Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Κώστας Παπασιώζος: «Κολοτούμπες» Διορισμένων και Αιρετών στην προστασία του Αμβρακικού


Να φύγει ο Αλμπάνης απ’ τον Φορέα-δεν εξαίρεσε ούτε τον Καχριμάνη

ΚΥΝΗΓΟΤΟΠΟΣ ΑΡΤΑΣ: Υπέρ του κυνηγίου στον Αμβρακικό Κόλπο τάχθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Παπασιώζος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα τοπικά ΜΜΕ στο πολιτικό του γραφείο. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην απόφαση της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δήμητρας Γεωργακοπούλου – Μπάστα, μετά από την θετική γνωμοδότηση όλων των τοπικών φορέων, να επιτρέψει το κυνήγι στον Αμβρακικό. «Δεν το κάνω για ψηφοθηρικούς λόγους είπε, αλλά η τοπική κοινωνία μίλησε και συνεπώς πρέπει οι κυνηγοί να κάνουν το χόμπι τους σε αυτές τις περιοχές που επιτράπηκαν. Θα με βρουν απέναντι τους και στο πλευρό των κυνηγών αυτοί που θα προσπαθήσουν να ακυρώσουν αυτή την απόφαση…»


Σας παραθέτω ένα απόσπασμα της συνέντευξης που διάβασα στην ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ για τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν τον Αμβρακικό Κόλπο, που είναι εξίσου σοβαρά και στοχεύουν σε πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν τον Αμβρακικό.


Έντονα καταγγελτικός για πράξεις και τακτικές αιρετών και μη σε θέματα που αφορούν το νομό, εμφανίστηκε στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προς τα τοπικά ΜΜΕ την Τρίτη 11 Οκτωβρίου ο βουλευτής Άρτας της ΝΔ Κώστας Παπασιώζος. Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, που έγινε στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή, η θεματολογία ήταν γνωστή από τη στιγμή της πρόσκλησης. Τα τρία σοβαρά θέματα που ούτως ή άλλως απασχολούν χρόνια τώρα την Άρτα, αναπτύχθηκαν από τον κ. Παπασιώζιο, ως προς τις πρόσφατες εξελίξεις που υπάρχουν σε καθένα από αυτά, ήτοι: Την ανανέωση περιβαλλοντικών όρων για τρεις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στον Αμβρακικό και την αύξηση δυναμικότητας μιας εξ αυτών.
 

Κολοτούμπες» για τον Αμβρακικό

Αναλυτικότερα ο κ. Παπασιώζιος, παραδίδοντας στους δημοσιογράφους τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συνεδρίασης του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού, που θετικά γνωμοδοτεί για την αίτηση ανανέωσης περιβαλλοντικών όρων τριών ιχθυοκαλλιεργειών εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου και αύξηση δυναμικότητας σε μια από αυτές, μίλησε για «Κολοτούμπες» από μέρος τόσο των διορισμένων μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα όσο και των αιρετών που συμμετέχουν αυτοδίκαια σ’ αυτό.

«Ενώ από τις τοποθετήσεις τους φαίνεται αρχικά ότι διαφωνούν στο τέλος ψηφίζουν θετικά», είπε ο κ. Παπασιώζιος, ο οποίος έκανε ξεχωριστή αναφορά και στη στάση του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, διότι «αμφισβήτησε στην συνεδρίαση αυτή και τα αποτελέσματα της μελέτης Κατσικόπουλου που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας σε ημερίδα στον Αμβρακικό. Εκεί όπου είσασταν και όλοι εσείς, αλλά και πολλοί αιρετοί οι οποίοι άλλα ισχυρίζονταν εκείνη την ημέρα στις τοποθετήσεις τους και άλλα ψήφισαν στην συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης που συμμετέχουν.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι από μέρους αυτοδιοικητικών που συμμετείχαν ο πρώην δήμαρχος Μενιδίου Μάρκος Βασίλας και ο Φώτης Περγαντής και κάποιοι άλλοι διαφώνησαν, ενώ ο δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, ενώ αρχικά εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, τελικά ψήφισε θετικά.

«Όλοι στην ημερίδα στην Ανέζα ήταν λαλίστατοι και κατά των ιχθυομονάδων μέσα στον Αμβρακικό που τον επιβαρύνουν βγάζοντας κορώνες για να είναι αρεστοί στους πολίτες και τους εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων που συμμετείχαν στην ημερίδα. Ανάμεσά τους και ο κ. Αλμπάνης που έφτασε να αμφισβητήσει στην εν λόγω συνεδρίαση τη μελέτη που παρουσιάστηκε και που η ΠΣΕ ήταν έτοιμη να παρουσιάσει και στην Αθήνα.

