Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009

<<ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ - Νέο τροχαίο με θύμα αρκουδάκι 10 μηνών>>


Το 8ο τροχαίο ατύχημα με θύμα αρκούδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά μηνών, σημειώθηκε χθες, 28 Οκτωβρίου, στις 10.00 το βράδυ στη νέα διάβαση Ξινού Νερού, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, Κοζάνης-Φλώρινας.
Η νεαρό αρσενικό αρκουδάκι, ηλικίας μόλις 10 μηνών και 41 κιλά, χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα και εγκαταλείφθηκε στο σημείο. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ενημερώθηκε από την Αστυνομία Φλώρινας και έσπευσε στην περιοχή για να διαπιστώσει το θάνατο του άτυχου ζώου.
Τα αρκουδάκια στην ηλικία των 10 μηνών εκπαιδεύονται ακόμη από τη μητέρα τους και ως το επόμενο φθινόπωρο της ζωής τους.
Πρόκειται για το 4ο περιστατικό τροχαίου ατυχήματος με αρκούδα στο ίδιο σημείο, ενώ μετά από σχετική μελέτη και ειδικό υπόμνημα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ προς όλους τους αρμόδιους φορείς (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Νομαρχίες Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, ΥΠΕΧΩΔΕ) στην περιοχή έχουν ήδη τοποθετηθεί ειδικές πινακίδες με την ένδειξη ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΡΚΟΥΔΑΣ.
Βέβαια, η τοποθέτηση των προειδοποιητικών πινακίδων ενημερώνει τους οδηγούς αλλά δεν εμποδίζει τα ζώα να εισέρθουν στο οδόστρωμα.
Και μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες τοποθέτησης του φράχτη των κατάλληλων προδιαγραφών στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ και σε επόμενη φάση να εγκριθεί η τοποθέτηση φράχτη και στις καθέτους όπου επανειλημμένα έχουμε υποδείξει προς όλους τους αρμόδιους φορείς, το ζητούμενο πια είναι η ευθύνη των πολιτών και η τήρηση του ΚΟΚ από τους διερχόμενους οδηγούς.
Η τήρηση των ορίων ταχύτητας και η προσεκτική οδήγηση στο δευτερεύον οδικό δίκτυο των νομών της Δυτικής Μακεδονίας θα εξασφαλίσει και την ασφαλή μετακίνηση των οδηγών αλλά και την επιβίωση της σπάνιας και πολύτιμης καφέ αρκούδας που εξασφαλίζει την υγεία των δασών μας.

