Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2009

Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 23 Δεκεμβρίου 2009 και ημέρα Τετάρτη οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού εντόπισαν έναν λαθροθήρα με δίκαννο και ομοιώματα πουλιών στην περιοχή Παλιομπούκα του δήμου Αράχθου. Ενημερώθηκε το δασαρχείο και έκανε έλεγχο στην περιοχή. Στην προσπάθεια τους να τον προσεγγίσουν τράπηκε σε φυγή αφήνοντας πίσω του τα ομοιώματα πουλιών. Παρά τις συνεχείς συστάσεις που γίνονται από την πλευρά του Φορέα να σταματήσει η λαθροθηρία εντός του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού, βλέπουμε κάποιους ασυνείδητους να συνεχίζουν την παράνομη δραστηριότητα τους. Οι έλεγχοι συνεχίζονται και εντατικοποιούνται την περίοδο των εορτών με συνεχείς ελέγχους και περιπολίες για την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων.


ΠΗΓΗ: Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού

Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2009

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ


Απάντηση στο Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΚΑ σχετικά με το κυνήγι και αποκαθιστά την αλήθεια
Η νέα Ρυθμιστική Απόφαση για το κυνήγι (ΦΕΚ 2515 Τεύχος Β΄ 17-12-09) επιτρέπει την συνέχιση της κυνηγετικής δραστηριότητας έως το τέλος Φεβρουαρίου, χωρίς αλλαγές ως προς τα είδη και τις χρονικές περιόδους. Περιλαμβάνει δε όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία έκρινε ως απαραίτητα το Συμβούλιο της Επικρατείας στη σχετική Απόφασή του (1337/2009 Ε΄ Τμήμα, Επιτροπή Αναστολών) προκειμένου να είναι έγκυρη η νέα Απόφαση και να διασφαλίζεται η προστασία της πανίδας - πράγμα που έγινε στην Απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Θάνος Μωραΐτης, τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την συνεργασία. Επίσης ευχαριστούμε την υπηρεσία θήρας της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης & Προστασίας Δασών & Φ.Π. για την σχετική με το θέμα αυτό συνεργασία.
Θεωρούμε όμως απαραίτητο να διαμαρτυρηθούμε έντονα για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της 17ης-12-2009 αντιμετωπίζει την απόλυτα νόμιμη δραστηριότητα 230.000 Ελλήνων πολιτών.
Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για την ευκολία με την οποία ο συντάκτης ή οι συντάκτες του δελτίου Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος υιοθετούν τις ασύστολες, ατεκμηρίωτες και ανακριβέστατες κατηγορίες αντικυνηγετικών ΜΚΟ που εδώ και χρόνια έχουν θέσει ως αιτία ύπαρξής τους και ως μέσο δημόσιας προβολής το αντικυνηγετικό τους μένος.
Είναι επίσης ανήκουστο το να αγνοεί εκείνος που συνέταξε ή ενέκρινε την ανακοίνωση Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ότι ουδέποτε έχει καταδικαστεί η χώρα μας για το κυνήγι από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!!! Όπως είναι επίσης πρωτοφανές το Υπουργείο όχι μόνο να παραβλέπει και να κάνει ότι αγνοεί τη δήλωση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Σταύρου Δήμα ότι «το κυνήγι δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος του περιβάλλοντος, αλλά μέρος της λύσης του προβλήματος» αλλά και να οδηγείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.
Διερωτάται κανείς γιατί το Υπουργείο Περιβάλλοντος θέλει ν’ αγνοεί την τριμερή συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ευρωπαϊκών Κυνηγετικών Οργανώσεων και του Bird Life International για την «αειφορική διαχείριση των θηραματικών πληθυσμών μέσω του κυνηγίου»;;
Γιατί θέλει ν’ αγνοεί επίσης και το γεγονός ότι με ανάθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι Κυνηγετικές Οργανώσεις ανέλαβαν την ευαισθητοποίηση των χρηστών για το δίκτυο NATURA 2000 και ότι η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος προέβη σε τέτοιες ενέργειες, στις οποίες συμμετείχε το ίδιο τότε Υπουργείο Περιβάλλοντος;
Είναι πράγματι παντελώς ανυπόστατο να ισχυρίζεται κανείς ότι το νομοθετικό πλαίσιο για το κυνήγι είναι αναχρονιστικό και αντιφατικό και ότι η σχετική κυνηγετική νομοθεσία δεν ακολουθεί την κοινοτική Οδηγία (79/409) όταν το θέμα αυτό έχει λήξει οριστικά με Απόφαση (C-167/03) του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Επίσης ανυπόστατο είναι ότι η κυνηγετική νομοθεσία δεν ακολουθεί τις Συμβάσεις Βέρνης, Βόννης, για την Βιοποικιλότητα κ.λ.π., όταν αυτός ο ισχυρισμός έχει απορριφθεί από το ίδιο το Σ.τ.Ε.!!
Σε μια δημοκρατία της ισονομίας θα έπρεπε να έχει κληθεί και η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος των 230.000 πολιτών για να πει τη γνώμη της, να καταθέσει τα στοιχεία της για να αντικρούσει τους απίθανους ισχυρισμούς αυτών των ΜΚΟ. Το ότι αυτό δεν έγινε ανησυχεί τους 230.000 κυνηγούς και τους χιλιάδες εργαζόμενους σε σχετικές με το κυνήγι δραστηριότητες.
Εάν το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος αγνοεί όλα αυτά τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα ειλικρινά λυπούμαστε. Εάν δεν τα αγνοεί και παρ’ όλα αυτά εκδίδει τέτοια ανακοίνωση λυπούμαστε διπλά!
Η αντικειμενική εξέταση της πραγματικής σχέσης του κυνηγίου με το περιβάλλον δεν πρέπει ν’ αλλοιώνεται από τις προσωπικές προκαταλήψεις κανενός.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΙΩΑΝ. ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΗΓΗ: www.diananews.gr

Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ


ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ!
Ελάχιστες μόνο μέρες μετά την απόφαση του ΣτΕ να αναστείλει την ισχύ της ρυθμιστικής απόφασης για το κυνήγι το υπουργείο περιβάλλοντος εξέδωσε την ίδια (και το ίδιο παράνομη) απόφαση ως νέα. Πρόκειται για νέο ρεκόρ της διοίκησης που κάνει τα πάντα για να μην χάσουν οι χαϊδεμένοι της κυνηγοί την ψυχαγωγία τους ούτε για ένα Σαββατοκύριακο.
Πρόκειται επίσης για μια ξεκάθαρη περίπτωση άρνησης της κυβέρνησης να εφαρμόσει μια δικαστική απόφαση που εκτός από τους κινδύνους στους οποίους εκθέτει την άγρια πανίδα (η προστασία της οποία είναι συνταγματική της αποστολή) υπονομεύει την βασική συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών.
Μετά την υπόθεση με την εκτροπή του Αχελώου η χθεσινή απόφαση αποδεικνύει για όποιον είχε ακόμα αμφιβολίες ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με την οικολογία και την πράσινη πολιτική και αποτελεί συνέχεια του παλαιοκομματισμού των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οι υπεύθυνοι αυτού του πραξικοπήματος να είναι σίγουροι ότι θα έχουν την ευκαιρία να εξηγήσουν την συμπεριφορά τους εκτός από την Ελληνική δικαιοσύνη που θα κρίνει και τη «νέα» απόφαση και στα Ευρωπαϊκά όργανα στα οποία θα θέσουμε το θέμα.
Καλούμε τους πολίτες να συμμετέχουν στην αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρία των ζωοφιλικών σωματείων στην πλατεία Συντάγματος στις 11.00 το πρωί.

ΠΗΓΗ: Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ

Η ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των φυσικών βιοτόπων, της άγριας ζωής και την βιοποικιλότητας είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της πολιτικής του ΥΠΕΚΑ. Στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την υλοποίηση του στόχου αυτού, θα πρέπει όμως να ρυθμιστούν όλες εκείνες οι χρήσεις και δραστηριότητες που επιδρούν στην οικολογική ισορροπία, ιδιαίτερα δε αν ορισμένες από αυτές τις δραστηριότητες ασκούνται στην χώρα μας εδώ και πολλές δεκαετίες χωρίς ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο.

