κυνήγι φέτος;


Ως πότε …αβέβαιοι και κυνηγημένοι!
Είμαστε «αγανακτισμένοι» ως κυνηγοί και πολίτες!

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια…..της «περιθωριοποίησης» δηλαδή του κυνηγίου από την Ελληνική Πολιτεία. Ενόψει μάλιστα της νέας κυνηγετικής περιόδου η αγωνία των κυνηγών κορυφώνεται κάθε φορά, «για το τι μέλλει γενέσθαι» τη χρονιά που μας έρχεται και πόση απαξία θα εισπράξουμε για άλλη μια φορά, εμείς οι κυνηγοί που είμαστε και πολίτες αυτής της χώρας, που άξιζε καλύτερη τύχη.


Ως γνωστόν από ιδρύσεως των Συλλόγων ανήκαμε στο Υπουργείο Γεωργίας (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπως μετονομάστηκε το 2004), «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα αλλιώς….» σε ότι αφορούσε το κυνήγι, αφού τις τελευταίες δεκαετίες καμία κυβέρνηση και καμιά διοίκηση δεν φρόντισε να κατανοήσει τα προβλήματα του λαού και της κοινωνίας και φυσικά και των κυνηγών, αφού ένα κομμάτι της κοινωνίας είμαστε και εμείς.

Από το 2009 υπαχθήκαμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, «από τη Σκύλα ……στη χάρυβδη ….» δηλαδή και από τότε άρχισε ο δυσκολότερος αγώνας για τις κυνηγετικές οργανώσεις μέχρι και τις τελευταίες ημέρες (8-6-2011), καλούμασταν από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία για συσπείρωση και ενιαίες προτάσεις από τους Συλλόγους μέσω των Ομοσπονδιών, ενόψει της ρυθμιστικής κυνηγίου της περιόδου 2011-12, αφού σε όλους φανερό ήταν το αντικυνηγετικό κλίμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ενώ λοιπόν βρισκόμασταν σε αυτή τη κατάσταση και με περιρρέουσα ατμόσφαιρα αβεβαιότητας, ήρθε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης (17/6/2011), η ολοκληρωτική αλλαγή της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ένα μυστήριο να πλανάται στους κυνηγετικούς κύκλους για τις κυνηγετικές θέσεις των νέων υπουργών.

Βεβαίως θα προηγηθεί η απαραίτητη ενημέρωση από την Κ.Σ.Ε, αλλά το ζητούμενο είναι εάν θα υπάρξει και η ανάλογη διάθεση από πλευράς Υπουργείου, γιατί εάν δεν αλλάξουν τη νοοτροπία και την πολιτική και δεν αφουγκραστούν επί τέλους τα προβλήματα του κόσμου, δεν πρόκειται να αλλάξουμε τις τύχες μας. Ως πότε οι κυνηγοί θα είμαστε «κυνηγημένοι» στον τόπο μας;

Εξάλλου γνωστό είναι ότι η κρίση στη χώρα μας δεν είναι οικονομική, είναι κρίση αξιών, θεσμών και πολλών άλλων! Για όλα τα δεινά του περιβάλλοντος με περισσή ευκολία για τους αρμοδίους, υπαίτιοι ήταν οι κυνηγοί, βόλευε έτσι μερικούς, το έργο των κυνηγετικών οργανώσεων δεν τους ενδιέφερε.

Ένα και μόνο ερώτημα, εάν δεν υπήρχε η θηροφυλακή, η οποία επί 24/ωρου φυλάει από τη λαθροθηρία την ελληνική ύπαιθρο, ποιος κρατικός μηχανισμός θα κινούνταν για την προστασία της πανίδας μας; Και φυσικά και πολλές άλλες φιλοθηραματικές και φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις.

Αναμένουμε τις εξελίξεις και ελπίζουμε πραγματικά σε μια ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟ και ΤΥΧΗ για όλους μας!


ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Κ.Σ. ΑΡΤΑΣ .ΜΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2011.

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος «Ενεργοί Πολίτες Αμβρακικού» στην οποία αναφέρονται τα εξής:..

«Το άλγος μάκα, "τρομοκρατεί" τους ψαράδες του Αμβρακικού. Αποτελείται από φυτικές ίνες, είναι σαν το «μαλλί της γριάς» και ευδοκιμεί σε γλυκά και υφάλμυρα νερά, πλούσια σε νιτρικά. Μόνο που δεν πρόκειται για γλύκισμα, αλλά το άλγος μάκα τρομοκρατεί τους ψαράδες του Αμβρακικού. Τα καθημερινά μπουρίνια και οι πρόσφατες τραμουντάνες, μεταβάλλουν 2 και 3 φορές την ημέρα τα ρεύματα του Αμβρακικού, με αποτέλεσμα να σηκώνουν την μάκα από τον βυθό και να τη παγιδεύουν στα δίχτυα των ψαράδων. Όταν βέβαια οι ποσότητες είναι μεγάλες αυτό σημαίνει ανεργία για 2 με 3 μέρες, χρόνος που χρειάζεται για να καθαριστούν τα δίχτυα. Έτσι απλώνονται στον ήλιο για να στεγνώσουν και ξεραθεί η μάκα, ώστε να τρίβεται εύκολα και στη συνέχεια μετά από νετάρισμα να είναι ξανά έτοιμα να ψαρέψουν. Από την μία η οικονομική κρίση, που δεν υπάρχει ζήτηση με αποτέλεσμα να πέφτουν οι τιμές, από την άλλη η μάκα και τα κορέλια έχουν γίνει ο εφιάλτης των ψαράδων. Η ρήση «όπου φτωχός και η μοίρα του» ταιριάζει απόλυτα για τους ψαράδες του Αμβρακικού».