ΠΗΓΗ: www.diananews.gr

Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2009

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΤΑΣ ΄΄Η ΑΡΤΕΜΙΣ΄΄


Ο Kυνηγετικός Σύλλογος Άρτας ιδρύθηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση της Άρτας (1881) και είναι από τα παλαιότερα σωματεία της Άρτας μαζί με τον μεγαλύτερο Πολιτιστικό Σύλλογο της πόλης μας ΄΄ΣΚΟΥΦΑΣ΄΄.
Οι κυνηγοί της Άρτας σε όλη αυτή τη μακρόχρονη διαδρομή τους παρουσίασαν πλούσια δράση και έργο στην πόλη και το Νομό της Άρτας, ανάλογα με τις εποχές, τις συνθήκες και τις περιόδους έχουν γράψει τη δική τους σελίδα στην ιστορία αυτού του τόπου.
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άρτας έλαβε μέρος σε δύο σημαντικές ιστορικές μάχες της περιοχής, τις Μάχες του 1897 και του 1912 (Γριμπόβου) εναντίον των Τούρκων και έχει προσφέρει πάρα πολλές υπηρεσίες στους απελευθερωτικούς αγώνες για τις οποίες έχει παρασημοφορηθεί.
Διοργάνωνε αγώνες δρόμου, πάλης, λίθου, άλματος, ιππικούς, ποδηλατικούς, Σκοπευτικούς. Από τους τελευταίους έχει πάρει και το όνομα Σκοπευτήριο η περιοχή όπου στεγάζεται έως σήμερα ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άρτας.
Το πρώτο Δ/κό Συμβούλιο εμφανίζεται στα πρακτικά το 1924, οπότε και αρχίζει η συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας έως και σήμερα.
Το 1976 γίνονται νέα καταστατικά, ενιαία για όλους τους Κυνηγετικούς Συλλόγους της Ελλάδος, βάσει των οποίων ως γνωστόν λειτουργούν ακόμη μέχρι σήμερα όλα τα κυνηγετικά σωματεία.
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άρτας, έχει έδρα την πόλη της Άρτας και περιοχή ευθύνης ολόκληρο το Νομό Άρτας και τρία παραρτήματα για την καλύτερη λειτουργία του με έδρες: την Άγναντα, Άνω Καλεντίνη και το Βουργαρέλι.
Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των μελών παραμένει σταθερός περίπου 3.500 μέλη ετησίως και το μεγαλύτερο ποσό από τις συνδρομές διατίθεται για φιλοθηραματικούς σκοπούς.
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άρτας με αυτά τα έσοδα, έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια πολλά στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη του θηραματικού πλούτου της περιοχής μας.
Αναλυτικότερα μερικές από τις σημαντικότερες δραστηριότητες:
1) Η προστασία από τη λαθροθηρία του Νομού Άρτας, η οποία σημειωτέον έχει περιοριστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, ο Νομός της Άρτας διαθέτει (2) Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες, καθώς επίσης και εποχικούς Ομοσπονδιακούς, όταν αυτό επιβάλλεται από τις ανάγκες κάθε εποχής. Εποχικούς προσλαμβάνει αρκετές φορές και ο Σύλλογος για να συνδράμουν στο έργο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και να βοηθήσουν στην κάλυψη αυξημένων αναγκών κυρίως της θερινής περιόδου.
Οι κινήσεις των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων γίνονται με δύο τζίπ της Ο.Θ., ενώ από πολλά χρόνια για το σκοπό αυτό ο Κυνηγετικός Σύλλογος διαθέτει και δικό του όχημα.