Μια από τις δραστηριότητες αυτές είναι και το κυνήγι, πού όπως διαπιστώσαμε, εξακολουθεί να ρυθμίζεται από ένα νομοθετικό πλαίσιο αναχρονιστικό, αντιφατικό, ασαφές και στο οποίο δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί πλήρως και ουσιαστικά, το Κοινοτικό Δίκαιο ( Οδηγία 79/409/ΕΟΚ και Οδηγία 92/43) και οι Διεθνείς Συμβάσεις που έχει ήδη κυρώσει η χώρα μας (Σύμβαση Βέρνης, Σύμβαση Βόννης, Σύμβαση για την Βιοποικιλότητα κλπ).

Μετά από σχετική προσφυγή, το ΣτΕ, ανέστειλε την 103382/2740/4-8-2009 ΥΑ του Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης, με την οποία ρυθμιζόταν το κυνήγι κατά την τρέχουσα περίοδο (2009-2010). Η εν λόγω απόφαση στηρίζεται, κυρίως, στο ότι δεν υπάρχουν για τα διάφορα είδη θηραμάτων επικαιροποιημένες μελέτες έτσι ώστε η άσκηση του κυνηγίου να γίνεται χωρίς να κινδυνεύει η πληθυσμιακή ισορροπία των ειδών αυτών. Το ΥΠΕΚΑ, μετά από διαβούλευση με τους εκπροσώπους των κυνηγών, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και την αρμόδια Υπηρεσία, αποφάσισε την έκδοση νέας ρυθμιστικής απόφασης για το κυνήγι (ΥΑ 183643/4418/17.12.2009) για την τρέχουσα περίοδο.

Με τη νέα αυτή ρυθμιστική διευκρινίζεται επί πλέον ότι το κυνήγι απαγορεύεται σε όλες τις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί Δασικές Απαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγίου λόγω πυρκαγιών, και ισχύουν σήμερα, και όχι μόνο για τις περιοχές που κάηκαν το 2009.

Η έκδοση της εν λόγω απόφασης κρίθηκε επιβεβλημένη όχι βεβαίως για να παρακάμψουμε το ΣτΕ -το οποίο σεβόμαστε και τιμούμε- ούτε όμως για να ικανοποιήσουμε τους κυνηγούς. Η έκδοση της υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω νομικές εμπλοκές από το ότι οι 230.000 Έλληνες κυνηγοί έχουν ήδη πληρώσει τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία ποσά έκδοσης των αδειών τους, καθώς και εκ του ότι, στην παρούσα κρίσιμη για την ελληνική οικονομία φάση που διανύουμε, θα ήταν άδικο να στερήσουμε τις μικρομεσαίες ξενοδοχειακές και συναφείς επιχειρήσεις της ορεινής , κυρίως, Ελλάδας που εξαρτώνται από τους κυνηγούς, από ένα σημαντικό για αυτούς οικονομικό πόρο.

Είναι αυτονόητο ότι η απόφαση αυτή εκδίδεται μόνον για την φετεινή κυνηγετική περίοδο -που άλλωστε οδεύει προς την λήξη της- και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πρόκριμα για παρόμοιες αποφάσεις στο μέλλον. Όπως ήδη ενημερώσαμε τόσο τους κυνηγούς όσο και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, δεσμευόμαστε να ξεκινήσουμε άμεσα ένα ευρύ διάλογο έτσι ώστε να συζητηθεί διεξοδικά το ζήτημα του κυνηγιού στην Ελλάδα και να θέσουμε -επί τέλους-τις βάσεις για την αειφορική του άσκηση.


Από το Γραφείο Τύπου

ΠΗΓΗ: www.diananews.gr

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009

‘’ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ’’ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΥΝΗΓΙΟΥ

Ανακοινωση των ‘’Οικολόγων Πράσινων’’


Μετά τη συζήτηση της αίτησης ακύρωσης της ρυθμιστικής του κυνηγιού για την περίοδο 2009-2010, η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε την αναστολή της ρυθμιστικής απόφασης του κυνηγιού που εκδόθηκε τον περασμένο Αύγουστο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και καθορίζει την κυνηγετική περίοδο, τα είδη ζώων και τον αριθμό που επιτρέπεται να σκοτωθούν, κ.α.