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Κ.Σ. ΑΡΤΑΣ .ΜΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2011.

Σάββατο, 25 Ιουνίου 2011

Χοροεσπερίδα διοργανώνει η Αερολέσχη Δυτικής Ελλάδος την Κυριακή 3 Ιουλίου.


Παρόλο που η θεματολογία του blog μου δεν αναφέρεται σε τέτοια θέματα θα ήθελα να τοποθετηθώ στο συγκεκριμένο θέμα για δυο λόγους.
Πρώτος λόγος είναι για να βάλω ένα STOP στα σενάρια περί παράνομης παραχώρησης της έκτασης στα Κολομόδια του Δήμου ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ, για την κατασκευή αεροδρομίου στην Αερολέσχη Δυτικής Ελλάδος και την περεταίρω εγκατάστασή της στον χώρο αυτό. Γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτές τις μέρες θα κατέβη κλιμάκιο που θα δώσει οριστική  έγκριση για την κατασκευή του αεροδρομίου, και κατ’ επέκταση δεν μπορεί  να υπάρχει κάποιο κόλλημα, οπότε το αεροδρόμιο θα γίνει.
Και ο δεύτερος λόγος είναι η έμπρακτη στήριξη από μέρους μου, αυτού του εγχειρήματος, της κατασκευής του αεροδρομίου, γιατί πιστεύω ότι θα βελτιώσει και θα αναδείξει την περιοχή μας και το νομό της Άρτας ευρύτερα.
Στηρίζω αυτή την προσπάθεια και σας καλώ όλους στην χοροεσπερίδα που διοργανώνει η αερολέσχη την Κυριακή 3 Ιουλίου στο 1ο χλμ. Άρτας – Ιωαννίνων στις Εργατικές Κατοικίες Άρτας, με δημοτική μουσική (Γιάννης Καψάλης – Ξένια Βέρα – Μάκης Τσίκος – Σταύρος Καψάλης). Παράλληλα θα γίνει προβολή αεροπορικών επιδείξεων και στο χώρο θα υπάρχει περίπτερο με αεροπορικά είδη.
Τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν αποκλειστικά για την κατασκευή του αεροδρομίου και για να αποκτήσει επιτέλους «σάρκα και οστά» ένα όνειρο ζωής, όπως αναφέρει και στην πρόσκληση της η Αερολέσχη Δυτικής Ελλάδος.

Καλή διασκέδαση…  

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011

Χωρικός λαθροθήρας...φονεύει αρκούδα.

"ΕΘΝΟΣ" 17/6/2011 
Ρεπορτάζ Μαρία Ριτζαλέου

Η ανώνυμη καταγγελία έφτασε στον «Αρκτούρο» με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και συνοδευόταν από σχετική φωτογραφία: σύμφωνα με αυτήν κάτοικος του χωριού Αγιος Γεώργιος Βέροιας, που κατονομάζεται στο e-mail, σκότωσε αρκούδα πριν από περίπου 20 ημέρες στην ευρύτερη δασική περιοχή του Βερμίου. Στο φωτογραφικό τεκμήριο φαίνεται ο φερόμενος ως δράστης να ποζάρει με ευαρέσκεια δίπλα στο κουφάρι του άτυχου ζώου, υπερήφανος για το «κατόρθωμά» του. Ο «Αρκτούρος» διαβίβασε το έγγραφο και τη φωτογραφία στις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, καθώς και στο Δασαρχείο της περιοχής και στη ΣΤ' Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας - Θράκης, προκειμένου να επιβεβαιωθεί το συμβάν και να κινηθούν οι διαδικασίες για τη δίωξη του δράστη. Η αρκούδα επανεμφανίστηκε στο όρος Βέρμιο τα τελευταία χρόνια κατά τους θερινούς μήνες, ύστερα από απουσία περίπου 50 ετών του είδους από την περιοχή. Το ίδιο συνέβη στον Ολυμπο, στα Πιέρια, στα Βαρδούσια και στην Οίτη. Το γεγονός καθιστά ακόμα πιο σημαντική την προστασία του απειλούμενου σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη είδους.


Απειλές

Ωστόσο, οι ανθρωπογενείς απειλές για την αρκούδα παραμένουν, ο πληθυσμός της δεν σταθεροποιήθηκε και οι βιότοποι παραμένουν κατακερματισμένοι και υποβαθμίζονται, γίνονται δηλαδή πιο επικίνδυνοι, όπως υποστηρίζει η περιβαλλοντική οργάνωση. Ο «Αρκτούρος» είχε ενημερωθεί από κατοίκους για την εμφάνιση αρκούδας στην περιοχή Ξηρολίβαδου, χωρίς, ωστόσο, να έχει δεχτεί καταγγελίες για ζημιές από αρκούδα. «Είναι η πρώτη φορά, μετά 15 χρόνια, που έχουμε κάποιο πειστήριο για τον φόνο αρκούδας. Σε αυτή φαίνεται ένα νεκρό ζώο και ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν ξέρουμε αν είναι αυτός που το σκότωσε. Ο εισαγγελέας έχει όλα τα στοιχεία για να το διερευνήσει», είπε στο «Εθνος» ο υπεύθυνος δράσεων του «Αρκτούρου», Λάζαρος Γεωργιάδης.