Αυτή τη στιγμή ο Κυνηγετικός Σύλλογος έχει στην ιδιοκτησία του ένα Φ.Ι.Χ, 4Χ4, εξοπλισμένο τους θερινούς μήνες με δεξαμενή νερού και πιεστικό μηχάνημα και έχει στενή συνεργασία με τη Νομαρχία και τη Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Επίσης διαθέτει ένα σκάφος για την προστασία του υγροβιότοπου του Αμβρακικού.
Ο Νομός μας έχει πολλές ιδιομορφίες και δυσκολίες όσον αφορά τη φύλαξη αρχίζοντας από τον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων και φτάνοντας έως τον Aμβρακικό Κόλπο. Με ενδημικό θήραμα λαγό, αγριογούρουνο και πέρδικα και έναν από τους σπουδαιότερους υγροβιότοπους της Ευρώπης, όπου διαβιούν και φωλιάζουν πολλά υδρόβια πουλιά.
2) Στους εμπλουτισμούς της φύσης με ενδημικά θηράματα, οι οποίοι πρέπει να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια είχαν σταματήσει, λόγω των γνωστών απαγορεύσεων. Ήδη όμως το Δ.Σ. του Συλλόγου έχει έτοιμες επιστημονικές μελέτες και την ερχόμενη άνοιξη (2010) όλα δείχνουν ότι θα γίνουν οι πρώτες απελευθερώσεις αγριογούρουνων.
3) Εδώ και τέσσερα χρόνια κατασκευάστηκε και λειτουργεί νέος και σύγχρονος πυρήνας προσαρμογής θηραμάτων στο Λόφο Περάνθης, βάσει επιστημονικής μελέτης. Προς το παρόν η φιλοξενία των θηραμάτων περιορίζεται μόνο σε φασιανούς, αλλά υπάρχει φιλοδοξία και για άλλα θηράματα.
4) Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές σπορές εγκαταλελειμμένων αγρών , το οποίο αποτελεί ένα θετικό μέτρο στην ανάπτυξη του θηραματικού πλούτου, για το λόγο ότι κυρίως οι ορεινές περιοχές έχουν εγκαταλειφθεί με αποτέλεσμα να μην σπέρνονται οι αγροί και τα θηράματα να μην βρίσκουν τροφή. Ενώ για τις ημιορεινές και πεδινές περιοχές υπεύθυνη για τη μείωση των θηραμάτων είναι η εντατική καλλιέργεια, η αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων.
5) Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άρτας παρεμβαίνει άμεσα σε κάθε τι που επιβαρύνει, μολύνει και καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον, οι κυνηγοί ως άνθρωποι της φύσης είναι ευαισθητοποιημένοι στα θέματα περιβάλλοντος.
6) Διοργανώνει τακτικά ημερίδες, συζητήσεις αλλά κυκλοφορεί ανελλιπώς από το 1997 μηνιαίο κυνηγετικό έντυπο (εφημερίδα) σε όλα τα μέλη, γιατί μέσα από την ενημέρωση, την πληροφόρηση και τη γνώση αποκτάται η κυνηγετική παιδεία και η μόρφωση, απαραίτητα εργαλεία σήμερα για να έχουμε όχι απλώς κυνηγούς αλλά σωστούς κυνηγούς.
Όλη λοιπόν η διαδρομή, η δράση και το έργο του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας τον έχει καταξιώσει στην τοπική κοινωνία, συνεργάζεται άψογα και προσφέρει τη βοήθειά του όταν χρειάζεται σε υπηρεσίες, φορείς και σωματεία του Νομού μας σε θέματα που αφορούν κυρίως το περιβάλλον.
Η ιστοσελίδα του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας είναι http://www.ksartas.gr/ksa/