Επί σειρά ετών, το ΥΠΑΑΤ εξέδιδε την ετήσια ρυθμιστική του κυνηγιού χωρίς να πληρούνται βασικές προϋποθέσεις οι οποίες τίθενται από την κείμενη νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις, όπως η ύπαρξη τεκμηριωμένων επιστημονικών μελετών ως προς τον πληθυσμό των ειδών των ζώων, της επίδρασης του κυνηγιού στα είδη, της επίδρασης των χρονικών ορίων της κυνηγετικής περιόδου στην αναπαραγωγική ικανότητα των ειδών, κ.α. Παρά το γεγονός ότι Συμβούλιο της Επικρατείας σε αρκετές περιπτώσεις ακύρωνε την ετήσια ρυθμιστική απόφαση, το ΥΠΑΑΤ εξέδιδε καινούργια, σχεδόν πανομοιότυπη ρυθμιστική, σε χρόνο ρεκόρ. Με την ίδρυση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η αρμοδιότητα για το συγκεκριμένο θέμα μεταφέρθηκε στο νέο Υπουργείο και όλα δείχνουν ότι η αντιμετώπιση της πολιτείας απέναντι στην ?ψυχαγωγική? δραστηριότητα του κυνηγιού θα είναι διαφορετική.

Η αίτηση ακυρώσεως της ρυθμιστικής βασίστηκε στα κάτωθι στοιχεία:

• την έλλειψη, ανεπάρκεια και παλαιότητα των μελετών

• την άδεια θανάτωσης απεριορίστου αριθμού κάποιων ειδών

• τις κλιμακωτές ημερομηνίες λήξης του κυνηγιού

• την ανεπαρκή προστασία των ειδών

• την εκ προθέσεως όχληση της άγριας πανίδας

• την πλήρη απαξίωση των προτάσεων των οικολογικών οργανώσεων

• την πλήρη αδυναμία ελέγχου της λαθροθηρίας

• τη διατάραξη της μετανάστευσης των πουλιών

• την απώλεια σημαντικών βιοτόπων λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών στην Ελλάδα και στις Βαλκανικές χώρες

• το συνεχιζόμενο χαρακτηρισμό ειδών ως επιβλαβή χωρίς προηγούμενη μελέτη

• το συνεχιζόμενο κυνήγι ακόμη και σε περιοχές που έχουν προταθεί για ένταξη στο δίκτυο NATURA 2000

• κ.α.

Καλούμε την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα Τίνα Μπιρμπίλη, να δεχθεί την απόφαση αναστολής εκτελέσεως της ρυθμιστικής του κυνηγιού για την περίοδο 2009-2010 και να αποδείξει ότι η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και φιλοζωικών οργανώσεων της χώρας θα είναι διαφορετική από ότι στο παρελθόν.

Το συνεχιζόμενο ?συνταίριασμα? των συμφερόντων κυνηγών και πολιτείας πρέπει να σταματήσει. Η άδεια θανάτωσης τεράστιου αριθμού θηλαστικών και πουλιών, η πλήρη διατάραξη της ισορροπίας της φύσης, η συσχέτιση της ψυχαγωγίας με το θάνατο έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με τις αξίες του πολιτισμού και του σεβασμού προς τη φύση.

Ζητάμε από την Υπουργό να σεβαστεί την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας και να μην εκδώσει όμοια παράνομη ρυθμιστική απόφαση όπως συνέβη με όλους τους προηγούμενους υπουργούς. Είναι επιτακτική ανάγκη, για πρώτη φορά, να εισακουστούν τα αιτήματα της πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας για μια διαφορετική προσέγγιση απέναντι στη βία.

Ζητάμε να μην υποκύψει η πολιτεία για ακόμη μια φορά στις πιέσεις του κυνηγετικού λόμπυ.