Στις προβλεπόμενες διαδικασίες κατά την δίωξη του δράστη προχώρησε ο «Αρκτούρος»

Η αρκούδα
Αυστηρά προστατευμένο από τον νόμο είδος


Η αρκούδα 

Είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος από τη διεθνή, την κοινοτική (είδος προτεραιότητας) και την ελληνική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται ρητά το κυνήγι, η αιχμαλωσία, ο βασανισμός και η έκθεση του ζώου σε κοινή θέα. Οι κυρώσεις για τους παραβάτες είναι αυστηρές και προβλέπουν φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικές ποινές. Παρόλο, όμως, που οι παράνομοι φόνοι αρκούδας παραμένουν η μεγαλύτερη απειλή για το είδος στη χώρα μας, δεν έχει τιμωρηθεί ποτέ κάποιος για φόνο αρκούδας.

Η φωτογραφία - ντοκουμέντο του λαθροκυνηγού, ο οποίος «ποζάρει» με καμάρι με το θήραμά του. Η αρκούδα ξαναεμφανίστηκε στο Βέρμιο ύστερα από 50 χρόνια

ΠΗΓΗ: diananews.gr

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

H Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ) ενημερώθηκε από τον Αρκτούρο για θανάτωση αρκούδας σε περιοχή της Ημαθίας.

Δηλώνουμε ότι καταδικάζουμε με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τέτοια περιστατικά και ευλεπιστούμε ότι, εφόσον αποδειχθεί ως αληθής η καταγγελία, οι αρμόδιες αρχές, που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, θα επιτύχουν την τιμωρία του κάθε εμπλεκόμενου με την υπόθεση.

Πέραν δε της καταδίκης τέτοιων περιστατικών, ενημερώνουμε ότι με τη λειτουργία της θηροφυλακής των κυνηγετικών οργανώσεων, εργαζόμαστε συστηματικά στην εξάλειψη της παραβατικής συμπεριφοράς απέναντι στην προστασία της άγριας πανίδας.

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011

Μεγάλος διαγωνισμός για τους αναγνώστες του ΚΥΝΗΓΟΤΟΠΟΥ ΑΡΤΑΣ.


Ένα μεγάλο δώρο για τους αναγνώστες του ΚΥΝΗΓΟΤΟΠΟΥ ΑΡΤΑΣ από τον κύριο Κωνσταντίνου Γιώργο που διατηρεί κατάστημα ειδών Κυνηγίου και Αλιείας στην ΑΡΤΑ. Π. ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑ 3. Τηλ. 26810 72117.
Ο κύριος Κωνσταντίνου διαθέτει μια μεγάλη γκάμα ειδών κυνηγίου και αλιείας στις καλύτερες τιμές και παρέχει συμβουλές ορθής χρήσης των προϊόντων του. Επίσης διατηρεί και οπλουργείο αντιμετωπίζοντας τα όποια προβλήματα προκύψουν στο όπλο σας και στην σωστή χρήση του. 
Το δώρο λοιπόν του κύριου Κωνσταντίνου για τους αναγνώστες του ΚΥΝΗΓΟΤΟΠΟΥ ΑΡΤΑΣ είναι ένα γιλέκο κυνηγίου Gamenide αξίας 56 Ευρώ.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι κάτοικοι της Ελληνικής επικράτειας και ο τυχερός /ή θα παραλάβει το δώρο του από το κατάστημα του κυρίου Κωνσταντίνου με όποιο τρόπο επιθυμεί.
Ο διαγωνισμός ισχύει από σήμερα Πέμπτη 16/6/2011  και έως το μεσημέρι της Δευτέρας 11/7/2011. Ο τυχερός/ή θα ενημερωθεί με e-mail για την επιτυχία του έως τις 15/7/2011 και θα επικοινωνήσει με τον κύριο Κωνσταντίνου στο τηλέφωνο 26810 72117 για την παραλαβή του δώρου του.

Ο τρόπος συμμετοχής στον διαγωνισμό είναι απλός.
Θα μας στείλετε στο e-mail: kynhgotoposartas@gmail.com , τα στοιχεία σας με θέμα «ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ».

Όνομα:
Επώνυμο:
Τηλέφωνο:
Πόλη:
Διεύθυνση:
Ταχ. Κώδικας:
e-mail:

Κυριακή, 12 Ιουνίου 2011

Αρχαιρεσίες στο Φιλοζωικό Σύλλογο Άρτας - Πρόεδρος η Μαρία Τζουβάρα.


Στόχος η προστασία των αδέσποτων και η βελτίωση των συνθηκών ζωής για τους κατοίκους της πόλης

Μετά τις αρχαιρεσίες που έγιναν στις 3/6/2011, συγκροτήθηκε την Τετάρτη σε Σώμα το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του νεοσύστατου Φιλοζωικού Συλλόγου Άρτας ως εξής: Πρόεδρος Μαρία Τζουβάρα, Αντιπρόεδρος Αντώνης Κολιάτσος, Γεν. Γραμματέας Θάλεια Τσιαμπούλα, Αναπληρώτρια Γεν. Γραμματέας Χρύσα Δημοπούλου, Ταμίας Αφροδίτη Γκανιάτσα. Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή 3 Ιουνίου, στην αίθουσα ΔΙΩΝΗ, τα μέλη του νεοσύστατου Φιλοζωικού Συλλόγου Άρτας είχαν την πρώτη τους συγκέντρωση από την οποία προέκυψε και το πρώτο 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο.