Υπογραμμίζω την αναφορά του προέδρου κ. Αλμπάνη, από τα πρακτικά, που για του λόγου του αληθές αναζήτησα και σας προσκομίζω: «Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος διευκρίνισε ότι σε ερευνητικές μελέτες μερικώς και όχι ολοκληρωμένες ως Φορέας δεν μπορούμε να σταθούμε, γιατί δε λαμβάνουν υπόψη όλες τις παραμέτρους». Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα. Έχουμε διαφορετικές δημόσιες δηλώσεις και διαφορετικές πράξεις. Μιλάμε για κολοτούμπες, και οφείλουν όλοι τους να βγουν και να απαντήσουν στον κόσμο και στους ψαράδες της περιοχής γιατί άλλα είπαν και άλλα ψήφισαν. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Είμαστε υπέρ της προστασίας του Περιβάλλοντος «ναι» ή «όχι». Είμαστε υπέρ της εφαρμογής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) «ναι» ή «όχι»;».

Βολές για τη συναυλία

Ολοκληρώνοντας τις αναφορές του στο συγκεκριμένο θέμα ο κ. Παπασιώζος, ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να υπάρχουν έμμισθα και όχι άμισθα Συμβούλια για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών κανονισμών, καλώντας τον και Πρύτανη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αλμπάνη να παραιτηθεί από την θέση προέδρου του Φορέα Διαχείρισης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ας πάει να ξεκουραστεί, να ασχοληθεί με το πανεπιστήμιο και ας ορίσει το υπουργείο κάποιον άλλο να ασχοληθεί με το ζήτημα του Εθνικού πάρκου και της προστασίας του», προσθέτοντας μάλιστα ότι: «Η προστασία του Αμβρακικού δεν γίνεται με συναυλίες στην Κόπραινα με τόσα ντεσιμπέλ, μέσα σε προστατευόμενη περιοχή, με 1000 αυτοκίνητα προσέλευση για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο. Κι εγώ είμαι υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά να συμπεριλαμβάνεται ο άνθρωπος και να ξέρουν όλοι όσοι θέλουν να πετάξουν έξω από την περιοχή τον απλό ψαρά και τον αγρότη ότι όσο είμαι εγώ σε αυτή τη θέση δεν θα το καταφέρουν. Να το καταλάβουν κάποιοι καιροσκόποι ότι τελείωσαν αυτά τα παιχνίδια».

Ο κ. Παπασιώζος διευκρίνισε επίσης ότι από τις αποζημιώσεις για τις πλημμύρες του 2005 στα ιβάρια - ιχθυοκαλλιέργειες του Αμβρακικού εξαιρέθηκαν τελικά η Λογαρού και Κόφτρα Παλιομπουκα, γιατί από τον ΕΛΓΑ δεν στάλθηκαν έγκαιρα τα δικαιολογητικά. Παράλληλα ανέφερε ότι από τα ΠΣΕΑ εξαιρέθηκαν λόγω αντίστοιχα λαθεμένων κινήσεων οι ελιές στην ημιορεινή περιοχή.

Και ο περιφερειάρχης

Για το θέμα αυτό ο κ. Παπασιώζος επειδή αναφέρθηκε σε όλους τους αιρετούς που συμμετείχαν στην ημερίδα της Κόπραινας και τους κάλεσε να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να απολογηθούν για την θετική ψήφο τους, σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις τους περί απομάκρυνσης των ιχθυομονάδων από τον κόλπο, δέχθηκε το ερώτημα της «Η» αναφορικά με το αν συμπεριλαμβάνει στις αναφορές του και τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, για τις τελευταίες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου περί ανάπτυξης χερσαίων υδατοκαλλιεργειών πέριξ του Αμβρακικού. Ο κ. Παπασιώζος απάντησε θετικά σε αυτή την ερώτηση υπογραμμίζοντας ότι δεν το έθεσε εξαρχής, αλλά εννοεί και τον κ. Καχριμάνη που υπερασπίστηκε στην ημερίδα την απομάκρυνση των μονάδων.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θεωρεί ότι υποκρύπτονται οργανωμένα συμφέροντα πίσω από τις αποφάσεις αυτές του Φορέα, ο ίδιος απάντησε ότι τα λέει από σήμερα γιατί θα ακολουθήσουν και άλλα θέματα το επόμενο διάστημα που θα αφορούν στον Αμβρακικό, προσθέτοντας: «Είμαι υπέρ του περιβάλλοντος και τη προστασίας του αλλά δεν θα είμαι ποτέ σε συντεχνία. Και θα είμαι ο πρώτος βουλευτής στη χώρα που θα πω στον αρχηγό της ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά να ζητηθούν όλα τα πόθεν έσχες όλων των βουλευτών για να καταγραφεί τι είχε ο καθένας στο παρελθόν και τι έχει σήμερα. Τι είχα και εγώ εν προκειμένω το 1987 όταν εκλέχθηκα στην αυτοδιοίκηση και τι μέχρι σήμερα που είμαι βουλευτής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...