ΠΗΓΗ: Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2009

<<ΣΚΟΤΩΜΕΝΟΣ ΛΥΚΟΣ ΑΠΟ ΠΥΡΟΒΟΛΟ ΟΠΛΟ ΣΤΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΟ ΚΟΖΑΝΗΣ>>

Νέα καταγγελία παράνομης εξόντωσης λύκου έγινε στην περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ την προηγούμενη εβδομάδα. Ο υπεύθυνος θηροφυλάκων της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης (ΚΟΜΑΘ) ειδοποίησε την ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ σχετικά με ένα νεκρό λύκο που βρέθηκε από θηροφύλακες της ΚΟΜΑΘ στο Μεσόβουνο Κοζάνης του Δήμου Βερμίου.
Στέλεχος της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ έσπευσε στην περιοχή και όπως διαπιστώθηκε, το άτυχο ζώο είχε πυροβοληθεί από κοντινή απόσταση (4-5 μέτρα), διαλύοντας κυριολεκτικά το κρανίο του. Πρόκειται για ένα νεαρό θηλυκό ζώο το οποίο βρέθηκε σε προχωρημένη αποσύνθεση, γεγονός που αποδεικνύει πως το περιστατικό συνέβη αρκετές μέρες πριν. Η εκτίμηση της ομάδας της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ είναι πως το ζώο θανατώθηκε περίπου στις αρχές Οκτώβρη. Τόσο η ΚΑΛΛΙΣΤΩ όσο και η Κυνηγετική Ομοσπονδία καταδικάζουν απερίφραστα τέτοιου είδους περιστατικά λαθροθηρίας.
Αν και η θήρα του λύκου απαγορεύεται ήδη σε όλη τη χώρα από το 1992 και το είδος θεωρείται αυστηρά προστατευόμενο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία 92/43 νοτίως του 39ου παράλληλου (Στερεά Ελλάδα), η ανθρωπογενής θνησιμότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, εκτιμάται ότι η ανθρωπογενής θνησιμότητα ετησίως ανέρχεται σε τουλάχιστον 25% του συνολικού πληθυσμού , ενώ σε κάποιες περιοχές κατανομής του είδους ανέρχεται ακόμα και στο 40% επί του συνόλου του τοπικού πληθυσμού του.
Τα συνεχόμενα κρούσματα λαθροθηρίας λύκων ανησυχούν τους ανθρώπους της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, ενώ φαίνεται πως οι αρμόδιες υπηρεσίες αδυνατούν να ελέγξουν τέτοια περιστατικά λόγω της υπο-στελέχωσης τους. Αν και οι πληθυσμοί του λύκου «αντέχουν» σε υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, όταν αυτή συνδυάζεται με άλλους περιοριστικούς παράγοντες (μείωση της διαθεσιμότητας τροφής, κατακερματισμός των βιοτόπων του είδους) μπορεί να απειλήσει τον πληθυσμό του είδους μελλοντικά.
Η περαιτέρω βελτίωση του συστήματος αποζημιώσεων και η ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την εφαρμογή προληπτικών μέτρων, όπως η χρήση κατάλληλων ποιμενικών σκύλων, η αποτελεσματικότερη φύλαξη ή η τοποθέτηση ηλεκτροφόρων περιφράξεων αποτελούν προϋποθέσεις ομαλής συνύπαρξης των ανθρώπων με τα άγρια ζώα. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως η διατήρηση του είδους δεν μπορεί να αποτελεί ευθύνη μόνο των κτηνοτρόφων. Η συμμετοχή και βοήθεια της πολιτείας είναι καθοριστική και αναγκαία.