Όπως δήλωσε εκ μέρους του συλλόγου η Μαρία Τζουβάρα η οποία ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες μαζί και με κάποιους άλλους συμπολίτες μας αυτή την προσπάθεια, στόχος είναι η προστασία των αδέσποτων και η βελτίωση των συνθηκών ζωής για τους κατοίκους της πόλης.
Γι’ αυτό το λόγο ο Σύλλογος θα συνεργαστεί με το Δήμο ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Στις άμεσες επιδιώξεις του συλλόγου είναι η εξεύρεση ενός χώρου που θα λειτουργήσει ως καταφύγιο και τόπος φιλοξενίας για τα αδέσποτα – κυρίως σκυλιά – όπου θα τους παρέχεται η κατάλληλη φροντίδα.

Μ. Τζουβάρα: «Στόχος μας η βελτίωση των συνθηκών για όλους»
Η κυρία Τζουβάρα ανέφερε σε δηλώσεις της: «Ήθελα να συνεργαστούμε (με το Δήμο) έτσι ώστε να τηρηθούν οι νόμοι και να βελτιωθούν οι συνθήκες και για τα αδέσποτα αλλά και για τους κατοίκους της πόλης. Οι συνθήκες μερικές φορές έχουνε γίνει ανυπόφορες.
Προσπαθούμε λοιπόν να βελτιώσουμε τις συνθήκες για όλους. Θα πρέπει να βοηθήσουμε το Δήμο στο δύσκολο έργο του το οποίο είναι να φτάσουμε κάποια στιγμή το βιοτικό επίπεδο που έχουν άλλες χώρες. Δηλαδή να μην υπάρχουν παντού αδέσποτα με άσχημες συνέπειες για τον κόσμο. Να μπορέσουμε να κάνουμε ένα είδος ασύλου στο οποίο να φιλοξενούνται προσωρινά, να θεραπεύονται εάν είναι άρρωστα τα ζώα ή χτυπημένα ή έχουν κακοποιηθεί, να μειωθεί ο αριθμός των κακοποιημένων γιατί έχουμε πάρα πολλά περιστατικά κακοποίησης ή θανάτωσης ζώων, κάτι που είναι αντίθετο στο νόμο. Γενικά να βελτιώσουμε το επίπεδο όλων μας.
Ακούσαμε κάποια έκκληση που είχε γίνει από την πρώην Αντιδήμαρχο σε ραδιόφωνο και μαζευτήκαμε κάποιοι άνθρωποι που τους ενδιαφέρουν τα ζώα σε πρώτο βαθμό και είπαμε να βοηθήσουμε. Από κει και ύστερα είναι δύσκολα τα πράγματα. Ξέρουμε ότι υπάρχει μια οικονομική κρίση αλλά πιστεύουμε ότι με την ανάλογη θέληση και προσπάθεια μπορούν να γίνουν κάποια καλά βήματα.
Μιλήσαμε και με την καινούργια Δημοτική Αρχή και μας είπε ότι ενδιαφέρεται για τη δημιουργία κάποιου καταφυγίου στο οποίο να μπορέσουν να φιλοξενηθούν τα αδέσποτα σκυλιά σε πρώτη φάση ίσως και κάποια άλλα ζώα μικρά και να μπορέσουν να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες γα την μετέπειτα υιοθέτησή τους από κάποιους φιλόζωους είτε στο νομό μας είτε σε άλλους νομούς ακόμα και απ’ το εξωτερικό».

Απάνθρωπη συμπεριφορά
Η κυρία Τζουβάρα αναφέρθηκε και στη νομοθεσία που υπάρχει γύρω από τα ζώα η οποία όμως δεν τηρείται ή σε άλλες περιπτώσεις είναι πολύ επιεικής και δυστυχώς σε ορισμένες περιπτώσεις η συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στα τετράποδα είναι τραγική. «Ζούμε στην επαρχία και όλοι γνωρίζετε ότι πάρα πολλοί έχουν κατοικίδια τα οποία τα αφήνουν ανεξέλεγκτα να αναπαράγονται και η εύκολη λύση είναι ο πνιγμός ή η θανάτωση με οποιονδήποτε τρόπο των μικρών τους. Αυτό πιστεύω ότι ανήκει στον προηγούμενο αιώνα τουλάχιστον» ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα η κυρία Τζουβάρα.

Η ανθρωπιά σε περίοδο κρίσης
Η περίοδος που ξεκινάει να δραστηριοποιείται ο νεοσύστατος σύλλογος είναι μία περίοδος που επισκιάζεται από την βαθιά οικονομική κρίση. Αυτό, ωστόσο, δεν εμποδίζει τα μέλη του στο να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα και μάλιστα έχουν συγκεκριμένη σκέψη και άποψη για τα πράγματα την οποία διατύπωσε η κυρία Τζουβάρα τονίζοντας: «Δηλαδή επειδή πεινάμε δεν υπάρχει ανθρωπιά; Αυτό σημαίνει; Εγώ το βλέπω ότι σε όλους τους τομείς υπάρχει αυτό το πρόβλημα που λέτε. Το να δώσεις λίγο χρόνο εθελοντικά για κάποιο σκοπό που αξίζει δεν πρέπει να γίνεται; Δεν πρέπει να δώσουμε και στα παιδιά μας κάποιες σκέψεις για το μέλλον;».
Η ζωή συνεχίζεται λοιπόν «και πιστεύω με καλύτερους ρυθμούς γιατί τώρα πρέπει να δείξουμε την ανθρωπιά μας» όπως τόνισε η κυρία Τζουβάρα.