Ζητάμε να αλλάξει η ισχύουσα νομοθεσία για την έκδοση άδειας οπλοφορίας η οποία θα πρέπει να επανεξεταστεί συνολικά.

Τέλος, ζητάμε να προωθήσει η πολιτεία εναλλακτικές προτάσεις για τη μετατροπή της οικονομίας που σχετίζεται με το κυνήγι σε δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον, απαλλαγμένες από τη βία.


ΠΗΓΗ: www.diananews.gr

Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2009

Πόλεμος κατά της Κυνηγετικής Οικογένειας

Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ

Προς τους αξιότιμους:
- Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια
- Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου
- Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Φίλιππο Πετσάλνικο
- Βουλευτές του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Σήμερα, το ελεύθερο και παραδοσιακό κυνήγι βρίσκεται υπό διωγμό. Ένας «οικολογικός» σύλλογος φαίνεται να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να παιχτούν περίεργα παιχνίδια στις πλάτες 230.000 Ελλήνων κυνηγών. Εμείς οι Έλληνες κυνηγοί, δεν είμαστε διατεθειμένοι να χρησιμοποιηθούμε ως πρόβατα επί σφαγή σε επικοινωνιακά παιχνίδια εντυπώσεων.
Διακόσιες τριάντα χιλιάδες Ελληνικές οικογένειες ζουν σήμερα με ένα τρόπο ζωής άρρηκτα συνδεδεμένο με τη φύση και το κυνήγι. Διακόσιες τριάντα χιλιάδες Ελληνικές οικογένειες είμαστε έτοιμοι να γίνουμε μία γροθιά και ενωμένοι να διεκδικήσουμε τα δίκια μας. Αξιώνουμε από την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κυνηγετική δραστηριότητα η οποία αποδεδειγμένα δεν βλάπτει, αντίθετα ωφελεί ποικιλοτρόπως το φυσικό περιβάλλον. Στις κρίσιμες αυτές ώρες, όλοι εσείς καλείστε να αποφασίσετε εάν θα σταθείτε δίπλα μας ή απέναντί μας.
Θα πρέπει να γνωρίζετε πως οι κομματικές συμπάθειες, ωχριούν μπροστά στην αγάπη και το πάθος μας για το κυνήγι. Θα σας παρακαλέσουμε λοιπόν, να πάρετε θέση άμεσα, γνωρίζοντας πως τώρα πια η ουδετερότητα δεν είναι τίποτε άλλο από αρνητική θέση.

O Πρόεδρος
Δημήτρης Χριστοδουλάκης
Ο Γ.Γραμματέας
Νίκος Παπαϊωάννου

Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2009

ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΟΜΒΑ! Κυνήγι S T O P!

Mε απόφαση του, που εξεδόθη πριν από λίγο (ημέρα Παρασκευή!!!_ το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την Υπουργική Απόφαση για την Ρυθμιστική του Κυνηγίου μετά από την προσφυγή της Ζωοφιλικής Οικολογικής Ένωσης Ελλάδος του κ. Αγγελέτου.
Αυτή η απόφαση πάγωσε τις 250.000 Έλληνες κυνηγούς και μαζί την κυνηγετική αγορά που σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία δέχεται ένα ακόμα μεγάλο κτύπημα.
Η αναστολή θα ισχύει από την στιγμή που θα κοινοποιηθεί στο αρμόδιο Υπουργείο κάτι που αναμένεται να συμβεί, εκτός απρόοπτου, στις αρχές της επόμενης εβδομάδος.
Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος δεν έχει ακόμα εκδώσει κάποια ανακοίνωση στην οποία αναμένεται ότι θα προβεί και σε οδηγίες προς τις 250.000 μέλη της.
Ανακοίνωση αναμένεται να εκδώσει και η ΠΕΒΕΚΕ που εκπροσωπεί τους επαγγελματίες των ειδών κυνηγίου αλλά και έμμεσα τις 7.000 εργαζόμενους στον κυνηγετικό κλάδο.
To κυνήγι σε αριθμούς.
Σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία η κυνηγετική δραστηριότητα αποτελεί ανάσα για πολλούς επαγγελματίες ενώ για πολλές δυσπρόσιτες και άγονες περιοχές οι κυνηγοί αποτελούν τη βασικότερη πηγή εισοδήματος και είναι χαρακτηριστικό ότι ξενώνες και ταβέρνες ανοίγουν μόνο για αυτούς. Καταστήματα κυνηγετικών ειδών, βιοτεχνίες, κτηνίατροι, εκπαιδευτές, κυνοτρόφοι, εταιρίες σκυλοτροφών, ξενώνες, ταβέρνες, πρατήρια, συνεργεία κ.λ.π είναι μόνο μερικές κατηγορίες επαγγελματιών που θα ζημιωθούν η θα καταστραφούν ολοκληρωτικά από την αναστολή της κυνηγετικής δραστηριότητας και μάλιστα ενόψει των εορτών.
Έλληνες Κυνηγοί: 250.000
Ευρωπαίοι Κυνηγοί: 7.000.000
Κυνηγετικοί Σύλλογοι: 250
Εργαζόμενοι στον κυνηγετικό κλάδο: 7.000
Επιχειρήσεις κυνηγετικών ειδών: 2.000
Κυνηγόσκυλα: 600.000
Ετήσιος τζίρος κυνηγίου: 1.000.000.000
Έμεσα ωφελούμενοι (κτηνίατροι,φαρμακοβιομηχανίες, ξενώνες, ταβέρνες, πρατήρια κ.λ.π.): 100.000
Έσοδα δημοσίου από έκδοση αδειών και ΦΠΑ: 220.000.000