ΠΗΓΗ: www.diananews.gr

Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2009

MADE IN... INTERNET


Σχεδιασμένο από εσάς... για εσάς!
Οπλο «φτιαγμένο» στο Διαδίκτυο από εσάς για εσάς; Και όμως δεν πρόκειται για ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά για την υπηρεσία της τεχνολογίας στην εξυπηρέτηση του πελάτη-κυνηγού.
Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής κυνηγετικών όπλων προσφέρει στους υποψήφιους πελάτες της, τη δυνατότητα να σχεδιάζουν πλέον οι ίδιοι το όπλο των ονείρων τους, όπως ακριβώς θα ήθελαν, οπότε στο τέλος να ενημερώνονται για την τιμή της αγοράς του! Η γερμανική Blaser προσφέρει στους κυνηγούς και τους σκοπευτές όλες τις εκδόσεις του λειόκαννου σουπερποζέ της F3 στις διαστάσεις που επιθυμούν, με τα ξύλα της επιλογής τους, σε διαμέτρημα 12, 20 και 28, με τα σκοπευτικά που θα ήθελαν για το όπλο τους, ενώ στην οθόνη του υπολογιστή τους σχηματίζεται σε πραγματικό χρόνο το Blaser F3 που θέλουν να αγοράσουν. Ολες οι αλλαγές στη βασική έκδοση του όπλου παρουσιάζονται στην οθόνη και έτσι ο υποψήφιος αγοραστής έχει μπροστά του την εικόνα του όπλου που επέλεξε, αλλά -και το σημαντικότερο- την τιμή του! Στο τέλος της διαδικασίας «στησίματος» του δικού του όπλου, ο υποψήφιος αγοραστής βλέπει πόσο θα κοστίσει η επιλογή του και μπορεί να αφαιρέσει όσα αξεσουάρ θέλει για να μειώσει την τιμή.
Σ’ ό,τι αφορά το κοντάκι, η διαδικασία κατασκευής του εικονικού όπλου επιτρέπει τη μετατροπή στις διαστάσεις του αγοραστή σε σταθερά μεγέθη που προτείνει, αλλά και την εξολοκλήρου νέα κατασκευή του κοντακίου στα μέτρα του κυνηγού. Στην πάπια διαθέτει τρεις εκδόσεις (αγγλική, σνάμπελ και μπέβερτιλ), ενώ το πέλμα του κοντακίου έχει και αυτό τρεις εκδόσεις (ρυθμιζόμενο, ελαστικό και έβενος). Επίσης, επιλογές για το χρώμα της σκανδάλης, την τοποθέτηση ή όχι επιλογέα μπροστά από αυτήν, αυτόματη ασφάλεια ή χειροκίνητη, αλλά και ο τύπος και ο αριθμός των τσοκ, θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ. Είναι η πρώτη φορά που ο κυνηγός μπορεί να επιλέξει το όπλο των ονείρων του, με το «στήσιμο» που αυτός επιθυμεί από το εργοστάσιο και να δει την τελική εικόνα στην οθόνη του υπολογιστή του.
Για την Ελλάδα δεν είναι ακόμα εφικτή η ανακοίνωση της τιμής σε πραγματικό χρόνο, αλλά μια επικοινωνία με την ελληνική αντιπροσωπεία της Blaser θα σας λύσει όποια απορία έχετε τηλ. 210-27.14.934 (Σ. ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ ΑΒΕΕ).
Γνωρίζετε ότι:
Ο μηχανισμός της Blaser δεν έχει τις κλασικές σφύρες που περιστρέφονται γύρω από τον άξονά τους για να καταφέρουν το χτύπημα της βελόνας. Στο Blaser F3 οι σφύρες, όπως όλα τα κινητά μέρη, ταξιδεύουν σε ευθεία γραμμή. Με την όπλιση η σφύρα οπισθοδρομεί 12 χιλιοστά. Η αγκίστρωσή της από τη σχαστηρία διατηρεί την ιδανική γωνία των 90 μοιρών και έτσι η αίσθηση της σκανδάλης είναι εντελώς «ξερή»! Σ΄ ό,τι αφορά το σύστημα της μονής σκανδάλης, το Blaser έχει ένα σύστημα ακύρωσης της δεύτερης τουφεκιάς, μέσω της υποσυνείδητης πίεσης που ασκείται πάνω στη σκανδάλη μετά την πυροδότηση. Στο Blaser το αντίβαρο της σκανδάλης ταξιδεύει άμεσα προς τα εμπρός, ενώ το όπλο κλωτσά προς τα πίσω και σ’ αυτή τη φάση, όταν πιεστεί η σκανδάλη ασυνείδητα, το όπλο δεν μπορεί να πυροδοτήσει