Δείγμα πολιτισμού
Το μήνυμα που θέλει να στείλει η κυρία Τζουβάρα είναι «αν αγαπάμε τα ζώα αγαπάμε και τον άνθρωπο και αυτό είναι δείγμα πολιτισμού». Η πρόσκληση για συμμετοχή περισσότερων μελών στο σύλλογο είναι ανοιχτή.
Μάλιστα προγραμματίζεται ήδη η επόμενη Γενική Συνέλευση η οποία θα γίνει εντός των επόμενων ημερών για την προσέλκυση και νέων μελών και στην οποία θα τεθούν και οι στόχοι του Συλλόγου.

ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2011

Η Κυνηγετική Νομοθεσία θα αλλάξει ερήμην των Κυνηγών;


Προς: Ειδ.Γραμματέα ΥΠΕΚΑ, κ.Γ.Αμοργιανιώτη

Αξιότιμε κ.Αμοργιανιώτη,

Οι διαδικασίες αναμόρφωσης της Θηρευτικής Νομοθεσίας, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς, χαρακτηρίζονται από πλήρη αδιαφάνεια αλλά και συστηματική απαξίωση απέναντι στην Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος που αποτελεί το νόμιμο εκπρόσωπο των 220.000 Ελλήνων κυνηγών.
Τη θεσμική απαξίωση απέναντι στη νόμιμη (σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) κυνηγετική δραστηριότητα, επισφράγισε με τον πλέον προκλητικό τρόπο η έγγραφη απάντησή σας (αρ.πρωτ:1143-6/4/2011) στις ερωτήσεις και αναφορές πολλών Βουλευτών σχετικά με την απαξίωση των Κυνηγετικών Οργανώσεων και τη μη συμμετοχή τους στην υποομάδα εργασίας για την Αναμόρφωση της Θηρευτικής Νομοθεσίας. Στη συγκεκριμένη απάντηση γράφετε πως "Παράλληλα με την εργασία της Ομάδας έγινε σχετική ανακοίνωση για κατάθεση απόψεων από φορείς...", αναφορά που απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Η Ομάδα Εργασίας (ΟΕ) για την αναμόρφωση της Δασικής Νομοθεσίας συστάθηκε στις 4/11/2010 με απόφαση της Υπουργού, κυρίας Μπιρμπίλη (αρ.πρωτ:473/205310). Στη συγκεκριμένη απόφαση ορίστηκε προθεσμία έως τις 31/1/2011 για την ολοκλήρωση των εργασιών της ΟΕ και την υποβολή των τελικών προτάσεων για την αναθεώρηση και κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσίας. Η ανακοίνωση την οποία επικαλείστε στην απάντησή σας, εκδόθηκε στις 7/2/2011, τρεις μήνες μετά από τη σύσταση της ΟΕ και μία εβδομάδα μετά το πέρας των εργασιών της ΟΕ. Δηλαδή, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία κλήθηκε να καταθέσει προτάσεις, αφού είχε ήδη ολοκληρωθεί το έργο της ΟΕ, και όχι παράλληλα με τις εργασίες της ομάδας, όπως αναφέρατε στην απάντησή σας προς τους κκ.Βουλευτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση της Υπουργού για συγκρότηση της σχετικής Ομάδας Εργασίας δεν δημοσιεύτηκε στα δελτία τύπου του ΥΠΕΚΑ και, το σημαντικότερο, δεν αναρτήθηκε στη Διαύγεια. Το γεγονός αυτό, αφενός την καθιστά άκυρη (μη εκτελεστή), αφετέρου δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της μη δημοσίευσής της.
Στις 10/2/2011 υπογράψατε απόφαση (αρ.πρωτ:115875/403) για τη διεύρυνση της Ομάδας Εργασίας. Θα περίμενε κανείς, με βάση συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της Ελλάδας, ότι στην ΟΕ θα εντάξετε τουλάχιστον έναν εκπρόσωπο των Κυνηγετικών Οργανώσεων. Ενεργώντας ακριβώς αντίθετα, στην υποομάδα εργασίας για τη Θήρα, διορίσατε δύο στελέχη του Υπουργείου σας με αποδεδειγμένη αρνητική προκατάληψη απέναντι στην Κυνηγετική δραστηριότητα. Ο ένας μάλιστα εκ των δύο είναι ιδρυτικό στέλεχος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας η οποία είναι γνωστή για τις θέσεις της προς την κατεύθυνση της συρρίκνωσης του Κυνηγίου.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την αρχική απόφαση της κυρίας Μπιρμπίλη, στην ομάδα εργασίας συμμετέχει εξαρχής και η πολυεθνική οργάνωση WWF, χωρίς να είναι γνωστά τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκε. Η συγκεκριμένη ΜΚΟ συνεργάζεται συστηματικά με την Ορνιθολογική Εταιρεία της οποίας τις θέσεις για το Κυνήγι υιοθετεί «τυφλά», καθόσον η ίδια δεν διαθέτει την παραμικρή επιστημονική εμπειρία σε θέματα διαχείρισης της θήρας και των θηραματικών πληθυσμών.
Μετά από τα παραπάνω, είναι προφανές κ.Αμοργιανιώτη ότι, αντίθετα με τα όσα διαβεβαιώσατε τους κκ.Βουλευτές, σαφώς τίθεται θέμα αποκλεισμού των Κυνηγετικών Οργανώσεων από τη διαδικασία αναμόρφωσης της Κυνηγετικής Νομοθεσίας, η οποία γίνεται ερήμην και εις βάρος των Ελλήνων Κυνηγών, από διάφορα στελέχη και «συνεργαζόμενες» ΜΚΟ με δογματικά αντικυνηγετική στάση.