ΠΗΓΗ: www.diananews.gr

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Με διακοπή κινδυνεύει το κυνήγι

Τον κίνδυνο διακοπής αντιμετωπίζει η κυνηγετική περίοδος, εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας υιοθετήσει τη δικαστική εισήγηση που έγινε χθες στο Ε’ Τμήμα για ακύρωση της υπουργικής απόφασης, η οποία καθόρισε υπό ποιους όρους και για ποια είδη επιτρέπεται η θήρα από τις 20-8-09 έως τις 28-2-10.
Οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου απέκρουσαν, πάντως, τα ομαδικά πυρά της δικαστικής εισήγησης, υποστηρίζοντας τη νομιμότητα των διαδικασιών της πολιτείας σχετικά με τις μελέτες που προηγήθηκαν, το σύστημα προστασίας των καμένων περιοχών κ.λπ. Επισήμαναν δε τη δυσκολία που υπάρχει για τις εκτεταμένες και επικαιροποιημένες μελέτες, για τις προστατευτικές και απαγορευτικές αποφάσεις σε όλες τις καμένες ζώνες.
Η σύμβουλος Επικρατείας Μ. Γκορτζολίδου πρότεινε να γίνει δεκτή η προσφυγή της Ζωοφιλικής Οικολογικής Ενωσης Ελλάδος, υποστηρίζοντας ότι οι μελέτες δεν απεικονίζουν την πραγματική κατάσταση των θηρεύσιμων ειδών, αφού λαμβάνονται υπόψη στοιχεία της περιόδου 2007-2008, ενώ κατά τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τα επιστημονικά στοιχεία πρέπει να αντλούνται αμέσως μετά τη λήξη της προηγούμενης κυνηγετικής περιόδου. Παράλληλα υποστήριξε ότι η υπουργική απόφαση πάσχει, γιατί δεν έχουν ληφθεί απαγορευτικά μέτρα για το κυνήγι στο σύνολο των καμένων περιοχών, ούτε για την προστασία των ειδών που υποχρεώθηκαν να μετακινηθούν από τις καμένες σε άλλες περιοχές. Τις επόμενες ημέρες το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί και για την αίτηση αναστολής που εκκρεμεί κατά της υπουργικής απόφασης με ισχυρισμούς για κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης στην πανίδα, κατά παράβαση του Συντάγματος. Πάνω στο ζήτημα αυτό και στην πληρότητα των σχετικών πλευρών οι δύο πλευρές «διασταύρωσαν τα ξίφη τους».
Ο εκπρόσωπος του Δημοσίου επισήμανε ότι οι κυνηγοί καταβάλλουν προσπάθεια να συνεργαστούν ώστε να διασωθούν και να μην εξαφανιστούν τα είδη, ενώ πρόσθεσε ότι η πολιτεία καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να συμμορφωθεί απολύτως στις απαιτήσεις της νομολογίας και της νομοθεσίας.
Τόνισε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες που διατυπώνονται κυρίως για τις καμένες περιοχές και ότι ψάχνονται ανά περιφέρεια, μέσω των περιφερειαρχών, οι ακριβείς ζώνες όπου υπήρξαν καταστροφικές πυρκαγιές, ώστε να συμπληρωθούν οι απαγορευτικές διατάξεις για το κυνήγι.
Επισημάνθηκε η δυσκολία αυτής της προσπάθειας, όπως και της εξασφάλισης μελέτης απολύτως πρόσφατης, όπως αξιώνει η νομολογία. Η έλλειψη πρόσφατης μελέτης πρέπει να αξιολογηθεί εν όψει των πραγματικών δυνατοτήτων, είπε ο εκπρόσωπος του Δημοσίου, τονίζοντας ότι απαιτείται σημαντικός χρόνος για μελέτη 32 ειδών σε όλη την Ελλάδα.
Το δικαστήριο ζήτησε, πάντως, να προσκομιστεί από το υπουργείο μελέτη την οποία είχε επικαλεστεί αορίστως, ενώ την προσκόμισε η ζωοφιλική οργάνωση.
Ο εκπρόσωπος του Δημοσίου σημείωσε ότι αν ακυρωθεί υπουργική απόφαση για την κυνηγετική περίοδο εξαιτίας μιας μελέτης, τότε στην πράξη θα απαγορευτεί η θήρα, ενώ ο νόμος την επιτρέπει. Κάλεσε δε το δικαστήριο (υπό την προεδρία της συμβούλου Επικρατείας Αγγ. Θεοφιλοπούλου) να μην επιτρέψει με την απόφασή του να οδηγηθούμε στο αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή να απαγορευτεί το κυνήγι.
Η απόφαση αναμένεται περίπου σε έναν μήνα (ενώ θα προηγηθεί η αναστολή) και αν είναι ακυρωτική, όπως η εισήγηση, το Δημόσιο φάνηκε χθες μάλλον πρόθυμο να δώσει λύση με νέα υπουργική απόφαση, εάν παραστεί ανάγκη.