ΚΕΙΜΕΝΟ:ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΛΗΖΙΩΤΗΣ

ΠΗΓΗ: www.diananews.gr

Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2009

Τα όπλα των «λαγάδων»


Μπροστά σε έναν οπλοβαστό, είναι εύκολο να διακρίνει κανείς το όπλο του λαγοκυνηγού. Συνήθως είναι καραμπίνα, με κάννη 70 ή περισσότερων εκατοστών. Αν μάλιστα έχει σταθερό τσοκ, θα είναι φουλ!
Εξωτερικά το όπλο θα έχει έντονα σημάδια χρήσης: ξεβαμμένο μέταλλο, τριμμένο κοντάκι και δεν θα λείπουν οι αορτηριούχοι. Εσωτερικά το όπλο θα είναι περίπου άθικτο. Ο τύπος και η κατάσταση του όπλο λένε πολλά για το κυνήγι του λαγού όπως ήταν κάποτε, διότι τα πράγματα αλλάζουν.
Ο λαγοκυνηγός είναι χαρακτηριστική περίπτωση του κυνηγού που περπατά πολύ, αλλά τουφεκάει λίγο... Η κατανάλωση φυσιγγίων του λαγοκυνηγού σπάνια ξεπερνά το ένα κουτί φυσίγγια το χρόνο. Αυτό εξηγεί την καλή κατάσταση των όπλων - έχουν ρίξει ελάχιστα φυσίγγια! Ομως για να φτάσουν μέχρι το σημείο κυνηγίου έχουν περάσει τα πάνδεινα, καθώς κρεμάμενα στον ώμο του κυνηγού, τρίβονται σε κλαδιά, πέτρες και ξερολιθιές... Ο παραδοσιακός τρόπος κυνηγίου του λαγού σημαίνει ιχνηλάτες. Αυτό εξηγεί και τον αορτήρα. Το όπλο μένει στον ώμο καθώς ο κυνηγός κουμαντάρει τα σκυλιά του, ή καθώς πηγαίνει στο σημείο που θα τα λύσει στον βραδινό ντορό. Επίσης εξηγεί το μήκος κάννης και το φουλ τσοκ.
Ο παραδοσιακός λαγοκυνηγός δεν έχει πολλές ευκαιρίες και επαφές με το θήραμά του και έτσι δεν παίζει με τη βλητική απόδοση. Το φουλ τσοκ του εγγυάται ότι καλύπτει την απόσταση που θα του γυρίσουν τον λαγό τα σκυλιά, από τα 30 μέτρα μέχρι τα 45. Η προτίμηση προς τα βαριά όπλα, τα Remington 1100, Browning Auto 5 και τα συγγενικά μοντέλα, είναι και αυτή... επιλογή ασφαλείας. Ο λαγοκυνηγός θέλει κάτι σίγουρο. Εφόσον δεν κυνηγά μπεκάτσα ή πέρδικα, το βάρος του είναι αδιάφορο. Αυτό που θέλει είναι αξιοπιστία και σιγουριά όταν έλθει η ώρα. Η τρίτη βολή που προσφέρει η καραμπίνα είναι ένα πρόσθετο ατού, διότι λαγό μπορεί να μη δει ξανά σε απόσταση βολής για πολύ καιρό. Από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας ο λαγός αυξάνεται στην Ελλάδα. Δεν ξέρουμε το αίτιο για την αύξηση, όμως είναι κάτι που διαπιστώνουμε εμπειρικά όλοι οι κυνηγοί. Οπως ήταν αναμενόμενο άρχισαν να ασχολούνται και με τον λαγό πολύ περισσότεροι κυνηγοί απ’ ό,τι πριν από μερικές δεκαετίες.