Κύριε Αμοργιανιώτη,

σας καλούμε να αγνοήσετε τις όποιες προτάσεις περί Θήρας έχει συντάξει η κατά παράβαση της «Διαύγειας» διορισμένη Ομάδα Εργασίας. Σε περίπτωση που, αντίθετα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διατηρείτε την πεποίθηση πως η Θηρευτική Νομοθεσία στην Ελλάδα χρήζει αναμόρφωσης, σας καλούμε να συστήσετε εκ νέου την υποομάδα εργασίας για τη Θήρα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις επίσημα αναγνωρισμένες και εκ του νόμου συνεργαζόμενες με την Υπηρεσία σας Κυνηγετικές Οργανώσεις.

Κοινοποίηση:
- Υπουργό ΠΕΚΑ, κ.Τ.Μπιρμπίλη
- Πολιτική Ηγεσία, βουλευτές, κόμματα
- ΠΕΔΔΥ, ΠΕΔΕΕ, ΠΟΔΥ
- Μέσα μαζικής ενημέρωσης
- Κυνηγετικές κλπ οργανώσεις
- Κυνηγ.περιοδικά και ιστοσελίδες
- Επαγγελματίες του κυνηγ.χώρου
- Μέλη και φίλοι του Ωρίωνα

Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

Αγώνες πήλινου στη Βόρεια Ελλάδα.


Οι εσωτερικές διοργανώσεις του πήλινου στόχου συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο 11-12 Ιουνίου 2011 με δυο αγώνες στη Βόρεια Ελλάδα, σε Σκύδρα και σε Πολύγυρο.
Πρόκειται για αγώνες σκητ και τραπ αντίστοιχα, που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των φίλων του κυνηγητικού όπλου μια και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τους Πανελληνίους Αγώνες.
Στο Δημοτικό Σκοπευτήριο της Σκύδρας, ο Σκοπευτικός Σύλλογος Σκύδρας διοργανώνει αγώνες σκητ Α - Γ κατηγορίας. Ο αγώνας αυτός αναμένεται να συγκεντρώσει τους κορυφαίους σκηταδόρους από όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στον αγώνα θα λάβουν μέρος και αθλητές της εθνικής ομάδας οι οποίοι ανεβαίνουν στη Βόρεια Ελλάδα αύριο (Τετάρτη 8/6/2011).
Πρόκειται για τον 4ο αγώνα της Α κατηγορίας και τον 12ο της Β -Γ κατηγορίας.
Το Σκοπευτήριο της Σκύδρας διαθέτει τρία σταντ οπότε όλες οι επιδόσεις μετράνε. Και μάλιστα πρόσφατα αντικαταστάθηκαν οι μηχανές του σκοπευτηρίου με Matarelli 09, Ολυμπιακού τύπου, που εγγυώνται έναν ωραίο και απροβλημάτιστο αγώνα. Για δηλώσεις συμμετοχής στο φαξ 23810/83250. Το Σκοπευτήριο της Σκύδρας εγκαινιάστηκε στις 13/5/2006. Περιελάμβανε (τότε) δυο σταντ για τραπ και σκητ και ένα πολύ καλό club house (εστιατόριο, μπαρ κλπ). Στις μέρες μας διαθέτει τρία σταντ και θεωρείται από τα καλύτερα για τον πήλινο στόχο. Οι άνθρωποι του ΣΣ Σκύδρας δεν εφησυχάζουν: προβλέπεται να γίνει και τέταρτο (τραπ- σκητ). Η συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του συλλόγου και του τοπικού Δήμου είναι άριστη.
Στο Σκοπευτήριο Πολύγυρου ο Σκοπευτικός Όμιλος Χαλκιδικής διοργανώνει τον 11ο αγώνα του πρωταθλήματος τραπ Β - Γ κατηγορίας. Αναμένεται η συμμετοχή μεγάλου αριθμού σκοπευτών του τραπ από τη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο. Το Σκοπευτήριο του Πολύγυρου θεωρείται από τα καλύτερα στην Ελλάδα και εκεί γίνονται συνήθως πολύ καλά νούμερα. Οι δηλώσεις συμμετοχής στο φαξ 23710/22256 μέχρι και την Πέμπτη 9/6/2011. Ωστόσο οι διοργανωτές δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι από την συνολική προσέλευση των σκοπευτών - σκοπευτριών και αναζητούν τρόπους ώστε να φέρουν περισσότερους. Ακούγεται κάτι για διεθνή αγώνα. Σύντομα περισσότερα. Στη φωτο το Σκοπευτήριο του Πολύγυρου.