"ΕΘΝΟΣ" 10-12-2009
Του ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗ

ΠΗΓΗ: www.diananews.gr

Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2009

<<Ε’ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ>>

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη στελέχωση των ΔΣ των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών, έστειλε προς την υπουργό κα Μπιρμπίλη την κάτωθι επιστολή: Μετά την ανακοίνωση για τη στελέχωση των ΔΣ των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών (εκ των οποίων πέντε και στην περιοχή μας), θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως σαν Κυνηγετικές Οργανώσεις έχουμε προσφέρει πολύ σημαντικό έργο στις περιοχές αυτές τόσο για τη βελτίωση των βιοτόπων και την διατήρηση της βιοποικιλότητας, όσο και για την αντιμετώπιση περιστατικών λαθροθηρίας που ουδεμία σχέση έχουν με τη νόμιμη δραστηριότητα της θήρας. Συγκεκριμένα σαν Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου από το έτος 2000 έχουμε δαπανήσει περίπου 6.000.000€ για Θηροφύλαξη και περίπου 900.000€ για φιλοθηραματικά έργα και βελτίωση ενδιαιτημάτων. Επειδή λοιπόν έχουμε δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για την προστασία των περιοχών αυτών και οι φιλοπεριβαλλοντικές μας δράσεις είναι αδιαμφισβήτητες, πιστεύουμε πως δικαιωματικά εκπρόσωπος των Κυνηγετικών Οργανώσεων πρέπει να συμμετέχει στα νέα Διοικητικά Συμβούλια που θα οριστούν και ζητάμε την αποδοχή από μέρους σας του αιτήματός μας.
Το Γραφείο Τύπου της Ε’ Κ.Ο.Η.

ΠΗΓΗ: www.diananews.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...