Οταν ένας κυνηγός ασχολείται «και με τον λαγό», σε αντίθεση με τον παθιασμένο και εξειδικευμένο λαγοκυνηγό, φέρνει στο κυνήγι άλλες συνήθειες και άλλα σκυλιά. Ηπειρωτικές φυλές που μαθαίνουν να δουλεύουν τον λαγό, όπως το κούρτσχααρ και ντράτχααρ, προσφέρουν βολή στο ξεπέταγμα του λαγού. Εδώ οι βολές είναι κοντινές, μέσα στην εμβέλεια του ανοικτού τσοκ. Το όπλο τότε είναι το γενικών καθηκόντων κυνηγετικό όπλο, που ο κυνηγός χρησιμοποιεί και σε κυνήγια πουλιών, συχνά μια ελαφριά καραμπίνα ή ένα σουπερποζέ. Οι επιλογές μάλιστα πιο μοντέρνων λαγοκυνηγών που κυνηγούν τον λαγό «καβάλα» με πιο κοντινούς και ελεγχόμενους ιχνηλάτες, έχουν αποδείξει ότι το λαγοτούφεκο δεν είναι αναγκαστικά βαρύ και τσοκαρισμένο. Δεν υπάρχει λόγος γιατί ένα ελαφρύ όπλο μπορεί να είναι εξαιρετικά και στον λαγό.
Πρόσφατα άκουσα πωλητή να επιμένει ότι η καραμπίνα Becaccia της Benelli «δεν κάνει για λαγό». Ομως κάνει! Με το κατάλληλο τσοκάκι στην κάννη, η καραμπίνα αυτή, με βάρος αρκετά κάτω από 3 κιλά, είναι εξαιρετικά βολική για λαγό. Εξίσου κατάλληλο είναι και το σύγχρονο σουπερποζέ με τσοκάκια. Συνήθως αυτά τα όπλα είναι μονοσκάνδαλα, ενώ αν βρεθεί δισκάνδαλο τότε είναι ακόμη καλύτερο, διότι προσφέρει άμεση αλλαγή τσοκ χωρίς ψάξιμο για τον επιλογέα. Η επιλογή του μισού και 3/4 τσοκ (3 και 2 άστρα) κάνει το σύγχρονο σουπερποζέ χρησιμότατο στο κυνήγι του λαγού, δίνοντας άμεση επιλογή τσοκ ανάλογα με το έδαφος και την απόσταση που κυνηγάνε τα σκυλιά.
Το πλαγιόκαννο «παίζει» και αυτό, αλλά δεν βρίσκεται σε τόσο μεγάλη ποικιλία στα χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Επίσης, το πλαγιόκαννο είναι σχετικά ευαίσθητο συγκρινόμενο με την καραμπίνα και το σουπερποζέ, σε ό,τι αφορά τη μεταφορά σε κακοτράχαλα εδάφη. Τα σύγχρονα όπλα, και ειδικά οι καραμπίνες, προσφέρουν χαρακτηριστικά που μπορούν να αποδειχτούν ιδιαίτερα χρήσιμα για τον λαγοκυνηγό. Ανάμεσα σε αυτά είναι οι γρήγορα αποσπώμενοι αορτήρες και τα συνθετικά κοντάκια.
Οι αορτήρες βγαίνουν εύκολα και αφήνουν το όπλο ελεύθερο, ενώ το καθιστούν πιο γρήγορο στην επώμιση και πιο ασφαλές. Το συνθετικό κοντάκι, όσο βλάσφημο και αν ακούγεται αυτό, είναι χρήσιμο ακριβώς διότι δεν έχει νερά και λεπτεπίλεπτα φινιρίσματα. Το συνθετικό είναι άπειρα πιο ανθεκτικό από την καρυδιά στις κακουχίες του κυνηγότοπου. Για όσους δεν συμβιβάζονται με το συνθετικό, αλλά θέλουν να έχουν τα χέρια ελεύθερα στο κυνήγι για να κουμαντάρουν σκυλιά και εφόδια, υπάρχουν τα καλύμματα του κοντακιού. Το κάλυμμα καλύπτει το κύριο σώμα του κοντακιού και το προστατεύει από τριβές και πεσίματα.
Να κλείσουμε με μια συμβουλή για όσους φτιάχνουν ένα λαγοτούφεκο, κάνοντας κάποιες μετατροπές σε ένα «κοινό» όπλο. Το λαγοτούφεκο ρίχνει βολές προς τα κάτω. Είναι λοιπόν σημαντικό να γίνει κατάλληλη αλλαγή της κλίσης του πέλματος ώστε να βολεύει στην επώμιση που προτείνει την κάννη προς τα κάτω. Η σωστή κλίση θα βοηθήσει στην επώμιση, αλλά περισσότερο βοηθά στη σταθεροποίηση του όπλου για τη δεύτερη βολή, που συνήθως είναι και η πιο επιτυχής.
Κείμενο: Νικήτας Κυπρίδημος