ΠΗΓΗ: skopeftis.gr

Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

ΦΙΛΟΘΗΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ


Σπορές. Εμπλουτισμοί και Φύλαξη

ΦΙΛΟΘΗΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι κυνηγοί της Άρτας κοιτάζουν μπροστά (Φωτο: Οι θηροφύλακες του Συλλόγου με τον Υπεύθυνο Θήρας Δημήτρη Τσουμάνη και το Γεν. Γραμματέα Χρ. Αποστόλου)

ΣΠΟΡΕΣ ΑΓΡΩΝ
Περίπου 300 στρέμματα αγρών σπάρθηκαν από τους κυνηγούς της Άρτας με την αρωγή των Κυνηγετικών Οργανώσεων. Τα χωράφια αυτά δεν θα καλλιεργούνταν διαφορετικά τα περισσότερα εξ' αυτών έχουν ήδη εγκαταλειφθεί, καλλιεργήθηκαν για ένα και μοναδικό σκοπό, την τροφή των αγρίων ζώων και σημειωτέον η ανταπόκριση των κυνηγών ήταν πολύ μεγάλη. Βίκος, σιτάρι, καλαμπόκι, ρεβύθια, φακές κ.λ.π. για την τροφή των θηραμάτων της ημιορεινής και ορεινής περιοχής, ενώ και φέτος σπάρθηκαν λίγα στρέμματα με ηλίανθο στον κάμπο της Άρτας.

ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΙ
Εγκρίθηκαν οι τεχνικές εκθέσεις εμπλουτισμών του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας «Η ΑΡΤΕΜΙΣ» από την Δ/νση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Ηπείρου και άρχισε η διαδικασία του εμπλουτισμού, σύμφωνα με αυτές.
Οι μελέτες συντάχτηκαν από τους επιστημονικούς συνεργάτες της Ε΄ Κ.Ο.Η Ηλία Παππά και Σπυρίδωνα Μπαλαμπέκο και αφορούν τις απελευθερώσεις φασιανών, αγριογούρουνων και λαγών σύμφωνα με την αριθ. 98161/4136/29-9-2008 και για θηράματα που έχουν υποβληθεί στον απαραίτητο υγειονομικό και γενετικό έλεγχο.
Οι απελευθερώσεις είναι ένα μέτρο που ίσχυε και παλιά, αλλά μόλις πριν δυο χρόνια επιτράπηκαν ξανά και με νέα δεδομένα επιστημονικά, κυρίως τα απελευθερωμένα είδη να μην προκαλούν εκφυλισμό της άγριας ζωής του κάθε τόπου. Οι κυνηγοί και όχι μόνο χαίρονται ιδιαίτερα το γεγονός να βλέπουν άγρια ζώα να φεύγουν προς το φυσικό τους περιβάλλον γι' αυτό την κρίσιμη περίοδο της προσαρμογής και εγκλιματισμού τους, όλοι θα πρέπει να τα προσέχουμε και να φυλάμε.

ΦΥΛΑΞΗ
Όλες οι φιλοθηραματικές και οι περιβαλλοντικές δράσεις που πραγματοποιούνται από τον Κυνηγετικό Σύλλογο για να έχουν ανάλογη επιτυχία και επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει παράλληλα να υπάρχει και η ανάλογη φύλαξη, η οποία είναι και το σημαντικότερο και ουσιαστικότερο όλων των μέτρων.
Πρόσφατα συναντήθηκαν στο γραφείο του Συλλόγου οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες του Συλλόγου Φάνης Κολοβός, Νίκος Σφήκας και Νίκος Διγώνης με το νέο υπεύθυνο θήρας κ. Δημήτρη Τσοιμάνη, συζήτησαν το πρόγραμμα και το συντονισμό της δράσης της θηροφυλακής, ειδικά για το επόμενο διάστημα και ενόψει της θερινής περιόδου, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας και κάθε μορφή λαθροθηρίας αυτή την εποχή είναι άκρως καταστρεπτική. Επειδή δεν επαναπαυόμαστε, και ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι ήσυχος για κάθε περιστατικό οργανωμένο ή τυχαίο που μπορεί να συμβεί, γι' αυτό «το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν».

Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

Ευελπιστούμε στην αποκατάσταση της αδικίας…


Όλες οι τελευταίες συναντήσεις και συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων στο θέμα του Αμβρακικού δείχνουν πραγματικά να οδηγούμαστε σε καλό δρόμο και να μας κάνει να αισιοδοξούμε και να ευελπιστούμε σε μια θετική εξέλιξη.
Ευχάριστα λοιπόν τα νέα τόσο σε τοπικό επίπεδο και προσωπικά από τη μεριά του Προέδρου του Φορέα κ. Αλμπάνη και φυσικά τη Δ/νση Δασών Άρτας, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο από την πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτ. Μακεδονίας.
Οι κυνηγοί δεν επαιτούν, αλλά απαιτούν λύση στο πρόβλημα που κάποιοι δημιούργησαν, χωρίς καν να σκεφτούν και να συζητήσουν πρώτα με τις τοπικές κοινωνίες.
Εκ μέρους του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας πιστεύουμε ότι θα δικαιωθούν οι προσπάθειές μας, αλλά το σπουδαιότερο είναι να δικαιωθούν οι κυνηγοί του κάμπου. «Δώστε λύση και διέξοδο στον κόσμο, στο χέρι σας είναι».

Σάββατο, 4 Ιουνίου 2011

Η «ΒΕΝΤΕΤΑ» ΤΗΣ ΤΙΝΑΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ


Το σχέδιο για τη διάλυση των κυνηγετικών συλλόγων!