ΠΗΓΗ: www.diananews.gr

Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2009

ΝΕΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣτΕ Ο Α. Αγγελέτος... βρυχάται ξανά!


Οπως έγκαιρα είχε προειδοποιήσει το «Εθνος - Κυνήγι», ολόκληρη η ρυθμιστική απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη θήρα βρίσκεται ήδη υπό... δικαστική αίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά τη νέα προσφυγή του δικηγόρου Α. Αγγελέτου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Αγγελέτος ? ως... ισόβιος πρόεδρος της Ζωοφιλικής Οικολογικής Ενωσης Ελλάδας - επιχειρεί να απαγορεύσει το κυνήγι συνολικά στη χώρα, καταφεύγοντας στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο... Η τελευταία προσφυγή του ήταν μόλις πριν από δυο χρόνια, αλλά την τελευταία στιγμή απέσυρε την αίτηση ακυρώσεως που είχε υποβάλει, για λόγους που ποτέ δεν διευκρινίστηκαν πλήρως. Ωστόσο, και τότε το κυνήγι είχε σταματήσει για ένα 10ήμερο περίπου, μέχρις ότου ο τότε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδης να εκδώσει μια νέα ρυθμιστική απόφαση, που ξεπερνούσε τον «σκόπελο» της προσωρινής διαταγής που είχε εκδώσει το ΣτΕ. Στη φύση, ο βρυχηθμός αποτελεί τις περισσότερες φορές για τα ζώα έναν τρόπο να δηλώσουν την παρουσία τους, ή να περιφρουρήσουν τον ζωτικό τους χώρο. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον Α. Αγγελέτο! Τα ένδικα μέσα που χρησιμοποιεί από καιρού εις καιρό εναντίον του κυνηγίου με αλλεπάλληλες προσφυγές στο ΣτΕ, αποτελεί τον δικό του «βρυχηθμό» για να δηλώσει παρών.
Ο κ. Αγγελέτος - ως δικηγόρος - επιδιώκει μια θεαματική ενέργεια σε ένα «γήπεδο» που το ξέρει καλά, με σκοπό να ηρωοποιηθεί στο κοινό των αντικυνηγών και να πάρει ρεβάνς από τις άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, που συνεχίζουν να τον αντιμετωπίζουν ως «ξένο σώμα». Γιατί η αλήθεια είναι πως ο πρόεδρος της Ζωοφιλικής Ενωσης Ελλάδας διάγει τα τελευταία χρόνια σε ένα καθεστώς... απομόνωσης από τις υπόλοιπες περιβαλλοντικές οργανώσεις, που ούτε λίγο ούτε πολύ τον θεωρούν ακραίο εκφραστή μιας «ζωολατρείας» με ανύπαρκτα ερείσματα στην επιστήμη της οικολογίας. Αν και ο κ. Αγγελέτος έχει καταθέσει αίτηση ακυρώσεως της ρυθμιστικής απόφασης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι αυτονόητο ότι το κύριο βάρος της νομικής αντίκρουσης πέφτει πλέον στις πλάτες της Κ.Σ.Ε. Μιας Κ.Σ.Ε. που έχει κάθε λόγο να αποτελέσει τον πιο κρίσιμο «διάδικο» της νομικής μάχης που θα επακολουθήσει, καθώς όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, οι κυνηγετικές οργανώσεις ελάχιστη εμπιστοσύνη μπορούν να έχουν στον τρόπο υπεράσπισης του κυνηγίου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει, άλλωστε, μια «κάστα» υπαλλήλων στο υπουργείο, που όχι τη ρυθμιστική για το κυνήγι δεν πρόκειται να υπερασπιστούν, αλλά θα κάνουν και ό,τι είναι δυνατόν για να δικαιωθεί... ο κ. Αγγελέτος!
Γι’ αυτό η Συνομοσπονδία θα κάνει χρήση του εννόμου συμφέροντός της και θα παρέμβει ως διάδικος στη νομική εκδίκαση, με όλες τις επιστημονικές μελέτες, τις καταμετρήσεις και τις έρευνες επί του πεδίου που έχουν πραγματοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια οι επιστημονικοί συνεργάτες των κυνηγετικών οργανώσεων.

ΠΗΓΗ: www.diananews.gr

Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2009

<<ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ>>


Σήμερα, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, κατέθεσε αναλυτικό Υπόμνημα και Παρέμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σε απάντηση των αδικαιολόγητων και αστήριχτων ισχυρισμών της προσφυγής της «Ζωοφιλικής Οικολογικής Ένωσης Ελλάδος» εναντίον της Ρυθμιστικής Απόφασης για το κυνήγι, με στόχο να σταματήσει το κυνήγι στην Ελλάδα!
Η Παρέμβαση και το Υπόμνημα της Κ.Σ.Ε., αποκρούει όλους τους ισχυρισμούς της προσφυγής παραθέτοντας πλήθος αποδεικτικών στοιχείων όπως, μελέτες, επίσημα έγγραφα και εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, νομολογία εθνικών δικαστηρίων καθώς και του Ευρωπαϊκού, τεχνικές εκθέσεις και μελέτες πανεπιστημιακών και διεθνών ερευνητικών οργανισμών, κ.λ.π.
Με την άμεση ενεργοποίησή μας και την κατάθεση του Υπομνήματος, ευελπιστούμε ότι προσφέρουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όλα τα στοιχεία για να απορριφθεί η προσφυγή και κατά συνέπεια η κυνηγετική δραστηριότητα να συνεχιστεί χωρίς πρόβλημα.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΙΩΑΝ. ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΗΓΗ: www.diananews.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...