Χαρακτηριστικά μιας προσωπικής «βεντέτας» εναντίον της κοινωνίας των κυνηγών και των οργανώσεών τους έχει πάρει πια ο τρόπος που η υπουργός Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη, σχεδιάζει τη διάλυση των κυνηγετικών συλλόγων, αλλά και τη συνολική αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την υπόθεση «θήρα» στη χώρα μας...
Καλά πληροφορημένες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος σημειώνουν ότι οι μεθοδεύσεις της υπουργού σχεδιάστηκαν εντός ενός «κλειστού» κύκλου συμβούλων και συνεργατών της, με τη συνδρομή ορισμένων... επώνυμων παραγόντων των ΜκΟ, που επί των ημερών της κ. Μπιρμπίλη απέκτησαν απεριόριστη «πρόσβαση» στο υπουργικό γραφείο.
Η μέχρι στιγμής κατάσταση δείχνει σαν η κ. Μπιρμπίλη να έχει βάλει ένα στοίχημα με τον εαυτό της και... τον χρόνο: να προλάβει δηλαδή να καταργήσει θεσμικά και οργανωτικά τις κυνηγετικές οργανώσεις, πριν... της τελειώσει ο χρόνος που θα κατέχει ακόμα τη θέση της υπουργού!
Δεν είναι δύσκολο να ερμηνεύσει κανείς αυτή τη «σπουδή». Στο διάστημα που μεσολάβησε, η υπουργός ήρθε πολλές φορές σε σύγκρουση με τις συλλογικές οργανώσεις των κυνηγών, είτε με αφορμή τη ρυθμιστική είτε με αφορμή τον Φεβρουάριο είτε με αφορμή τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας.
Σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν μπόρεσε να καταφέρει το τελειωτικό πλήγμα στο κυνήγι που ονειρευόταν... Η τελευταία ρυθμιστική ήταν ίδια και απαράλλαχτη με τις προηγούμενες, ο Φεβρουάριος συνεχίζει να βρίσκεται εντός του κυνηγετικού ημερολογίου, ενώ στις Ζ.Ε.Π. αναγκάσθηκε επίσης σε υπαναχωρήσεις.
Από την πλευρά της υπουργού και των διαφόρων «υποβολέων», που εκπροσωπούν τις ΜκΟ στο γραφείο της, εκτιμήθηκε ότι κάθε αλλαγή στο κυνήγι θα είναι δύσκολο να επιβληθεί, όσο οι οργανώσεις των κυνηγών διατηρούν τη σημερινή οργανωτική δομή και την οικονομική τους αυτοτέλεια.
Η κ. Μπιρμπίλη είναι πεπεισμένη ότι οι ριζικοί περιορισμοί και οι γενικευμένες απαγορεύσεις κυνηγίου μπορούν να «περάσουν», μόνο εάν προηγηθεί ένας νόμος που θα διαλύει τους κυνηγετικούς συλλόγους και θα τους αποστερεί από τους πόρους και τις εισφορές που σήμερα καταβάλλουν οι κυνηγοί προς τις οργανώσεις τους.
Σύμφωνα με το «σενάριο» που επεξεργάζονται στο υπουργείο, κάτι τέτοιο θα ανάγκαζε τους περισσότερους συλλόγους να σταματήσουν τη λειτουργία τους, καθώς ούτε τα ενοίκια θα μπορούσαν να καταβάλλουν ούτε και τους υπαλλήλους τους να απασχολούν.
Το ίδιο μεταγενέστερα ελπίζουν ότι θα συμβεί με την Κ.Σ.Ε. και τις περιφερειακές κυνηγετικές Ομοσπονδίες, που σε μια τέτοια περίπτωση ούτε Ομοσπονδιακούς θηροφύλακες θα μπορούσαν να απασχολούν ούτε επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, αλλά ούτε και περιβαλλοντικές μελέτες ή νομικές «μάχες» θα μπορούσαν να αναλάβουν...
Η υπουργός και οι ΜκΟ μάλιστα έχουν βρει από τώρα πού θα πηγαίνουν στο εξής οι συνδρομές που μέχρι τώρα κατέβαλλαν οι κυνηγοί προς τις οργανώσεις τους: στο... Πράσινο Ταμείο που η κ. Μπιρμπίλη έχει συστήσει στο υπουργείο, για να προικοδοτεί το WWF, την Ορνιθολογική και τις άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις!
Η διάλυση των κυνηγετικών συλλόγων αποτελεί πλέον «κεντρική γραμμή» της κ. Μπιρμπίλη, κάτι που φάνηκε και σε πρόσφατη πολύωρη συνάντηση της Κ.Σ.Ε. με την... «ομάδα εργασίας» του υπουργείου, η οποία ασχολείται με την αλλαγή του νόμου.
Μόνο η Κ.Σ.Ε. μίλησε σε αυτήν τη συνάντηση που διήρκεσε 4 ολόκληρες ώρες, γιατί η άλλη «πλευρά» αρνήθηκε πεισματικά να ανοίξει τα «χαρτιά» της.
Στη Συνομοσπονδία όμως είναι σήμερα απόλυτα σίγουροι πως και αυτή η συνάντηση ήταν εντελώς «προσχηματική», κυρίως γιατί το υπουργείο ήθελε να «αφοπλίσει» μια σειρά βουλευτών που ήδη έχουν καταθέσει στη Βουλή ερωτήσεις σχετικά με το ζήτημα και τις προθέσεις της κ. Μπιρμπίλη.
Η «ομάδα εργασίας» αναγκάσθηκε να δεχτεί την Κ.Σ.Ε. για να φανεί απέναντι στους βουλευτές... ότι διαβουλεύεται, ωστόσο οι κατευθύνσεις που έχουν πάρει από την κ. Μπιρμπίλη είναι σαφείς:
- «Για να τελειώσουμε με τους κυνηγούς, πρέπει πρώτα να τελειώσουμε με τις οργανώσεις τους».

ΠΗΓΗ: diananews.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...